masło

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24031

    #1

    masło

    kolejny kulinarny wątek, może nieco wąski, ale intrygujący:

    dlaczego nie mogę natknąć się na porządne polskie masło:
    - bez dodatków margarynowych i innych
    - bez dodatku wody która wytryskuje przy próbie rozsmarowania
    - które po wyjęciu z lodówki daje się użyć w normalny sposób

    jakoś irlandzkie Kerrygold daje radę bez dodatków i do tego jest bardzo dobre w smaku - ale ja chciałbym dowiedzieć się czy jeszcze gdzieś jest dobre polskie masło?

    (chodzi mi o masło dostępne w sprzedaży detalicznej... )

    jakieś sugestie?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • StaryKocur
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1521

    #2
    Maśnica.Polecam gorąco. Pamiętam z dzieciństwa.
    Piwo pite z umiarem
    nie szkodzi w żadnych ilościach.

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1256

      #3
      Legendarne poznańskie Masło Naramowickie. W czasach komuny wymieniane przez rodzinkę z Poznania za wodę-kranówę z mojego rodzinnego Sulechowa .

      Comment

      • Gollum
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.09
        • 308

        #4
        Po wyjęciu z lodówki każde masło będzie twarde, także to zrobione własnoręcznie w maselniczce.
        A zrobić nietrudno. Śmietanę (na wszelki wypadek wiejską, z bazaru lub wprost od rolnika) wlewasz do maselniczki (można jeszcze takowe nabyć na wiejskich bazarach, zamówić u bednarza, albo podwędzić ze skansenu) i tłuczkiem z dziurami na końcu wykonujesz ruchy w górę i w dół, aż zaczniesz czuć opór. Wtedy otwierasz marynerię i to co tam jest przecedzasz. To co zostało na sitku, lepisz za pomoca łyżki w dowolną formę i to jest najprawdziwsze wiejskie masło od babuni, a to co się przelało do zbiornika, który podstawiłeś niżej, to maślanka, idealny płyn na kaca.

        Comment

        • pieczarek
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.06
          • 5011

          #5
          Odp: masło

          ART napisał(a)

          dlaczego nie mogę natknąć się na porządne polskie masło:
          - bez dodatku wody która wytryskuje przy próbie rozsmarowania
          Za komuny normy produkcji masła przewidywały, że powinno ono zawierać określoną ilość wody. I to znacznie większą niż jej zostawało z normalnych procesów produkcji masła. Problemy wprowadzania wody do masła były omawiane w prasie fachowej. Dlaczego jest tak nadal - nie wiem. Sprawą zainteresowałem się wówczas po powrocie z Berlina Zach. gdzie masło wyjęte z lodówki można było swobodnie rozsmarować. I nie tryskała z niego woda.
          Teraz wiem tylko tyle, że w zakładach mięsnych z 1 kilograma mięsa robią 2 kilogramy pysznej szynki. Na "przyrost masy mięśniowej" składają się głównie sól i woda. Jeszcze do niedawna uważano, że do mięsa nie da się wtłoczyć więcej niż 1/2 litra wody. Widocznie technika poszła znacznie naprzód. Źródło moich wiadomości jest bardzo blisko poznańskich zakładów Pozmeat.

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1256

            #6
            Odp: Odp: masło

            pieczarek napisał(a)
            Teraz wiem tylko tyle, że w zakładach mięsnych z 1 kilograma mięsa robią 2 kilogramy pysznej szynki.


            Jeśli chodzi o pyszną szynkę, to 1 kg takowej otrzymuje się z ok. 1.5 kg surowego mięsa. W domowych warunkach, oczywiście, a nie w masarni.
            Do tego świeży chlebek z Masłem Naramowickim (żeby nie odbiegać od tematu postawionego przez ARTa) .
            Ostatnia zmiana dokonana przez crizz; 2003-05-12, 13:27.

            Comment

            • Gollum
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.09
              • 308

              #7
              Odp: Odp: masło

              pieczarek napisał(a)
              Teraz wiem tylko tyle, że w zakładach mięsnych z 1 kilograma mięsa robią 2 kilogramy pysznej szynki. Na "przyrost masy mięśniowej" składają się głównie sól i woda. Jeszcze do niedawna uważano, że do mięsa nie da się wtłoczyć więcej niż 1/2 litra wody. Widocznie technika poszła znacznie naprzód.
              Do soli i wody dodaj jeszcze krew i odpady poubojowe. Moje źródło infromacji jest z kolei blisko naukowców opracowujących technologie takowej produkcji.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24031

                #8
                Gollum napisał(a)
                Po wyjęciu z lodówki każde masło będzie twarde, także to zrobione własnoręcznie w maselniczce.
                z cytowanym przeze mnie Kerrygold nie ma problemu. a na opakowaniu jest napisane że ów produkt wykonany został jedynie z mleka (zaw. tłuszczu 82%) ale to przecież jakiś absurd, żeby importować masło do Polski
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Piecia
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.02
                  • 3312

                  #9
                  Ja staram się kupować masło od 80-letnich babuszek i z reguły nie mam z tym problemu ale masło po wyjęciu z lodówki jest trudne do rozsmarowania.
                  Jeśli zaś nie mam możliwości nabycia masełka wiejskiego kupuję w sklepie masło osełkowe. W tym przypadku nie ma problemu z rozsmarowaniem (nie wiem na ile jest to prawdziwe masło i jaka jest tam zawartość tłuszczu)
                  Koniec i bomba,
                  Kto nie pije ten trąba !!!
                  __________________________
                  piję bo lubię!

                  Comment

                  • grzech
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.04
                    • 4592

                    #10
                    ART - masło możesz zrobić i w słoiku. Chodzi o połączenie grudek tłuszczu znajdujących się w śmietanie. Ze skansenu lepiej nie próbować nic podwędzać - obciach będzie , gdy Cię złapią, a maśnica zapewne będzie po konserwacji, więc i masełko wyjdzie nieciekawe.
                    W ostateczności możesz przejść na dietę bezmasłową.

                    Comment

                    • pjenknik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 3388

                      #11
                      ART napisał(a)
                      z cytowanym przeze mnie Kerrygold nie ma problemu. a na opakowaniu jest napisane że ów produkt wykonany został jedynie z mleka (zaw. tłuszczu 82%) ale to przecież jakiś absurd, żeby importować masło do Polski
                      Nie jest tak do końca, muszą coś dodawać. Tłuszcz który jest w maśle, należy do tłuszczy twardych/półtwardych. Czyli w temp. pokojowej ma konsystencję stałą/półstałą. Nie wiem co dodają, ale to nie może być nic dobrego. Pewnie jakieś zmiękczacze. Spróbuj masła z Olesna, robione jest prawie tradycyjnie i z dobrej śmietany.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #12
                        Kupiłem wczoraj w Kauflandzie - "Dobrze smarowne MASŁO EXTRA", 82% tłuszczu, "czyste bez dodatków".
                        Dystrybutor "J&A" z Sosnowca. Zakładów produkcyjnych wymieniono 29, po kodzie wychodzi, że mój egzemplarz pochodzi z zasobów ARR.
                        Po wyjęcięciu z lodówki ładnie się rozsmarowuje, nie tryska wodą. Chyba czegoś takiego poszukiwałeś, Art!
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24031

                          #13
                          ano, brzmi nieźle dzięki
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • yendras
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.12
                            • 2052

                            #14
                            Z kupnem dobrego masła rzeczywiście jesy tyle samo problemów co z kupnem dobrego piwa
                            Osobiście polecam:
                            - Lidzbark Warmiński
                            - OSM Czarnków (oprócz piwa i masła robią jeszcze w Czarnkowie pyszne bezy)
                            Ostatnia zmiana dokonana przez yendras; 2003-07-02, 23:16.

                            Comment

                            • yendras
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.12
                              • 2052

                              #15
                              Odp: Odp: masło

                              pieczarek napisał(a)
                              Teraz wiem tylko tyle, że w zakładach mięsnych z 1 kilograma mięsa robią 2 kilogramy pysznej szynki. Na "przyrost masy mięśniowej" składają się głównie sól i woda.
                              Jak dadzą za dużo wody to ilość białka spada poniżej normy. Wtedy dodaje się białko roślinne Jeżeli kupujecie jakieś paczkowane wędliny lub mięso i na etykiecie wśród składników znajduje się białko roślinne to od razu wiadomo o co chodzi - jedna wielka ściema i oszukaństwo

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
                                darekd
                                czyli koźlak z syropem klonowym.

                                Ekstr. 16%
                                Alk. 7%

                                Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
                                2024-12-07, 01:25
                              • dadek
                                Ukraina, Charków, Jurivska 17, Pivobar
                                dadek
                                Na ostatni wieczór w Charkowie 13.02.2020 wybraliśmy się do knajpki przy browarze o niezbyt trafionej nazwie Pivobar. Powstał w 2011 roku i mieści się on na tyłach jednej z głównych, wielokilometrowych ulic miasta jaką jest Moskovskskij Prospekt, ale w odległości 10 minut jazdy tramwajem...
                                2020-03-21, 04:55
                              • LESNICZYy
                                Sibeeria Yummy
                                LESNICZYy
                                Piwo w stylu pastry sour ale . Daje to co obiecuje . Rześkie , słodko-kwaśne , pijalne , owocowe . 22% ekstraktu i dobrze ukryte 7.8% alko , wchodzi jak nóż w masło . Piwo udowadnia, że kraj knedli to nie tylko desitki ...
                                2023-01-31, 17:42
                              • MrJohnyWoW
                                Co daje smak tabletki w piwie
                                MrJohnyWoW
                                Witam wszystkich. Jestem totalnym amatorem aby było jasne. Generalnie nie pije piwa bo mi nie smakuje ale... Pomyślałem sobie, że jest tyle gatunków piw, że może ja nie trafiłem na swoje. Mi najbardziej przeszkadza w piwach smak tabletki na języku. Jakbyście sobie za długo przytrzymali np...
                                2020-12-12, 00:17
                              • Prusak
                                Sulewski, Nowoczesny Pils
                                Prusak
                                Parametry: E: 12 % wag, Alk: 4, 9 % vol.
                                Ciekawe.
                                Hoho, tego się nie spodziewałem po "nowoczesnym" pilsie. W składzie Halleratuer, Lubelski, Simcoe, Sybilla.
                                Jaki efekt? Goryczka intesywna, ale w zapachu i smaku towarzyszy jej wyraźne masło. Czułem cały czas jakbym...
                                2024-11-21, 23:04
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...