Podsekcja grzybiarska

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    #256
    Pierwsze w tym roku grzybobranie i mnóstwo kani. Oj będą kotleciki
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • Kamień
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.07
      • 361

      #257
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza
      strzępiaka można trafić
      Z ciekawości zapytam - o jakiego grzyba chodzi? To chyba jakaś lokalna nazwa, bo wszystkie grzyby z rodzaju Strzępiak ( Inocybe sp. tak dla pełnej jednoznaczności ) są niejadalne bądź trujące.

      Comment

      • pirackamuza
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.12
        • 1908

        #258
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień
        Z ciekawości zapytam - o jakiego grzyba chodzi? To chyba jakaś lokalna nazwa, bo wszystkie grzyby z rodzaju Strzępiak ( Inocybe sp. tak dla pełnej jednoznaczności ) są niejadalne bądź trujące.
        Sparassis crispa
        strzępiak kędzierzawy alias szmaciak gałęzisty alias siedzuń sosnowy alias kozia broda
        Toruń przeprasza za Radio Maryja
        www.bobofruty.pl

        Comment

        • Gopher
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.10
          • 450

          #259
          Szmaciak- wszystkie gatunki w Polsce objęte są ścisłą ochroną na mocy Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną.
          Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

          Comment

          • pirackamuza
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.12
            • 1908

            #260
            Owszem, ale nie przeszkadza to w fotografowaniu. A trafić takiego wielkości głowy, to nie lada gratka.
            Toruń przeprasza za Radio Maryja
            www.bobofruty.pl

            Comment

            • angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

              #261
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza
              Owszem, ale nie przeszkadza to w fotografowaniu. A trafić takiego wielkości głowy, to nie lada gratka.
              W takim razie zapraszam do Puszczy Kampinoskiej. Nie jest ich może bardzo dużo, ale w ciągu 3 godzin na pewno kilka znajdziesz. Największy jakiego widziałem w ubiegłym roku miał powierzchnię porównywalną z monitorem 17".
              W tym roku jeszcze nie widziałem, ale są na pewno.

              Comment

              • JAQBA
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.08
                • 1352

                #262
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza
                Sparassis crispa
                strzępiak kędzierzawy alias szmaciak gałęzisty alias siedzuń sosnowy alias kozia broda
                Pyszny grzybek zwłaszcza do krupniku na drobiowych żołądkach - mniam

                Comment

                • iommi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.07
                  • 1522

                  #263
                  W moich okolicach ten sezon grzybiarski jest fatalny. W zasadzie jeżdżę co niedzielę (Kuźnia Raciborska lub okolice Żor) i mój największy zbiór to ok. 20 podgrzybków i kilka koźlarzy (2 tygodnie temu, 2,5 godz. zbierania). Niestety coś mnie wtedy zaćmiło i w koszyku, a potem sosie, znalazł się też goryczak żółciowy...
                  Efekt wiadomy.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #264
                    Po niedzielnym słabowitym grzybobraniu, dziś kupiłem u kobity przy drodze, pół reklamówki podgrzybków za 20 zł. Wszystkie małe takie jakie idą do octu. Zabieram się za gotowanie zalewy.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Kamień
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.07
                      • 361

                      #265
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza
                      strzępiak kędzierzawy
                      Ach, mogłem się domyślić. I rzeczywiście, jak to zostało szybko zauważone, jest pod ochroną. Podobnie jak smardze. Strzępiaka co roku widuję w Łodzi w parku Julianowskim. Wyrasta pod sosną, obok ławki, gdzie nierzadko mi się zdarza spożywać piwko na świeżym powietrzu

                      Comment

                      • bialy-r
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.04
                        • 100

                        #266
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza
                        Sparassis crispa
                        strzępiak kędzierzawy alias szmaciak gałęzisty alias siedzuń sosnowy alias kozia broda
                        Znam go tylko pod nazwą kozia broda, niestety największego jakiego spotkałem to miał z 6 cm średnicy, u nas blisko granicy z Obwodem Kalinigradzkim większe chyba nie rosną

