Podsekcja grzybiarska

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

    W ostatnim czasie pobyt na działce i okolicznych lasach zaowocował kilkudziesięcioma prawdziwkami, mnóstwem maślaków i sporą ilością podgrzybków,( dwa rosnące obok siebie były ogromne -niestety jeden z nich okazał się zajęty przez robactwo.)
    Sąsiedzi byli w Bartoszewie(tuż za Szczecinem) i w dwie godzinki mieli pełny kosz podgrzybków.Generalnie jest dobrze.


    Prawie jak Piwo
    SZCZECIN

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      Moje ostatnie (10.08) grzybobranie w okolicach Nowej Karczmy zaowocowało pierwszym w życiu RYDZEM. I to od razu sporą grupką.
      Cały zbiór to:
      140 rydzów , 15 prawdziwków, parę kurek, sporo zielonych gołąbków i 4 pieczarki (podgrzybków i maślaków nie zbierałem)
      PS. A całość w 90 miniut
      Last edited by Bombadil13; 2010-08-23, 08:49.
      Poszukuję

      Comment

      • dipeone
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.05
        • 741

        Na grzyby chodze od małego, znam się co nieco i lubię ten "sport".
        Ostatnio byłem z samego rana ,po burzach po raz pierwszy w tym sezonie grzybiarskim i niestety zawiodłem się ,bo przez dwie godziny ledwie kilka podgrzybków (do tego nie takich ładnych ,twardych tylko albo podjedzone ,albo kapcie ,albo zajączki). Zresztą psich też niedużo, a i zapachu grzybów nie było w okolicznym ,rumskim lesie.

        Comment

        • dryx
          † 1966-2017 Piwosz w Raju
          • 2002.04
          • 1735

          W Beskidzie Śląskim letni wysyp zakończony, najwięcej grzybów było jakieś 2 tygodnie temu. Dzisiaj 3 godziny chodzenia po masywie Baraniej Góry i tylko około 30 podgrzybków i 3 borowiki ceglastopore. Czekam na jesienny wysyp.

          Comment

          • Pogoniarz
            † 1971-2015 Piwosz w Raju
            • 2003.02
            • 7971

            Kilka kozaków, kilkanaście "szatanów" , z 80 maślaków, ale połowa robaczywa i na osłodę dwa dorodne prawdziwki .(ten zapach jak się balkon otworzy-poezja)
            Chyba trzeba poczekać do września i czasem wyskoczyć na podgrzybki w inne lasy oczywiście


            Prawie jak Piwo
            SZCZECIN

            Comment

            • Pogoniarz
              † 1971-2015 Piwosz w Raju
              • 2003.02
              • 7971

              Dziś z piętnaście dorodnych prawdziwków i kilkadziesiąt maślaków (niestety maślaczki i część prawdziwków były robaczywe) Czas operacyjny z 30 minut max..Trza było grilka odpalać i stąd taka znikoma ilość Aura do grzybobrania i picia piwka idealna


              Prawie jak Piwo
              SZCZECIN

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                Dziś pierwsza większa zbiórka. Będzie min 3 słoiczki marynowanych. Zaczyna się wysyp. Sobote spędze w lesie.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dziś pierwsza większa zbiórka. Będzie min 3 słoiczki marynowanych. Zaczyna się wysyp. Sobote spędze w lesie.
                  chyba zbióreczka
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    chyba zbióreczka
                    To była tylko godzinka, a w młodniaku, w którym w zeszłym roku łaziłem na kolanach, bo taki był wysyp, zrobili przecinkę i poniszczyli runo. Ale widać, że dopiero się rodzą do życia.

                    Dziś już nie zrobię, bo słoiki na strychu a drzwi zastawione skrzynkami. Myślę, że będą 3-4 słoiki po średnim majonezie Winiar
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Gabe
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2010.03
                      • 405

                      U nas suszarka praktycznie chodzi 24h na dobę, grzybów suszonych jest spory zapas (dwa wielkie słoje już), pomimo tego, że zbierają głównie dwie młode mamy z dziećmi w wózkach :]

                      Marynowanych zostało sporo z zeszłego roku.

                      Comment

                      • Pogoniarz
                        † 1971-2015 Piwosz w Raju
                        • 2003.02
                        • 7971

                        Sąsiedzi nazbierali w 2.5 godziny 4 kosze podgrzybków w większości malutkich ,ale jeszcze "walczyli z nimi chyba dłużej w domu " W sobotę "WOJNA "


                        Prawie jak Piwo
                        SZCZECIN

                        Comment

                        • Pogoniarz
                          † 1971-2015 Piwosz w Raju
                          • 2003.02
                          • 7971

                          Grzybów zatrzęsienie normalnie, sąsiedzi mają prawie 50 słoików , my sporo mniej ,ale tu ciekawy artykuł(Oni w tamte okolice jeżdżą )
                          Artykuł:

                          Goleniów. Jest gorzej niż za najczarniejszej komuny. Zabrakło octu!

                          Na pewno część Czytelników pamięta, że na początku lat osiemdziesiątych na półkach sklepów spożywczych był wyłącznie ocet, woda mineralna w butelkach po Pepsi-Coli oraz herbata popularna. Teraz w Goleniowie nie ma octu.

                          Na szczęście, brak octu nie ma związku z polityką gospodarczą obecnego rządu. To efekt nadzwyczajnego urodzaju grzybów w goleniowskich lasach. Jest ich tyle, że nawet nie trzeba wchodzić do lasu. Autor niniejszej notki w sobotę zebrał pół reklamówki dorodnych prawdziwków nie wychodząc z kajaka w czasie spływu Iną ze Stawna do Goleniowa. Po prostu sięgał ręką po grzyby rosnące na brzegu rzeki. Jego znajoma zebrała cały kosz pięknych koźlaków idąc drogą z Łożnicy do Niewiadowa, schodząc od czasu do czasu na pobocze. Ten rok to raj dla grzybiarzy! cm


                          Prawie jak Piwo
                          SZCZECIN

                          Comment

                          • dryx
                            † 1966-2017 Piwosz w Raju
                            • 2002.04
                            • 1735

                            W Beskidach zaczyna się ponownie wysyp. Jakieś 2 godziny chodzenia po jednym stoku w masywie Baranie Góry i kosz pełen. Prawdziwki, borowiki ceglastopore i spora ilość podgrzybków brunatnych i aksamitnych. . 6 słoików zamarynowane , reszta do suszenia i trochę podarowałem rodzicom na sosik. W niedzielę ponownie w góry.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Mam już ok. 20 słoików marynowanych. Przydało by się jeszcze trochę suszonych, jutro znów wyprawa. Godzinka zbierania i można wracać do domu.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • becik
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

                                Wczorajszy wypad leśny - 6 wiader/koszyków, głównie podgrzybki ale też maślaki, prawdziwki w mniejszej ilości kurki, czerwoniaki i rydze
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X