Podsekcja grzybiarska

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • danio_145
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.02
    • 723

    #226
    Mówią, że najlepiej jest najprościej. Tak więc masło, sól, pieprz i smakuje jak ulał.

    Comment

    • zAjkA
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.12
      • 1089

      #227
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99
      Nie jadam grzybów ,no może poza pieczarkami, ale mam pytanie , w jaki sposób przyrządzacie kanie .
      Kanie najlepiej obsmażyć w bułce tartej. Milion razy lepsze niż schabowy.
      Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

      Comment

      • giudice
        Gość
        • 2005.07
        • 231

        #228
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
        Kanie najlepiej obsmażyć w bułce tartej. Milion razy lepsze niż schabowy.
        Przed smażeniem dobrze jest namoczyć je w mleku.

        Comment

        • dzidek1960
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1548

          #229
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
          Kanie najlepiej obsmażyć w bułce tartej. Milion razy lepsze niż schabowy.
          Tylko, ze w ten sposób gubisz po drodze smak grzyba, zwłaszcza gdy do tego użyjesz jeszcze jajka. Ja tam wolę tak jak danio - najprościej, na masełku z dodatkiem wegety zamiast soli.
          "Ma jednak kraj polski napój warzony
          z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
          piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
          do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
          mieszkańców, lecz i cudzoziemców
          wybornym smakiem"
          Jan Długosz, Historie Piwne
          Moja strona www w początkowym okresie budowy

          Comment

          • iommi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.07
            • 1522

            #230
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960
            Tylko, ze w ten sposób gubisz po drodze smak grzyba, zwłaszcza gdy do tego użyjesz jeszcze jajka. Ja tam wolę tak jak danio - najprościej, na masełku z dodatkiem wegety zamiast soli.
            Wegeta do grzybków? Toż właśnie ona zabija wszystkie możliwe smaki pozostawiając jeden - smak wegety. A więc dla mnie kanie tylko w opcji danio!

            Comment

            • piowen
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.09
              • 207

              #231
              Kanie moczy się w mleku i smaży na maśle, potem trzeba koniecznie lekko posolić... Mmmm, palce lizać !
              W tym roku był wielki urodzaj na kanie (jak na wszystkie grzyby zresztą), wchodząc do zagajnika zbierało się kilkanaście na raz - oby tak za rok było...
              "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

              Comment

              • Semper_Fidelis
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.10
                • 78

                #232
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
                Wegeta do grzybków? Toż właśnie ona zabija wszystkie możliwe smaki pozostawiając jeden - smak wegety. A więc dla mnie kanie tylko w opcji danio!
                Oj tak. Znajomy bawiący się w qusi-survival, stwierdził, że można zjeść wszystko, trzeba tylko dodać odpowiednio dużo Vegety lub/i ketchupu. Potem zmienił zdanie dodając "prawie" wszystko. Podobno chitynowe pancerzyki nieprzyjemnie chrupią...
                "Ergo bibamus!"

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24005

                  #233
                  bo je najpierw trzeba do zalewy wrzucić
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • mluk
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.01
                    • 778

                    #234
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    bo je najpierw trzeba do zalewy wrzucić
                    A skąd tu, Panie, w lesie zalewę?
                    "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24005

                      #235
                      można od biedy rzuć przez dwa dni w gębuli przed pomemlaniem.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • mluk
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.01
                        • 778

                        #236
                        Gumy żuć nie umiem przez godzinę, a co dopiero robaki przez dwa dni...



