Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
Podsekcja grzybiarska
Collapse
X
-
Byłem dzisiaj i niezbyt jestem zadowolony. Lwia część mojego zbioru to sitarki i zajączki, trafiło się kilka podgrzybków, prawdziwków i stojaków. Maślaków starałem się unikać (na prośbę żony).Last edited by peter007; 2006-09-11, 14:01.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007Lwia część mojego zbioru to sitarki i zajączki
Ostatnio w lesie spotkałem człowieka , który powiedział mi , że zajączków nie zbiera bo u niego w domu tego nie chcą.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Czy zbieracie zajączki? Czy sa to dobre grzybki czy takie trochę gorsze. Jeśli chodzi o mnie to ja je zbieram. I wszyscy moi znajomi też . Dzięki za pomoc i odpowiedzi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mr-perezMam pytanie odnośnie zajączków właśnie... prosiłbym o pomoc jakiegoś doświadczonego grzybiarza.
Ostatnio w lesie spotkałem człowieka , który powiedział mi , że zajączków nie zbiera bo u niego w domu tego nie chcą.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Czy zbieracie zajączki? Czy sa to dobre grzybki czy takie trochę gorsze. Jeśli chodzi o mnie to ja je zbieram. I wszyscy moi znajomi też . Dzięki za pomoc i odpowiedzi."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mr-perezMam pytanie odnośnie zajączków właśnie... prosiłbym o pomoc jakiegoś doświadczonego grzybiarza.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Czy zbieracie zajączki? Czy sa to dobre grzybki czy takie trochę gorsze. Jeśli chodzi o mnie to ja je zbieram. I wszyscy moi znajomi też . Dzięki za pomoc i odpowiedzi.
A tak z innej beczki. Szwagier zaprasza mnie na grzybobranie w okolice Tomaszowa i twierdzi, że na maślaki można tam chodzić z kosą. Czy to prawda?Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007A tak z innej beczki. Szwagier zaprasza mnie na grzybobranie w okolice Tomaszowa i twierdzi, że na maślaki można tam chodzić z kosą. Czy to prawda?
Comment
-
-
Przez te grzyby znalazłem na sobie jednego wpitego kleszcza, usunąłem "robala" tak jak trzeba, teraz tylko patrzeć i obserwować, zakaził czy nie
W sobotę znów na grzybkiGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Właśnie wróciłem z porannych grzybków. Trzy godzinki i trzy wielkie torby uzbierane . Dzisiaj udało się znaleźć sporo podgrzybków i bardzo ładnych zajączków w kolorze oliwkowym na grubych ogonkach. Żona ma teraz zajęcie na pół dnia.
Jeżdżę w to miejsce od 12 lat. Dziś pierwszy raz się zgubiłem . Ale wyszło mi to na dobre, bo o jedną torbę grzybów przywiozłem więcej dzięki temu.
W tym roku byłem 4 razy na grzybach. Za każdym razem przywożę coraz większą ilość. Aż boję się jechać znowu , bo chyba sie nie zabiorę z tymi tobołkami z powrotem .
Comment
-
-
Też byliśmy z Burym na grzybkach. Tylko że rano, to nam wyszło koło 10... Postanowiliśmy się nie zniechęcać i liczyć, że przy takim wysypie ktoś przed nami jednak coś przeoczy. Pojechaliśmy trochę na ślepo, bo jeszcze nie znamy lasów w okolicy. Las znależliśmy śliczny, pies był zachwycony przestrzenią, a i parę grzybków dla nas zostało - głównie zajączków i podrzybków. W przyszłym tygodniu planujemy jechać w sprawdzone miejsce i nakosić niesamowite ilości"Oszukać diabła, to nie grzech"
Comment
-
-
Efekt dzisiejszej trzyosobowej wyprawy w lasy wokół Zaklikowa, która trwała niecałe dwie godziny. Warto zajrzeć tam na grzybki. Jedyną wadą jest, że w miasteczku nie można nigdzie się napić dobrego piwa .Last edited by Lacriferno; 2006-09-17, 20:46.
Comment
-
-
Ostatnim razem nazbierałem sporo kań rosnących w lesie, dla wyjaśnienia były to kanie czerwieniejące - w odróżnieniu od pospolitych kań A dzis jak nic w porannym metrze artykuł, że pojawiły się kanie czerwieniejące - odmiana bohemica, która w odróznieniu od innych czubajek czerwieniejących jest silnie toksyczna. Zjadłem ponad 10 ale było to tydzień temu, jak na razie dobrze się czuję choc pewien dyskomfort został.
Macie jakies doświadczenia z kaniami i wszelkiego rodzaju innymi odmianami czubajek?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Znalazłem na forum Nagrzyby.pl:
'Czubajka czerwieniejąca jest grzybem jadalnym, niestety wytworzyła się w wyniku zanieczyszczenia środowiska odmiana BOHEMICA, która podobnie jak muchomor sromotnikowy, jadowity i wiosenny zawiera amanitotoksyny i falloidynę. Toksyny te atakują komórki organów miąższowych, czyli nerki, wątrobę, śledzionę, mięsień sercowy i trzustkę w sposób nieodwracalny. Niestety wysoka temperatura nie wpływa na wyeliminowanie tych toksyn. Już niewielki spożyty kawałek tych grzybów ma śmiertelne skutki. Często objawy zatrucia występują po 24-ech, a nawet 36-ciu godzinach, a wtedy jest już za późno!!!!!!! Na oko czubajki czerwieniejącej nie sposób odróżnić od jej trującej odmiany, dlatego lepiej zrezygnować z jej zbierania i spożycia.'
Na podstawie tego tekstu łatwiej rozumieć częste zatrucia muchomorami sromotnikowymi mylonymi z kaniami. Lekarze znajdując w ofierze substancje które zwykle zawierają muchomory sromotnikowe stawiają diagnozę o zatruciu muchomorem, a tymczasem ofiara najadła się kań 'bohemica'. W sumie muchomor sromotnikowy i czubajka czerwieniejąca są stosunkowo różnymi grzybami jeśli chodzi o wygląd.
Becik, może miałeś szczęście trafić na grzyby rosnące w czystym środowisku.
Ostatnio czytałem, że każda odmiana pieczarki zawiera szkodliwe mutagenne substancje które odkładają się w organiźmie. Przecież pieczarki można kupić w każdym warzywniaku. Jednak teraz będę czuł respekt przed nimi.MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson(...) Becik, może miałeś szczęście trafić na grzyby rosnące w czystym środowisku. (...)
Tydzień czasu to wystarczajaco dużo, w każdym bądź razie nie zamierzam juz więcej zbierać tej odmiany kani, choc nie ukrywam, że bardzo trudno ją odróznić od zwykłej.
A zamarynowane sowie oczka w panierce chyba wywalę.....
Też na jakims grzybkowym forum wyczytałem, że te czerwieniejące mają zapach bardziej pieczarkowy.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment