masło

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23929

    masło

    kolejny kulinarny wątek, może nieco wąski, ale intrygujący:

    dlaczego nie mogę natknąć się na porządne polskie masło:
    - bez dodatków margarynowych i innych
    - bez dodatku wody która wytryskuje przy próbie rozsmarowania
    - które po wyjęciu z lodówki daje się użyć w normalny sposób

    jakoś irlandzkie Kerrygold daje radę bez dodatków i do tego jest bardzo dobre w smaku - ale ja chciałbym dowiedzieć się czy jeszcze gdzieś jest dobre polskie masło?

    (chodzi mi o masło dostępne w sprzedaży detalicznej... )

    jakieś sugestie?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • StaryKocur
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1521

    #2
    Maśnica.Polecam gorąco. Pamiętam z dzieciństwa.
    Piwo pite z umiarem
    nie szkodzi w żadnych ilościach.

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

      #3
      Legendarne poznańskie Masło Naramowickie. W czasach komuny wymieniane przez rodzinkę z Poznania za wodę-kranówę z mojego rodzinnego Sulechowa .

      Comment

      • Gollum
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.09
        • 307

        #4
        Po wyjęciu z lodówki każde masło będzie twarde, także to zrobione własnoręcznie w maselniczce.
        A zrobić nietrudno. Śmietanę (na wszelki wypadek wiejską, z bazaru lub wprost od rolnika) wlewasz do maselniczki (można jeszcze takowe nabyć na wiejskich bazarach, zamówić u bednarza, albo podwędzić ze skansenu) i tłuczkiem z dziurami na końcu wykonujesz ruchy w górę i w dół, aż zaczniesz czuć opór. Wtedy otwierasz marynerię i to co tam jest przecedzasz. To co zostało na sitku, lepisz za pomoca łyżki w dowolną formę i to jest najprawdziwsze wiejskie masło od babuni, a to co się przelało do zbiornika, który podstawiłeś niżej, to maślanka, idealny płyn na kaca.

        Comment

        • pieczarek
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.06
          • 5011

          #5
          Odp: masło

          ART napisał(a)

          dlaczego nie mogę natknąć się na porządne polskie masło:
          - bez dodatku wody która wytryskuje przy próbie rozsmarowania
          Za komuny normy produkcji masła przewidywały, że powinno ono zawierać określoną ilość wody. I to znacznie większą niż jej zostawało z normalnych procesów produkcji masła. Problemy wprowadzania wody do masła były omawiane w prasie fachowej. Dlaczego jest tak nadal - nie wiem. Sprawą zainteresowałem się wówczas po powrocie z Berlina Zach. gdzie masło wyjęte z lodówki można było swobodnie rozsmarować. I nie tryskała z niego woda.
          Teraz wiem tylko tyle, że w zakładach mięsnych z 1 kilograma mięsa robią 2 kilogramy pysznej szynki. Na "przyrost masy mięśniowej" składają się głównie sól i woda. Jeszcze do niedawna uważano, że do mięsa nie da się wtłoczyć więcej niż 1/2 litra wody. Widocznie technika poszła znacznie naprzód. Źródło moich wiadomości jest bardzo blisko poznańskich zakładów Pozmeat.

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1255

            #6
            Odp: Odp: masło

            pieczarek napisał(a)
            Teraz wiem tylko tyle, że w zakładach mięsnych z 1 kilograma mięsa robią 2 kilogramy pysznej szynki.


            Jeśli chodzi o pyszną szynkę, to 1 kg takowej otrzymuje się z ok. 1.5 kg surowego mięsa. W domowych warunkach, oczywiście, a nie w masarni.
            Do tego świeży chlebek z Masłem Naramowickim (żeby nie odbiegać od tematu postawionego przez ARTa) .
            Last edited by crizz; 2003-05-12, 13:27.

