Przy piwie o filmie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2736

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
    Szkoda, że "Czarny Czwartek" nie zrobili w USA twórcy filmu np "Opór". Niedawno właśnie ten ostatni film był w polskiej tv i mimo , że jest oparty na wielu kłamstwach i mocno zmanipulowany, to jest to film wręcz świetny i wyciskającym łzy. W filmie "Opór" zrobiono trochę jak w naszej historii wiele ubarwień bohaterskich sienkiewiczowskich, ale usunięcie z filmu czwartego z braci Bielskich, bo się okazał w trakcje robienia filmu oszustem i złodziejem, obecnie siedzącym w więzieniu, to świetne podsumowanie "holyłódzkiego" filmu opartego na "true story". Ale przynajmniej dobrze film zrobili.
    "Opór" dzisiaj będzie o 21.30 na TVN. Warto oglądnąć, a później przeczytać sobie to: "Z sowieckiego nadania...". Wspomnień "partyzantów" Bielskiego czy Zorina (drugie, trochę mniejsze obozowisko Żydów w tamtych puszczach) zachowało się więcej. Takie filmy powinny być określane "lie story".
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

"Mój rower" - lubię takie proste, zwykłe filmy o życiu. Ten bardzo mi się podobał, świetny obraz
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• slavoy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5055

Też mi się podobał. Jedyne, co nieco denerwowało, to drewniana gra Urbaniaka. No, ale aktorem to on w sumie nie jest. Prosty film o życiu, jak pisze Becik, też trza "umić" zrobić. I tu się udało.
        Obejrzałem dziś Sokoła Maltańskiego. Niby klasyka, niby Dzieło, ale mnie to nie ruszyło, a wręcz znudziło. Sam szkielet dobry, ale ja chyba nie trawię tej przerysowanej dawnej gry aktorskiej. Gdyby dziś ktoś tak grał, nie zostawiono by na nim suchej nitki.
        Dick Laurent is dead.

Comment

• yaro74
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2089

"Atlas chmur" - dobra gra aktorska i świetna charakteryzacja, niestety przerost formy nad treścią, mocno się wynudziłem.
          Obejrzałem też "Bestie z południowych krain". Bardzo dobry debiut, wspaniałe zdjęcia, niezła muzyka i świetna gra dwójki aktorów w rolach dziewczynki i jej ojca.
          A dziś obejrzałem film jednego z moich ulubionych reżyserów, "Whisky dla aniołów". Nie zawiodłem się, Ken Loach nadal mimo upływu lat kręci dobre filmy.

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
            chyba nie trawię tej przerysowanej dawnej gry aktorskiej.
            Mam podobnie. Nie jestem w stanie całkowicie się wczuć w większość filmów sprzed lat 60 czy 50. Może z wyłączeniem komedii, slapstick zawsze w cenie. Co mi przypomina! Ostatnio tytułem eksperymentu puściliśmy naszej 4-letniej córze "Szatana z siódmej klasy", ale chyba się nieco wynudziła, może warto pomyśleć o Chaplinie, Keatonie lub Flipie i Flapie. Jak dobrze wejdzie, to w wakacje spróbujemy z Arabelą.

Pamiętam, jak w latach '90 w Iluzjonie (gdy jeszcze był w okolicach pl. Trzech Krzyży) zorganizowali festiwal filmów z Flipem i Flapem. Chyba wszystkie wtedy puścili. Siadaliśmy z kumplem dzień w dzień w trzecim rzędzie wśród może 15 innych widzów rozsianych po całej sali, nogi na siedzenia z przodu i oglądamy.

Dlaczego przez całe życie nie ma 2 miesięcy wakacji?

