Podsekcja grzybiarska

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
    Wczorajszy wypad leśny - 6 wiader/koszyków, głównie podgrzybki ale też maślaki, prawdziwki w mniejszej ilości kurki, czerwoniaki i rydze
    No to gratuluję i zazdroszczę zbioru. 6 koszyków samemu???
    Ja w ostatnich 2 tygodniach byłem dwukrotnie w górach, zawsze koszyk podgrzybków i borowików był. W niedzielę w lasie koło granicy czeskiej i nazbierałem tylko koszyk opieniek. Podgrzybków było raptem jakieś 20 sztuk.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedzi
      No to gratuluję i zazdroszczę zbioru. 6 koszyków samemu???

Nie, we dwoje Od tamtego czasu jeszcze dwuktone wypady, podgrzybki, kanie, gąski, maślaki.
      Jakoś w tym roku nie mam szczęścia do przydróżek, a są to jedne z moich ulubionych grzybków. Najlepsze z jajecznicą lub marynowane.
      Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2010-09-27, 20:02.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Pogoniarz
        † 1971-2015 Piwosz w Raju
        • 2003.02
        • 7971

W tym powiedzmy sezonie mam już grzybki.
        Pierwsze trafione w zarośniętej żwirowni w Wolinie i tam między drzewami trafiłem na 5 kozaków-niestety tylko jeden był bez robactwa.Sporo olszówek.
        Drugie na naszej działce w lesie i tam dwa ładniutkie prawdziwki i cztery podbrzybki .Ciepło jest często pada, może być ciekawie

Prawie jak Piwo
        SZCZECIN

Comment

• chinet
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.04
          • 486

Też już słyszałem od znajomych, że pojawiły sie maślaki i koźlaki. Zacieram ręce, bo planuję pierwszy wypad w połowie przyszłego tygodnia .

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9797

Szału nie ma, ale "w temacie grzyba" coś drgnęło. Jest trochę podgrzybków (o kurach nie wspominam), większość zdrowych .

Comment

• Pogoniarz
              • 2003.02
              • 7971

W lasach koło Szczecina sąsiad zebrał 3/4 koszyka podgrzybków w 2 godzinki i to w niedzielę, pojechał o 11.
              Ruszyło się już na dobre.Padało , było ciepło, także idealny klimacik.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Pogoniarz; 2011-08-04, 09:13.

Prawie jak Piwo
              SZCZECIN

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

grzybów już dużo, w sławnej wiosce Skoroszów przy drodze kilkanaście punktów sprzedaży, na stolikach i stołkach grzybów dużo. Głównie podgrzybki ale i kurek też sporo.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• sowiet
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.08
                  • 54

Po drodze ze Szczecina do Poznania po lasach widać mnóstwo grzybiarzy, a i efekty grzybobrań przy drogach całkiem widoczne. Natomiast w moich okolicach (Września, Miłosław) nie słyszałem o jakimś wysypie. Czekam na trochę wolnego czasu i mam nadzieję, że sam będę mógł alarmować o wysypie. ;] :P

Comment

• anteks
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10785

Byłem przespacerować żonę i syna , efekt to koszyk podgrzybków
                    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Pogoniarz
                      • 2003.02
                      • 7971

Wczoraj po pracy z sąsiadami pojechaliśmy w las pod Szczecinem i efekt to wiaderko plus kilkadziesiąt podgrzybków(jak na poniedziałek od 15-16 , to całkiem nieźle, szczególnie, że gdzieś od tygodnia nie padało).

Prawie jak Piwo
                      SZCZECIN

Comment

• anteks
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10785

W sobotę spacerek z żoną po lesie - pół koszyka podgrzybków
                        Mniej książków więcej piwa

Comment

• ucho
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.05
                          • 500

Jestem fanem blaszkowatych. Ostatnio zajadałem się Czernidłakiem Kołpakowatym. Czekam aż pokażą się opieńki.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez ucho; 2011-09-30, 08:30.

Comment

• peter007
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.06
                            • 2820

Ja czekam aż w ogóle sie coś pokaże...
                            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• dryx
                              † 1966-2017 Piwosz w Raju
                              • 2002.04
                              • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja czekam aż w ogóle sie coś pokaże...
                              No właśnie się pokazało. Dzisiaj wybrałem się na krótki rekonesans w Beskidy Śląskie ( masyw Baraniej Góry)- 2,5 godzinny spacer z żoną i kosz pełny. Przede wszystkim różne podgrzybki, jakieś 15 sporych prawdziwków i 3 borowiki ceglastopore. Jesienny sezon więc rozpoczęty.

Comment

• Pogoniarz
                                • 2003.02
                                • 7971

W sobotę na działce plus troszkę w lesie i ze 30 podgrzybków plus z 50 maślaków, w niedzielę od 10-13 w zupełnie innym miejscu nazbierałem 2/3 koszyka( dużego) podgrzybków plus kilka kurek i 3 maślaki.Jeden z podgrzybków był ogromny, ale niestety po przekrojeniu okazał się robaczywy(rósł sobie prawie przy samej drodze).Ludzi w lesie full, niestety sporo darło mordę i była nawalona, byli też z dziećmi-widok niezbyt miły...Kobiety jeszcze gorsze od chłopów-masakra.

Prawie jak Piwo
                                SZCZECIN

Comment

Przetwarzanie...
                                X