            Comment

            • Gollum
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.09
              • 307

              #7
              Odp: Odp: masło

              pieczarek napisał(a)
              Teraz wiem tylko tyle, że w zakładach mięsnych z 1 kilograma mięsa robią 2 kilogramy pysznej szynki. Na "przyrost masy mięśniowej" składają się głównie sól i woda. Jeszcze do niedawna uważano, że do mięsa nie da się wtłoczyć więcej niż 1/2 litra wody. Widocznie technika poszła znacznie naprzód.
              Do soli i wody dodaj jeszcze krew i odpady poubojowe. Moje źródło infromacji jest z kolei blisko naukowców opracowujących technologie takowej produkcji.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23929

                #8
                Gollum napisał(a)
                Po wyjęciu z lodówki każde masło będzie twarde, także to zrobione własnoręcznie w maselniczce.
                z cytowanym przeze mnie Kerrygold nie ma problemu. a na opakowaniu jest napisane że ów produkt wykonany został jedynie z mleka (zaw. tłuszczu 82%) ale to przecież jakiś absurd, żeby importować masło do Polski
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Piecia
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.02
                  • 3312

                  #9
                  Ja staram się kupować masło od 80-letnich babuszek i z reguły nie mam z tym problemu ale masło po wyjęciu z lodówki jest trudne do rozsmarowania.
                  Jeśli zaś nie mam możliwości nabycia masełka wiejskiego kupuję w sklepie masło osełkowe. W tym przypadku nie ma problemu z rozsmarowaniem (nie wiem na ile jest to prawdziwe masło i jaka jest tam zawartość tłuszczu)
                  Koniec i bomba,
                  Kto nie pije ten trąba !!!
                  __________________________
                  piję bo lubię!

                  Comment

                  • grzech
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.04
                    • 4592

                    #10
                    ART - masło możesz zrobić i w słoiku. Chodzi o połączenie grudek tłuszczu znajdujących się w śmietanie. Ze skansenu lepiej nie próbować nic podwędzać - obciach będzie , gdy Cię złapią, a maśnica zapewne będzie po konserwacji, więc i masełko wyjdzie nieciekawe.
                    W ostateczności możesz przejść na dietę bezmasłową.

                    Comment

                    • pjenknik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 3388

                      #11
                      ART napisał(a)
                      z cytowanym przeze mnie Kerrygold nie ma problemu. a na opakowaniu jest napisane że ów produkt wykonany został jedynie z mleka (zaw. tłuszczu 82%) ale to przecież jakiś absurd, żeby importować masło do Polski
                      Nie jest tak do końca, muszą coś dodawać. Tłuszcz który jest w maśle, należy do tłuszczy twardych/półtwardych. Czyli w temp. pokojowej ma konsystencję stałą/półstałą. Nie wiem co dodają, ale to nie może być nic dobrego. Pewnie jakieś zmiękczacze. Spróbuj masła z Olesna, robione jest prawie tradycyjnie i z dobrej śmietany.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #12
                        Kupiłem wczoraj w Kauflandzie - "Dobrze smarowne MASŁO EXTRA", 82% tłuszczu, "czyste bez dodatków".
                        Dystrybutor "J&A" z Sosnowca. Zakładów produkcyjnych wymieniono 29, po kodzie wychodzi, że mój egzemplarz pochodzi z zasobów ARR.
                        Po wyjęcięciu z lodówki ładnie się rozsmarowuje, nie tryska wodą. Chyba czegoś takiego poszukiwałeś, Art!
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23929

                          #13
                          ano, brzmi nieźle dzięki
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • yendras
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.12
                            • 2052

                            #14
                            Z kupnem dobrego masła rzeczywiście jesy tyle samo problemów co z kupnem dobrego piwa
                            Osobiście polecam:
                            - Lidzbark Warmiński
                            - OSM Czarnków (oprócz piwa i masła robią jeszcze w Czarnkowie pyszne bezy)
                            Last edited by yendras; 2003-07-02, 23:16.

                            Comment

                            • yendras
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.12
                              • 2052

                              #15
                              Odp: Odp: masło

                              pieczarek napisał(a)
                              Teraz wiem tylko tyle, że w zakładach mięsnych z 1 kilograma mięsa robią 2 kilogramy pysznej szynki. Na "przyrost masy mięśniowej" składają się głównie sól i woda.
                              Jak dadzą za dużo wody to ilość białka spada poniżej normy. Wtedy dodaje się białko roślinne Jeżeli kupujecie jakieś paczkowane wędliny lub mięso i na etykiecie wśród składników znajduje się białko roślinne to od razu wiadomo o co chodzi - jedna wielka ściema i oszukaństwo

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X