Comment

• becik
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              Pamiętam, jak w latach '90 w Iluzjonie (gdy jeszcze był w okolicach pl. Trzech Krzyży)
              Dawne kino Śląsk Panie
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• emes
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 4275

"Wróg numer jeden"
                Przydługawy film, ale ogólnie dobrze zrobiony. Mam duże wątpliwości co do prawdziwości zdarzeń zobrazowanych w tym filmie. Nawet jeden polski ekspert ze służb specjalnych wiele lat służący w Afganistanie i też biorący udział w szukaniu szefa Al-Kaidy, po oglądnięciu tego filmu miał zastrzeżenia co do prawdziwości zdarzeń jeśli chodzi o dotarcie do Bin Ladena. Jak w filmie pojawił się Gdańsk jako tajne miejsce tortur CIA, to słychać było z widowni wybuch śmiechu. Trzeba mieć trochę cierpliwości, żeby wytrzymać prawie 3 godziny tego filmu.

Comment

• Basik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.06
                  • 1308

Obejrzeliśmy dziś Sugar man. Polecam i tyle Zalecenia przed oglądaniem: nie czytać żadnych opisów filmu.

Comment

• darekd
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12565

Byłem na premierze Gorejącego krzewu (Hořící keř) Agnieszki Holland.
                    Jest to 3 odcinkowy serial. Filmo oparty na faktach, dot. samospalenia Jana Palacha przeciwko interwencji w Czechosłowacji w 1968. Sam film nie tyle dotyczy Palacha,
                    ile osób, którzy walczyli o jego pamięć przeciwko systemowi, który dążył do zakłamania prawdy o jego czynie i do zniszczenia ludzi, którzy nie bali się mówić o tym.

Film dobrze przedstawia realia, nie sięga do jakiś nadętych form.

Zgadzam się z recenzją:

Comment

• emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

"Sugar Man" :

Bardzo ciekawy fabularyzowany dokument. Niesamowita historia, świetnie opowiedziana i przedstawiona. Wartościowy film warty obejrzenia.

Comment

• VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

Doktryna Szoku - na Planete+. Jak mam opisać film który jest polityczny? Nie da się go opisać bez odniesień do polityki. Pokazuje on, na przykładzie agresji z Iraku i huraganu Katrina w Nowym Orleanie, oraz po katastrofie na Sri Lance- jak działa kapitalizm w wersji amerykańskiej. Pokazuje, że obozy koncentracyjne Pinocheta a Guantanamo, pomiędzy torturami za Camerona w Wlk. Brytanii a torturami w kazamatach Pinocheta - nie ma żadnej różnicy ani w metodach ani celach dla których są stosowane.
                        Opisuje bańki kapitalistyczne które są wpisane w ten system. Opsiuje przyczyny dzisiejszego kryzysu (pokazuje chociażby, że w rpoku kryzysu firmy które jest spowodowały wypłaciły sobie 18milardów dolarów premii - na Wall Street)
                        Opis filmu - Za mitem niewidzialnej ręki rynku kryją się korporacyjne monopole i zbrojne ingerencje. Amerykańskie władze oraz wielki biznes nie cofną się przed niczym, by wykorzystać kryzys panujący w różnych zakątkach globu do własnych celów. Doktryna szoku ma źródło w radykalnych teoriach Miltona Friedmana i innych ekonomistów. W praktyce oznacza ekonomiczną eksploatację krajów dotkniętych kryzysem, klęskami żywiołowymi lub wojną.

ps, Jedna dana z filmu: jedna z amerykańskich firm dostała około 500 mln dolarów na zbudowanie 144 szpitali - powstało SZEŚĆ.
                        Na przywrócenie światła i wody prywatne firmy dostały miliardy - do dzisiaj nic nie zrobiono.

