Tak samo jest z piwem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #16
    Czytam sobie ten temat i nachodzi mnie parę luźnych dygresji. Co do obniżania kosztów produkcji żywności za wszelką cenę to natura ma swoje sposoby żeby nas ukarać i już zaczęła je wykorzystywać. Weźmy karmienie krów mączką z krowich odpadów z ubojni. Jeśli w danym gatunku istnieje jakiś czynnik chorobowy o którym może i nawet nie wiemy to nie ma lepszego sposobu na zwiększenie częstości jego występowania niż zmuszanie tego gatunku de facto do kanibalizmu. No i matka natura kopnęła nas w dupę dając nam BSE czyli chorobę szalonych krów. Gdzieś słyszałem że w jakimś plemiemiu w Papui Nowej Gwinei którego przodkowie uprawiali kanibalizm, częściej niż gdzie indziej występuje pewna choroba podobna do BSE.

    Właśnie przyjechałem na parę dni do domu i ciężko mi się przestawić na pisanie z ogonkami. Ale za to jak fajnie się szamie chlebek i mięso z mniejszą zawartością ulepszaczy i innych prezerwatyw, pije niepasteryzowane mleko zamiast jedynie słusznego na zachodzie UHT. I niech to się u nas nie zmieni nawet po wejściu do Unii.
    A na wszystkie aromaty "identyczne z naturalnymi" moja Słoneczka mówi "naturalne z identycznymi"
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Prorok jakiś cy cóś ???

      A w ogóle o co chodzi?

      Comment

      • lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

        #18
        OK spróbuję jaśniej. Wczoraj bylem wykończony i po paru piwkach Jestem alchemikiem a nie biologiem więc będzie w tym pełno dziur i każdy biolog mi to wytknie ale i tak spróbuję
        Choroba szalonych krów (BSE) powodowana przez pewne białka zwane prionami prawdopodobnie 'od zawsze' pojawiała się spontanicznie u jednej krowy na ileś tam milionów. Pewnego pięknego dnia ktoś inteligentny wpadł na pomysł wykorzystania odpadów ubojnianych z krowich mózgów i rdzeni kręgowych, które i tak się marnowały. Zaczęto je suszyć i mielić na mączkę czy jakoś inaczej preparować i sprzedawać jako paszę dla kogo? Oczywiście dla krów. Czysty zysk - po co wyrzucać śmieci jak można je trochę przerobić i sprzedać. Ale zgodnie z prawami statystyki wśród niezliczonych tak spreparowanych krowich mózgów bylo kilka zawierających chorobotwórcze priony. Ileś tam krów karmionych taką paszą mogło się w ten sposób zarazić BSE o czym hodowcy wcale nie musieli wiedzieć, potem po uboju ich mózgi znowu poszły na paszę dla następnych krów itd. Jako że rozwój choroby trwa latami, długo o tym nie wiedzieliśmy, ale w końcu nastąpił nagły wzrost przypadków BSE u bydła najpierw w W. Brytanii a później i innych krajach. To wszystko na razie teoria ale bardzo prawdopodobna.
        Może trochę pieprzę ale to tyle co wiem Przydałby się na Forum jakiś biolog który by dał opinię fachowca.
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !


        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          lzkamil napisał(a)
          ...Pewnego pięknego dnia ktoś inteligentny wpadł na pomysł wykorzystania odpadów ubojnianych z krowich mózgów i rdzeni kręgowych...
          W czasach jaskiniowych zapewne je zeżarł. Tak naprawdę sądzę, że jesteśmy naocznymi świadkami ewolucji - na "naszych oczach" powstało jakieś coś, czego w trakcie około 700 milionów lat wcześniej na pewno było mnóstwo.
          Priony to nie sa białka - to są "niedorobione" białka. Oso

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            No tak. Sieć ocenzurowała mi końcówkę wypowiedzi. W sumie żadna strata, i tak nic mądrego tam nie było.

            Comment

            • Himen
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.06
              • 129

              #21
              [i]lzkamil napisał(a
              [Jestem alchemikiem a[/B]

              Naprawdę jesteś alchemikiem? W dzisiejszych czasach?

              Comment

              • kamyczek77
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 458

                #22
                Kanibalizmwśród plemion afrykańskich był zajwiskiem nierzadkim.Stąd też występowanie chorób prionowych było większe(nikt sie tym nie przejmował-średnia życia była tak niska,że często nie występowały objawy chorobowe.
                Co do mączek to właściwie pomysł sam w sobie nie jest zły-konsumujemy takie ilości mięsa,że aż szkoda marnować miliony ton białaka zwierzęcego pochodzącego z odpadów.Problem zaczął się wtedy gdy "ulepszono" produkcję mączki.Skrócono czas probukcji,obniżono temperatury-jednym słowem ludzkośc poszła na łatwiznę-pech....
                Duże koncerny też idą na łatwiznę przy produkcji piwa,ciekawe jak to się skończy
                Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                Comment

                • ppns
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.10
                  • 1737

                  #23
                  kamyczek77 napisał(a)
                  [..]
                  ..ludzkośc poszła na łatwiznę-pech....
                  Duże koncerny też idą na łatwiznę przy produkcji piwa,ciekawe jak to się skończy..
                  Eeeeej tam , nie będzie aż tak źle. Może taka praktyka Big-Koncernów
                  piwnych zachęci domowych piwowarów do zdwojenia wysiłków. Nawet znam
                  jednego takiego zapaleńca , jest z Black City Moustache [ czy jakoś tak ]. Czyba go znasz osobiście .

                  Jego piwka są całkiem , całkiem , a jedno porównywalne z Lwówkiem Książęcym.
                  piwoppns@wp.pl

                  Comment

                  • lzkamil
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 3611

                    #24
                    Kamyczku - dzięki za rozjaśnienie tego co naściemniałem
                    Himen - dzisiejszy alchemik to po prostu chemik z fantazją
                    Wszyscy domowi piwowarzy - powodzenia
                    Lepszy jabol pod okapem
                    niż GŻ, CP i KP !


                    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X