Pierwsze w tym roku grzybobranie i mnóstwo kani. Oj będą kotleciki
Podsekcja grzybiarska
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedzistrzępiaka można trafić
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedziZ ciekawości zapytam - o jakiego grzyba chodzi? To chyba jakaś lokalna nazwa, bo wszystkie grzyby z rodzaju Strzępiak ( Inocybe sp. tak dla pełnej jednoznaczności ) są niejadalne bądź trujące.
strzępiak kędzierzawy alias szmaciak gałęzisty alias siedzuń sosnowy alias kozia broda
Toruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.pl
Comment
-
-
Szmaciak- wszystkie gatunki w Polsce objęte są ścisłą ochroną na mocy Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną.Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedziOwszem, ale nie przeszkadza to w fotografowaniu. A trafić takiego wielkości głowy, to nie lada gratka.
W tym roku jeszcze nie widziałem, ale są na pewno.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedziSparassis crispa
strzępiak kędzierzawy alias szmaciak gałęzisty alias siedzuń sosnowy alias kozia broda
Comment
-
-
W moich okolicach ten sezon grzybiarski jest fatalny. W zasadzie jeżdżę co niedzielę (Kuźnia Raciborska lub okolice Żor) i mój największy zbiór to ok. 20 podgrzybków i kilka koźlarzy (2 tygodnie temu, 2,5 godz. zbierania). Niestety coś mnie wtedy zaćmiło i w koszyku, a potem sosie, znalazł się też goryczak żółciowy...
Efekt wiadomy.*****************************
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Comment
-
-
Po niedzielnym słabowitym grzybobraniu, dziś kupiłem u kobity przy drodze, pół reklamówki podgrzybków za 20 zł. Wszystkie małe takie jakie idą do octu. Zabieram się za gotowanie zalewy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedzistrzępiak kędzierzawy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedziSparassis crispa
Jednego z tych czerwonawych zasuszyłem i wykorzystałem jak odpowiednik ogniska w dioramie modelarskiej
Comment
-
-
W milickich lasach nastapił wysyp. Dawno nie zbierałem grzybów na czworaka
Same malusie podgrzybki do octuMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pod Goleniowem w Zachodniopomorskiem w godzinkę z małym haczykiem pełen kosz podgrzybków i to naprawdę sporawy kosz.W lesie byliśmy po 11.W domu po ostatnim niedzielnym grzybobraniu i dzisiejszym unosi się piękny zapach suszonych grzybków(prawdziwki,podgrzybki i maślaki)
.W następnym tygodniu dalej atakujemy
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz Wyświetlenie odpowiedziPod Goleniowem w Zachodniopomorskiem w godzinkę z małym haczykiem pełen kosz podgrzybków i to naprawdę sporawy kosz.
Comment
-
Comment