Podsekcja grzybiarska

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • granat862
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.12
    • 945

Wczoraj spacerując po lesie znalazłem kilka podgrzybków, kozaków, i maślaków w sumie starczyło na zalewajke i na jajeczniczkę
    A jak w innych regionach, zaczął się już sezon grzybowy?
    Ostatnia zmiana dokonana przez granat862; 2008-08-31, 15:18.
    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedzi
      A jak w innych regionach, zaczął się już sezon grzybowy?
      Już jakiś tydzień temu.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Pancernik
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9797

Sezon się zaczął, ale bez szaleństw (nie licząc oszalałego ze szczęścia Kazika, który - jak to owczarek - biega po lesie od jednego do drugiego, zaganiając "stado").
        Trochę grzybów jest, ale zimne noce chyba je powstrzymują.
        U mnie na działce pod oknem trafiliśmy dwa prawdziwki "fi 100" i cztery maślaki takoweż.
        W lesie tyraliery ludzi (ładna pogoda, bliskość - za przeproszeniem - stolicy).
        W każdym razie na jajeczniczkę z grzybami wystarczy (choć wątroba wyje...), a i coś się da zamarynować/zasuszyć.

Comment

• angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

Dołożę więc swój raport z Puszczy Kampinoskiej.
          Podobno pierwsze grzyby w tym roku pojawiły się w Puszczy już miesiąc temu. Tak przynajmniej mówili sprzedawcy na bazarze. Niewiele myśląc pogalopowałem do lasu. I obawiam się, że te bazarowe grzyby to chyba spod Czarnobyla były i świeciły w ciemności, bo ja ani sztuki nie znalazłem.
          Później byłem jakieś 2 tygodnie temu. Owszem, kilka sztuk zajączków i podgrzyzbków znalazłem, ale to tak raczej na otarcie łez.
          Dziś wybrałem się po raz kolejny. Było tego w sumie ze 20 sztuk. Podgrzybki i zajączki. Moim zdaniem to jeszcze za wcześnie. Niby coś się pokazuje, ale to jeszcze nie to.
          Natomiast zastanowił mnie znaczny wzrost gatunków niejadalnych. Głównie z rodziny Postbeerum Aluminium, a dokładniej :
          - puszkowce tyskie
          - zielonki lechowe
          - złotobłyski strongowe
          W dużych ilościach występują też przedstawiciele rodziny butelkowców, najczęściej pogorzałeczniki podmiejskie.
          Sporo jest również grzybów z gatunku petosis dwulitris, zwłaszcza petowiec cocacolus występuje w sporych ilościach.
          Poczekam jeszcze ze dwa tygodnie. Jak pogoda dopisze, to wypad do lasu nabierze sensu.

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

Dziś otworzyłem sezon grzybiarski koło Mińska, sporo prawdziwków, podgrzybki, w śladowych ilościach maślaki i kurki. Ogólnie obiadek dobry
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ewwa53
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.01
              • 170

31.08 Kotlina Żmigrodzka - 2 kosze maślaków
              1.09 Bory Dolnośląskie, w biegu przy drodze leśnej (znalezione przez okno z samochodu) - 5 prawdziwków i 1 szary kozak. W tle w lesie tłum dziki i wyjący.
              Ogólnie wszystko albo dojrzewające, albo mocno dojrzałe, niewiele było małych grzybów.
              Pradziwki uduszone na maśle, z cebulką, pieprzem i odrobiną soli to jest to

Comment

• Kamień
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.07
                • 361

Ja w weekend udałem się na grzybobranie do Lasu Łagiewnickiego. Cały las jest usiany grzybami. Szkoda tylko, że w znakomitej większości to grzyby niejadalne... Wnioskuje, że większość podgrzybków itp. wyzbierano... Aczkolwiek wróciłem do domu z koszem Lejkowców dętych. To mój pierwszy kontakt z tym grzybem, jednak utwierdziłem się w przekonaniu, że to strzał w dziesiątkę. Jest bardzo smaczny, a ja ciągle żyję .

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi
                  To mój pierwszy kontakt z tym grzybem, jednak utwierdziłem się w przekonaniu, że to strzał w dziesiątkę. Jest bardzo smaczny, a ja ciągle żyję .
                  Haluny były?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• granat862
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.12
                    • 945

Szkoda tylko, że w znakomitej większości to grzyby niejadalne...
                    Wsztstkie grzyby są jadalne
                    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• pieczarek
                      • 2001.06
                      • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wsztstkie grzyby są jadalne
                      Część tylko raz.

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.07
                        • 14999

Aczkolwiek wróciłem do domu z koszem Lejkowców dętych. To mój pierwszy kontakt z tym grzybem, jednak utwierdziłem się w przekonaniu, że to strzał w dziesiątkę. Jest bardzo smaczny, a ja ciągle żyję .
                        Uwielbiam te grzyby, u nas zwane potocznie są cholewami, najlepsze są z pierogami (przynajmniej dla mnie). Od lat niestety nie mam mozliwosci posmakowania ich bo jedyne miejsce jakie znałem z tymi grzybami (lasy chojnowskie) obecnie jest juz puste....
                        Muszę zobaczyć gdzie jest ten Las Łagiewnicki
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Gopher
                          • 2007.10
                          • 450

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                          Uwielbiam te grzyby, u nas zwane potocznie są cholewami, najlepsze są z pierogami (przynajmniej dla mnie). Od lat niestety nie mam mozliwosci posmakowania ich bo jedyne miejsce jakie znałem z tymi grzybami (lasy chojnowskie) obecnie jest juz puste....
                          A na lubelszczyźnie zwane są kominkami. Zapraszam do lasów Roztocza to istne zagłębie kominkowe.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Gopher; 2008-10-03, 09:01. Powód: orto.
                          Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• Pancernik
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9797

Uff..., dobrze, że te grzyby mają jakąś inną nazwę, bo za "lejkowca dętego" to pewnie można nie raz w lejek dostać... .
                            A Las Łagiewnicki był za moich czasów (nie wiem, jak teraz) największym tzw. lasem miejskim w Europie i jest do odnalezienia na mapie Łodzi.

Comment

• Kamień
                              • 2007.07
                              • 361

najlepsze są z pierogami
                              To wspaniale, bo takie ma być ich przeznaczenie i w tym celu wybrałem się na grzyby
                              Miło mi słyszeć, że ktoś jednak te grzyby zbiera, bo wcześniej nikogo takiego nie spotkałem . Mało tego, nigdy wcześniej tych grzybów nie widziałem na żywo, tylko o nich czytałem. Jestem pewien, że decydującym czynnikiem jest siedlisko - zawsze zbierałem grzyby w borze sosnowym, lub czymś w tym stylu a w Lesie Łagiewnickim sosny trzeba by ze świecą szukać.

Comment

• pirackamuza
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.12
                                • 1908

No to polecam okolice Wirtów... lejkowce lejkowcami (fakt, że są super!), ale strzępiaka można trafić i to takiego ponad kilo...
                                Pozdrawiam grzybnych znawców.
                                Toruń przeprasza za Radio Maryja
                                www.bobofruty.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X