Z ciekawości zapytam - o jakiego grzyba chodzi? To chyba jakaś lokalna nazwa, bo wszystkie grzyby z rodzaju Strzępiak ( Inocybe sp. tak dla pełnej jednoznaczności ) są niejadalne bądź trujące.
Z ciekawości zapytam - o jakiego grzyba chodzi? To chyba jakaś lokalna nazwa, bo wszystkie grzyby z rodzaju Strzępiak ( Inocybe sp. tak dla pełnej jednoznaczności ) są niejadalne bądź trujące.
Sparassis crispa
strzępiak kędzierzawy alias szmaciak gałęzisty alias siedzuń sosnowy alias kozia broda
Szmaciak- wszystkie gatunki w Polsce objęte są ścisłą ochroną na mocy Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną.
Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát
Owszem, ale nie przeszkadza to w fotografowaniu. A trafić takiego wielkości głowy, to nie lada gratka.
W takim razie zapraszam do Puszczy Kampinoskiej. Nie jest ich może bardzo dużo, ale w ciągu 3 godzin na pewno kilka znajdziesz. Największy jakiego widziałem w ubiegłym roku miał powierzchnię porównywalną z monitorem 17".
W tym roku jeszcze nie widziałem, ale są na pewno.
W moich okolicach ten sezon grzybiarski jest fatalny. W zasadzie jeżdżę co niedzielę (Kuźnia Raciborska lub okolice Żor) i mój największy zbiór to ok. 20 podgrzybków i kilka koźlarzy (2 tygodnie temu, 2,5 godz. zbierania). Niestety coś mnie wtedy zaćmiło i w koszyku, a potem sosie, znalazł się też goryczak żółciowy...
Efekt wiadomy.
Po niedzielnym słabowitym grzybobraniu, dziś kupiłem u kobity przy drodze, pół reklamówki podgrzybków za 20 zł. Wszystkie małe takie jakie idą do octu. Zabieram się za gotowanie zalewy.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Ach, mogłem się domyślić. I rzeczywiście, jak to zostało szybko zauważone, jest pod ochroną. Podobnie jak smardze. Strzępiaka co roku widuję w Łodzi w parku Julianowskim. Wyrasta pod sosną, obok ławki, gdzie nierzadko mi się zdarza spożywać piwko na świeżym powietrzu
Sparassis crispa
strzępiak kędzierzawy alias szmaciak gałęzisty alias siedzuń sosnowy alias kozia broda
Znam go tylko pod nazwą kozia broda, niestety największego jakiego spotkałem to miał z 6 cm średnicy, u nas blisko granicy z Obwodem Kalinigradzkim większe chyba nie rosną
Jednego z tych czerwonawych zasuszyłem i wykorzystałem jak odpowiednik ogniska w dioramie modelarskiej
W milickich lasach nastapił wysyp. Dawno nie zbierałem grzybów na czworaka
Same malusie podgrzybki do octu
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Pod Goleniowem w Zachodniopomorskiem w godzinkę z małym haczykiem pełen kosz podgrzybków i to naprawdę sporawy kosz.W lesie byliśmy po 11.W domu po ostatnim niedzielnym grzybobraniu i dzisiejszym unosi się piękny zapach suszonych grzybków(prawdziwki,podgrzybki i maślaki)
.W następnym tygodniu dalej atakujemy
Pod Goleniowem w Zachodniopomorskiem w godzinkę z małym haczykiem pełen kosz podgrzybków i to naprawdę sporawy kosz.
Gratuluje dobrych terenów. U mnie - okolice Cieszyna na Śląsku Cieszyńskim( Zebrzydowice czy masyw Baraniej Góry) to trzeba jakieś 3 godziny by kosz był pełny. W tym roku głównie zbierałem różne rodzaje podgrzybków, maślaków, kanie, opieńki i podblaszki. Czasami tylko prawdziwki. Raz spotkałem bielaczki owcze i pieczarki polne.
Comment