Tak film jest polityczny i pytanie - czy można opisywać na browar.bizie takie filmy czy w imię samozadowolenia pewnej grupy należy stosować cenzurę?
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Latarnik
                          Premium Lamplighter
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2004.06
                          • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jedna dana z filmu: jedna z amerykańskich firm dostała około 500 mln dolarów na zbudowanie 144 szpitali - powstało SZEŚĆ.
                          Very funny

Powielasz bzdury, przecietna cena budowy szpitala na 500 lozek to 75 mln dolarow.
                          500 podzielic na 144 daje niecale 3,5 mln a za tyle nawet tak wybitny ekonomista jak Ty szpitala nie zbuduje
                          5450 kapsli z wypitych piw
                          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• iron
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.08
                            • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                            Doktryna Szoku - na Planete+. Jak mam opisać film który jest polityczny? Nie da się go opisać bez odniesień do polityki. Pokazuje on, na przykładzie agresji z Iraku i huraganu Katrina w Nowym Orleanie, oraz po katastrofie na Sri Lance- jak działa kapitalizm w wersji amerykańskiej. Pokazuje, że obozy koncentracyjne Pinocheta a Guantanamo, pomiędzy torturami za Camerona w Wlk. Brytanii a torturami w kazamatach Pinocheta - nie ma żadnej różnicy ani w metodach ani celach dla których są stosowane.
                            Opisuje bańki kapitalistyczne które są wpisane w ten system. Opsiuje przyczyny dzisiejszego kryzysu (pokazuje chociażby, że w rpoku kryzysu firmy które jest spowodowały wypłaciły sobie 18milardów dolarów premii - na Wall Street)Opis filmu - Za mitem niewidzialnej ręki rynku kryją się korporacyjne monopole i zbrojne ingerencje. Amerykańskie władze oraz wielki biznes nie cofną się przed niczym, by wykorzystać kryzys panujący w różnych zakątkach globu do własnych celów. Doktryna szoku ma źródło w radykalnych teoriach Miltona Friedmana i innych ekonomistów. W praktyce oznacza ekonomiczną eksploatację krajów dotkniętych kryzysem, klęskami żywiołowymi lub wojną.

ps, Jedna dana z filmu: jedna z amerykańskich firm dostała około 500 mln dolarów na zbudowanie 144 szpitali - powstało SZEŚĆ.
                            Na przywrócenie światła i wody prywatne firmy dostały miliardy - do dzisiaj nic nie zrobiono.

Tak film jest polityczny i pytanie - czy można opisywać na browar.bizie takie filmy czy w imię samozadowolenia pewnej grupy należy stosować cenzurę?
                            Zythek - jak chcesz piasać tak zaangażowane elaboraty. to mniej pij, albo lepiej sie skup, bo ilość niedbałości w tekście niepotrzebnie/niezamierzenie poddaje dewaluacji zamierzoną przez Ciebie siłę przekazu...

A co do tego, co na czerwono - ciekawe, czy gdyby nie niegdysiejsze podobne zachowanie banków działających u nas, czy dostałbyś kredyt na mieszkanie dla teściowej...
                            Last edited by iron; 2013-04-02, 23:37.
                            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• WojciechT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2546

Kilka spraw - takie filmy robione są całkowicie pod tezę, więc ich wartość informacyjna jest żadna. To tak, jak książki Al'a Gore'a - weług których jako mieszkaniec Śląska zjeżdżam co jakiś czas do kopalni, by pooddychać świeżym powietrzem.

Dwa. Piszesz o przewinach rządu i korporacji, a potem stwierdzasz, że to wina kapitalizmu. Bez sensu.

Trzy. Korporacje swoją pozycję zawdzięczają zwykle państwu właśnie, a nie "niewidzialnej ręce rynku". Państwo tę rękę ucina, więc jak tu można mówić o kapitalizmie?

Pokazuje, że obozy koncentracyjne Pinocheta a Guantanamo, pomiędzy torturami za Camerona w Wlk. Brytanii a torturami w kazamatach Pinocheta - nie ma żadnej różnicy ani w metodach ani celach dla których są stosowane.
                              I jaki to ma związek z kapitalizmem? Idąc Twoim tokiem rozumowania Stalin był największym kapitalistą.

Ja proponuję zacząć od stosowania myślenia.

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23928

I dlatego rozmowy o polityce zostały zbananowane w BrowarBizie. Proszę nie kontynuować.
                                Last edited by ART; 2013-04-03, 08:07.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                                X