                        Jednego z tych czerwonawych zasuszyłem i wykorzystałem jak odpowiednik ogniska w dioramie modelarskiej

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #267
                          W milickich lasach nastapił wysyp. Dawno nie zbierałem grzybów na czworaka

                          Same malusie podgrzybki do octu
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Pogoniarz
                            † 1971-2015 Piwosz w Raju
                            • 2003.02
                            • 7971

                            #268
                            Pod Goleniowem w Zachodniopomorskiem w godzinkę z małym haczykiem pełen kosz podgrzybków i to naprawdę sporawy kosz.W lesie byliśmy po 11.W domu po ostatnim niedzielnym grzybobraniu i dzisiejszym unosi się piękny zapach suszonych grzybków(prawdziwki,podgrzybki i maślaki)
                            .W następnym tygodniu dalej atakujemy


                            Prawie jak Piwo
                            SZCZECIN

                            Comment

                            • dryx
                              † 1966-2017 Piwosz w Raju
                              • 2002.04
                              • 1735

                              #269
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                              Pod Goleniowem w Zachodniopomorskiem w godzinkę z małym haczykiem pełen kosz podgrzybków i to naprawdę sporawy kosz.
                              Gratuluje dobrych terenów. U mnie - okolice Cieszyna na Śląsku Cieszyńskim( Zebrzydowice czy masyw Baraniej Góry) to trzeba jakieś 3 godziny by kosz był pełny. W tym roku głównie zbierałem różne rodzaje podgrzybków, maślaków, kanie, opieńki i podblaszki. Czasami tylko prawdziwki. Raz spotkałem bielaczki owcze i pieczarki polne.

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #270
                                A dziś byłem, ale nowego (świeżego) brak. Ale kosz jest i się suszy- też 3h.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • e-prezes
                                  Nepomucen, Michael
                                  e-prezes


                                  Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
                                  2022-11-29, 14:43
                                • Wielki_B
                                  Grzyby w pomidorach - REWELACJA
                                  Wielki_B
                                  W ubiegłym roku po raz pierwszy miałem okazję skosztować grzybów leśnych marynowanych w pomidorach. Wyrób pochodził od ludzi mieszkających w zachodniopomorskim Okonku. Rewelacja - tak to oceniłem.

                                  W tym roku, po zdobyciu przepisu, sam owe dzieło wykonałem.

                                  Grzyby w pomidorach...
                                  2007-10-25, 22:36
                                • Simon
                                  V Mistrzostwa Europy w Zbieraniu Grzybów, Węgliniec, 15 września
                                  Simon
                                  [SIZE=3][B][FONT=arial][COLOR=firebrick] V Mistrzostwa Europy w Zbieraniu Grzybów, Węgliniec, 15 września 2001 roku
                                  Plan 1 dnia imprezy:
                                  8 - 13 Zawody wędkarskie - staw Tajwan ( grzyby, ryby i..piwo ! )
                                  10- 12 biegi uliczne
                                  12 otwarcie wystawy grzybów
                                  13 - 13.45...
                                  2001-07-27, 12:32
                                • Mister
                                  Piergoi z kapustą i grzybami [Cos na Wigilie]
                                  Mister
                                  PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

                                  CIASTO:2 szkl.mąki,3/4 szkl.ciepłej wody,1 jajko,sól
                                  FARSZ:40 dkg.kwaszonej kapusty,4 dkg suszonych grzybów,1 cebula,1 łyżka mąki,2 łyżki oleju,sól i pieprz do smaku.

                                  Grzyby ugotować,odcisnąć i pokroić drobno,kapustę odcisnąć,pokroić...
                                  2004-12-15, 11:20
                                • pziombro
                                  Aromat grzybów
                                  pziombro
                                  Witam. Wipiłem wczoraj piwo z nowopowstałego browaru. Piwo to miało aromat i smak grzybów. Był to lager. W związku z tam mam pytanie. Co jest przyczyną tego aromatu?
                                  2013-11-11, 19:24
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...