Podsekcja grzybiarska

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

Pierwsze w tym roku grzybobranie i mnóstwo kani. Oj będą kotleciki
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• Kamień
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.07
      • 361

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedzi
      strzępiaka można trafić
      Z ciekawości zapytam - o jakiego grzyba chodzi? To chyba jakaś lokalna nazwa, bo wszystkie grzyby z rodzaju Strzępiak ( Inocybe sp. tak dla pełnej jednoznaczności ) są niejadalne bądź trujące.

Comment

• pirackamuza
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.12
        • 1908

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi
        Z ciekawości zapytam - o jakiego grzyba chodzi? To chyba jakaś lokalna nazwa, bo wszystkie grzyby z rodzaju Strzępiak ( Inocybe sp. tak dla pełnej jednoznaczności ) są niejadalne bądź trujące.
        Sparassis crispa
        strzępiak kędzierzawy alias szmaciak gałęzisty alias siedzuń sosnowy alias kozia broda
        Toruń przeprasza za Radio Maryja
        www.bobofruty.pl

Comment

• Gopher
          • 2007.10
          • 450

Szmaciak- wszystkie gatunki w Polsce objęte są ścisłą ochroną na mocy Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną.
          Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• pirackamuza
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.12
            • 1908

Owszem, ale nie przeszkadza to w fotografowaniu. A trafić takiego wielkości głowy, to nie lada gratka.
            Toruń przeprasza za Radio Maryja
            www.bobofruty.pl

Comment

• angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

Owszem, ale nie przeszkadza to w fotografowaniu. A trafić takiego wielkości głowy, to nie lada gratka.
              W takim razie zapraszam do Puszczy Kampinoskiej. Nie jest ich może bardzo dużo, ale w ciągu 3 godzin na pewno kilka znajdziesz. Największy jakiego widziałem w ubiegłym roku miał powierzchnię porównywalną z monitorem 17".
              W tym roku jeszcze nie widziałem, ale są na pewno.

Comment

• JAQBA
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.08
                • 1352

Sparassis crispa
                strzępiak kędzierzawy alias szmaciak gałęzisty alias siedzuń sosnowy alias kozia broda
                Pyszny grzybek zwłaszcza do krupniku na drobiowych żołądkach - mniam

Comment

• iommi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.07
                  • 1522

W moich okolicach ten sezon grzybiarski jest fatalny. W zasadzie jeżdżę co niedzielę (Kuźnia Raciborska lub okolice Żor) i mój największy zbiór to ok. 20 podgrzybków i kilka koźlarzy (2 tygodnie temu, 2,5 godz. zbierania). Niestety coś mnie wtedy zaćmiło i w koszyku, a potem sosie, znalazł się też goryczak żółciowy...
                  Efekt wiadomy.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

Po niedzielnym słabowitym grzybobraniu, dziś kupiłem u kobity przy drodze, pół reklamówki podgrzybków za 20 zł. Wszystkie małe takie jakie idą do octu. Zabieram się za gotowanie zalewy.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• Kamień
                      • 2007.07
                      • 361

strzępiak kędzierzawy
                      Ach, mogłem się domyślić. I rzeczywiście, jak to zostało szybko zauważone, jest pod ochroną. Podobnie jak smardze. Strzępiaka co roku widuję w Łodzi w parku Julianowskim. Wyrasta pod sosną, obok ławki, gdzie nierzadko mi się zdarza spożywać piwko na świeżym powietrzu

Comment

• bialy-r
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.04
                        • 100

Sparassis crispa
                        Znam go tylko pod nazwą kozia broda, niestety największego jakiego spotkałem to miał z 6 cm średnicy, u nas blisko granicy z Obwodem Kalinigradzkim większe chyba nie rosną

Jednego z tych czerwonawych zasuszyłem i wykorzystałem jak odpowiednik ogniska w dioramie modelarskiej

Comment

• jacer
                          • 2006.03
                          • 9875

W milickich lasach nastapił wysyp. Dawno nie zbierałem grzybów na czworaka

Same malusie podgrzybki do octu
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• Pogoniarz
                            † 1971-2015 Piwosz w Raju
                            • 2003.02
                            • 7971

Pod Goleniowem w Zachodniopomorskiem w godzinkę z małym haczykiem pełen kosz podgrzybków i to naprawdę sporawy kosz.W lesie byliśmy po 11.W domu po ostatnim niedzielnym grzybobraniu i dzisiejszym unosi się piękny zapach suszonych grzybków(prawdziwki,podgrzybki i maślaki)
                            .W następnym tygodniu dalej atakujemy

Prawie jak Piwo
                            SZCZECIN

Comment

• dryx
                              † 1966-2017 Piwosz w Raju
                              • 2002.04
                              • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pod Goleniowem w Zachodniopomorskiem w godzinkę z małym haczykiem pełen kosz podgrzybków i to naprawdę sporawy kosz.
                              Gratuluje dobrych terenów. U mnie - okolice Cieszyna na Śląsku Cieszyńskim( Zebrzydowice czy masyw Baraniej Góry) to trzeba jakieś 3 godziny by kosz był pełny. W tym roku głównie zbierałem różne rodzaje podgrzybków, maślaków, kanie, opieńki i podblaszki. Czasami tylko prawdziwki. Raz spotkałem bielaczki owcze i pieczarki polne.

Comment

• mwa
                                • 2003.01
                                • 5071

A dziś byłem, ale nowego (świeżego) brak. Ale kosz jest i się suszy- też 3h.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

Przetwarzanie...
                                X