W kinie robił jeszcze większe wrażenie. Powiem tak - naprawdę straszy a i jak kto chce to i pomyśleć można.
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Nie znalazłem wzmianki o filmie Prawo zemsty (Law Abiding Citizen). Świetny thriller w klimacie Siedem - inteligentny, trzyma w napięciu. Dla miłośników gatunku pozycja obowiązkowa.
Co do seriali, to nie ma sensu zakładać osobnych wątków.
Ostatnio obejrzane świetne tytuły jak: Gra o tron, Broadwalk Empire, Walking Dead, Terra Nova.
Grę o tron widziałem i rzeczywiście dobry serial, nie ma cackania się w żadne przeciąganie wątków i tym podobne rzeczy. Wszystko się dzieje wartko, zwięźle, trzyma w napięciu, no i jest jeszcze klimat.
Zakazane imperium (Boardwalk empire) to serial, który właśnie oglądam, a właściwie to kończę pierwszy sezon. Choć nie lubię ogólnie rzecz ujmując tego typu klimatów, tak tutaj rola Buscemi'ego wszystko mi rekompensuje (nie zapominając oczywiścię o serialowej Margaret)
Ostatnio skończyłem też oglądać Breaking Bad, serial opowiadający o nauczycielu chemii, który dowiaduje się, że ma raka. Mając przed sobą kilka miesięcy życia postanawia zarobić na przyszłość rodziny (żona jest w ciąży, syn jest niepełnosprawny) poprzez... produkcję metaamfetaminy.
Na początku trochę mnie nudził, ale akcja się rozkręca w miarę oglądania. Generalnie polecam.
Nie znalazłem wzmianki o filmie Prawo zemsty (Law Abiding Citizen). Świetny thriller w klimacie Siedem - inteligentny, trzyma w napięciu. Dla miłośników gatunku pozycja obowiązkowa.
Jak jest klimat rodem z "Siedem" to faktycznie trzeba się skusić
Duchy Goi Milosa Formana. Ponadczasowa opowieść o ludzkim okrucieństwie, hipokryzji i ciemnym obliczu Kościoła oraz pragnieniach maluczkich...
O tak! Wspaniały, bardzo dojrzały film Formana. Chociaż nie każdy go doceni.
Wbrew pozorom nie kościół jest moim zdaniem negatywnym bohaterem, a ludzie władzy ogólnie, w tym rewolucjoniści.
Piękny jest też wątek o samotności artysty (myślę, że Goja to alter ego Milosa). Generalnie film bardzo mądry.
Duchy Goi Milosa Formana. Ponadczasowa opowieść o ludzkim okrucieństwie, hipokryzji i ciemnym obliczu Kościoła oraz pragnieniach maluczkich...
Dobry film
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
No dobra, same mądre filmy. Był już ktos na Muppetach?
Pamiętacie pamiętne słowa dziadków?
Statler: Did you hear, a black man has finally become president.
Waldorf: Yes I heard-big deal. It's been eons and a Muppet hasn't been nominated President...you don't hear us making a yippity about it.
Statler: Naw, we don't need one of us in the office.
Waldorf: And why's that?
Statler: Because, the job is being President...they already are a puppet.
Both: Dohohohohohoho!
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Teksty dziadków w ogóle mnie nie śmieszyły, dopóki nie dorosłem i nie usłyszałem ich w oryginale.
Obejrzałem dziś Post Mortem, chilijski film dziejący się w czasach puczu. Niespieszna narracja, dokładnie taka, jaką lubię, świetne kadry, ciekawy pomysł na głównych bohaterów. W sumie film miejscami polski w charakterze (wiem, że nie dla każdego to zachęta ) Bardzo podoba mi się możliwość wyłączenia lektora i zostawienia ścieżki oryginalnej z napisami na kanałach typu Ale Kino czy TCM. Korzystam, kiedy tylko mogę.
,,Dziewczyna z tatuażem":
Nie czytałem książki, nie oglądałem wersji szwedzkiej, więc porównań i biadolenia nie będzie
Film bardzo dobrze zrobiony, wciągająca, dynamiczna akcja nie daje odczuć, że ten film trwa 3 godziny. Film mi się podobał, dobrze ,,zainwestowane", niezmarnowane 3 godziny czasu wolnego.
,,Dziewczyna z tatuażem":
Nie czytałem książki, nie oglądałem wersji szwedzkiej, więc porównań i biadolenia nie będzie
Film bardzo dobrze zrobiony, wciągająca, dynamiczna akcja nie daje odczuć, że ten film trwa 3 godziny. Film mi się podobał, dobrze ,,zainwestowane", niezmarnowane 3 godziny czasu wolnego.
Pisałem, że wersji USA oglądać nie będę i tego się trzymam.
Ostatnio dyskutując ze znajomymi, którzy widzieli obie wersje stwierdzili, wersja USA lepiej się trzyma adaptacji książki. Natomiast jeśli oceniać film jako film, a nie adaptację, lepiej wychodzi wersja szwedzka.
Kino irańskie uważam za jedno z najlepszych na świecie, pogląd ten potwierdza obecny kandydat do Oscara "Rozstanie".
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Witam
Jakiś czas temu uwarzyłem witbier-a ale po fermentacji burzliwej zaówarzyłem że na jego powierzchni pojawiła się smuga, jakby coś tłustego. Wygląda jak delikatny korzuch bezbarwny. Czasem jak zbyt długo parzy się herbatę pojawia się coś takiego na powierzchni. Piwo jest już...
Dzisiejszy wpis to jeden z dziwniejszych browarów jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Nowoczesny i obszerny kompleks browaru, wraz z restauracją, położony jest prowincji niemal na z dala od wszystkiego. Ghindești, liczące ok. 1650 mieszkańców (za Wikipedią), to jedno z najmniejszych miast w kraju....
Minibrowar, a raczej firmowy pub browaru Kazan schowany w jednej z bocznych uliczek w centrum Sofii.
W mikro lokalu jest bar z miejscem na konsumpcję piwa dla kilku osób przy blacie, oraz na antresoli. Tam również tylko kilka miejsc przy blacie.
Lokal ze swojską atmosferą, urządzony...
Comment