Tak samo jest z piwem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    Tak samo jest z piwem

    Nowoczesne medium, porządkuje świat i dostarcza angażujące informacje, rozrywkę i usługi w czasie rzeczywistym. Przewodnik Polaków w wirtualnym świecie.


    Mimo, że o mleku artykuł ten pasuje jak ulał do nowoczesnego piwowarstwa. Duże browary serwują nam napój który z prawdziwym piwem nie ma wiele wspólnego. Z kolei wprowadzanie piw prawdziwych, niepasteryzowanych zawierających pełną gamę białek i witamin jest niestetyu kosztowne i biorąc pod uwagę brak jakiejkowliek wiedzy na ten temat długotrwałe.
    Niestety po wejściu do UE będziemy się odżywiać wyłącznie sztuczną żywnością i pić takie sztuczne napoje bo już wielkie koncerny zadbały aby produktu musiały zgadzać się z "normami" które służą jedynie wyrugowaniu z rynku małych producentów. Prawdziwe produkty są z kolei bardzo drogie ze względu na małe ilości na rynku.
    Z utęsknieniem czekam na jakąś silną federację konsumencką która będzie wstanie edukować ludzi i będzie przeciwwagą dla reklamy.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #2
    Odp: Tak samo jest z piwem

    zythum napisał(a)
    Z utęsknieniem czekam na jakąś silną federację konsumencką która będzie wstanie edukować ludzi i będzie przeciwwagą dla reklamy.
    Może nasza w tym rola? "Pierwsze koty za płoty" - opinie z naszego Forum zaczęła cytować prasa codzienna.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

      #3
      Jakieś pół roku temu był w Gazecie Wybiórczej jakiś wywiad z profesorem od spraw żołądkowo-odbytowych. Otóż mówił on, że w ostatnich 10 latach dramatycznie wzrosła w Polsce liczba chorób powodowanych jedzeniem sterylnego, a jednocześnie pełnego konserwantów jedzenia. Powiedział on mniej więcej coś takiego: jeśli mięso pół roku leży w folii i nie gnije, to nie jest to już normalne mięso.

      Comment

      • kamyczek77
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.09
        • 458

        #4
        Piwo rzeczywiście nie jest już takie jak ongiś.Dlatego Blue Room Brevery pracuje na pełnych obrotach(wczoraj Pjenknik uwarzył podpiwek).
        Co do sztucznego jedzenia to wystarczy zobaczyć co się dzieje w wytwórniach,by zechcieć pojechać na wieś,kupić pół prosiaka i kilka litrów mleka prosto od krowy.
        Niestety taka jest cena za postęp cywilizacyjny.
        Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #5
          Taka jest cena obniżek cen.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Himen
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.06
            • 129

            #6
            Piwo, mleko - pasteryzowane, mięso - faszerowane świństwami, w chlebie - polepszacze. Wszędzie jakieś konserwanty E ileśtam. Chyba ludzkość musi wrócić do gospodarki naturalnej - wszystko każdy musi robić samemu.

            Comment

            • kamyczek77
              Porucznik Browarny Tester
              • 2001.09
              • 458

              #7
              Himen napisał(a)
              Piwo, mleko - pasteryzowane, mięso - faszerowane świństwami, w chlebie - polepszacze.
              Do mięsa(nie przerobionego) nic nie dodają!Inną sprawą jest proces hodowli i żywienie zwierząt.
              Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

              Comment

              • iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.08
                • 6717

                #8
                [QUOTE]kamyczek77 napisał(a)
                [B]Do mięsa(nie przerobionego) nic nie dodają!...

                Za to mięso w sklepach jest sprzed paru lat - są to rezerwy państwowe po 2-3 latach głębokiego zamrożenia wypuszczane na rynek, aby zrobić miejsce w chłodniach na następne świeże zapasy.
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

                Comment

                • kamyczek77
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.09
                  • 458

                  #9
                  A to już inna para kaloszy Mięso wołowe może być przechowywane w stanie głębokiego zamrożenia do 24 m-cy,a wieprzowe-12 m-cy.
                  Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    #10
                    Himen napisał(a)
                    Piwo, mleko - pasteryzowane, mięso - faszerowane świństwami, w chlebie - polepszacze. Wszędzie jakieś konserwanty E ileśtam. Chyba ludzkość musi wrócić do gospodarki naturalnej - wszystko każdy musi robić samemu.
                    Piwo można uwarzyć samemu - wielu Forumowiczów to robi.
                    Chleb upiec w piekarniku też się da, ale w sumie piwo zwano kiedyś "płynnym chlebem".
                    Z mięsa można zrezygnować - prawda Żą?
                    Gorzej z mlekiem, bo trudno jest hodować krowę na trawniku przed blokiem. Tylko po co pić mleko, gdy jest piwo?
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • piwo
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.08
                      • 810

                      #11
                      płynnym chlebem
                      Płynny chleb dlatego, że kiedyś wojsko, które szło w długą trasę brało właśnie chleb i na dłuższych postojach przerabiało ten chleb w piwo (czasy starożytne) co było uważane przez dłuższy czas za zupę.
                      (patrz Porter - nieraz jedyny posiłek) Chleb fermentował i tak robiono piwo w czasie przemarszu.

                      Zresztą teraz można zrobić w ten sposób kwas chlebowy.

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #12
                        A ja myślałem, że z to dlatego, gdyż piwo jest pożywne i zrobione ze zboża...
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • robox
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.11
                          • 8188

                          #13
                          Chcąc najlepiej zapoznać się z "chemią" w spożywce, należy zakupić napój gazowany np. w plastiku. Oprócz wody (często zbliżonej do kranówki), reszta to same ciekawostki. A to barwniki, konserwanty, aromaty zblizone z naturalnymi, regulatory kwasowości, substancje słodzące, substancje chłodzące, stabilizatory, przeciwutleniacze itd.

                          Comment

                          • Himen
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.06
                            • 129

                            #14
                            kamyczek77 napisał(a)
                            Do mięsa(nie przerobionego) nic nie dodają!Inną sprawą jest proces hodowli i żywienie zwierząt.


                            Chodziło mi raczej o wędliny, a tam na pewno dodają chemikalia.

                            Comment

                            • yendras
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.12
                              • 2052

                              #15
                              Himen napisał(a)
                              Chodziło mi raczej o wędliny, a tam na pewno dodają chemikalia.
                              Oraz wodę i białko roślinne

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X