                        PS. Spokojnej podróży.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez mluk; 2007-11-13, 20:52.
                        "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

                        Comment

                        • kangurpl
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.03
                          • 2660

                          #237
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Semper_Fidelis
                          ... Znajomy bawiący się w qusi-survival, ...
                          Wiem, że wcinam się między gruszkę a pietruszkę ale co to za odmiana survivalu?
                          Kojarzy mi się z pusy
                          Nie wywalajcie od razu do przechmielin, zapiszę się w temacie jestem po ...
                          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #238
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                            Nie wywalajcie od razu do przechmielin, zapiszę się w temacie jestem po ...
                            No to czekamy

                            A propos wegety i keczupu - witamy w krainie smakoszy

                            Ale to prawda: jak coś jest niedobre, to należy zabić kompletnie smak - i te dwa produkty idealnie się do tego nadają
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Semper_Fidelis
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.10
                              • 78

                              #239
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                              Wiem, że wcinam się między gruszkę a pietruszkę ale co to za odmiana survivalu?
                              Kojarzy mi się z pusy
                              Nie wywalajcie od razu do przechmielin, zapiszę się w temacie jestem po ...
                              Quasi-Survival np. dlatego, że normalny survivalowiec nie ma ze sobą Vegety i ketchupu
                              "Ergo bibamus!"

                              Comment

                              • dzidek1960
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.01
                                • 1548

                                #240
                                Z tą Vegetą to trochę przeginacie. Wiadomo, że jak wsypiesz dużo jakiej kolwiek przyprawy to zabijesz każdy smak. Będziesz czuł tylko przyprawę a nie danie. Ja najczęściej używam Vegetę, Warzywko lub inny substytut tej przyprawy ale zawsze w umiarkowanych a do kani bardzo umiarkowanych ilościach. Nie musicie się ze mną zgadzać, ale ostatnie posty sugerują wielkie jej ilości aby zgubić smak.
                                "Ma jednak kraj polski napój warzony
                                z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                                piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                                do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                                mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                                wybornym smakiem"
                                Jan Długosz, Historie Piwne
                                Moja strona www w początkowym okresie budowy

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • e-prezes
                                  Nepomucen, Michael
                                  e-prezes


                                  Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
                                  2022-11-29, 13:43
                                • Wielki_B
                                  Grzyby w pomidorach - REWELACJA
                                  Wielki_B
                                  W ubiegłym roku po raz pierwszy miałem okazję skosztować grzybów leśnych marynowanych w pomidorach. Wyrób pochodził od ludzi mieszkających w zachodniopomorskim Okonku. Rewelacja - tak to oceniłem.

                                  W tym roku, po zdobyciu przepisu, sam owe dzieło wykonałem.

                                  Grzyby w pomidorach...
                                  2007-10-25, 21:36
                                • Simon
                                  V Mistrzostwa Europy w Zbieraniu Grzybów, Węgliniec, 15 września
                                  Simon
                                  [SIZE=3][B][FONT=arial][COLOR=firebrick] V Mistrzostwa Europy w Zbieraniu Grzybów, Węgliniec, 15 września 2001 roku
                                  Plan 1 dnia imprezy:
                                  8 - 13 Zawody wędkarskie - staw Tajwan ( grzyby, ryby i..piwo ! )
                                  10- 12 biegi uliczne
                                  12 otwarcie wystawy grzybów
                                  13 - 13.45...
                                  2001-07-27, 11:32
                                • dadek
                                  Dania, Skagen, Kirkevej 10, Skagen Bryghus
                                  dadek
                                  Podczas pobytu w Danii mieliśmy w planie odwiedzenie najbardziej na północ wysuniętego punktu tego kraju jakim jest wąski na niecałe 3 km cypel Skagen na Jutlandii gdzie poprzez cieśninę Kattegat Bałtyk łączy się z Morzem Północnym. Celem było nie tylko osiągniecie najbardziej północnego...
                                  2018-09-16, 22:25
                                • Mister
                                  Piergoi z kapustą i grzybami [Cos na Wigilie]
                                  Mister
                                  PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

                                  CIASTO:2 szkl.mąki,3/4 szkl.ciepłej wody,1 jajko,sól
                                  FARSZ:40 dkg.kwaszonej kapusty,4 dkg suszonych grzybów,1 cebula,1 łyżka mąki,2 łyżki oleju,sól i pieprz do smaku.

                                  Grzyby ugotować,odcisnąć i pokroić drobno,kapustę odcisnąć,pokroić...
                                  2004-12-15, 10:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...