Podsekcja grzybiarska

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mr-perez
    † 1971-2008 Piwosz w Raju
    • 2005.09
    • 514

    #151
    A ja dzisiaj 2 torby podgrzybków i zajączków przywiozłem z lasu. Sporo było ładnych, świeżutkich podgrzybków. Chyba po deszczu bo u nas wczoraj przypadało trochę.

    Znalazłem dzis bardzo podobnego grzyba do podgrzybka , tylko ogonek miał grubszy na dole. Dobrze , że spróbowałem ... bardzo gorzki , to chyba szatan . Wie ktos coś o takich? Kapelusz to identyczny jak podgrzybek miał.
    RTS WIDZEW
    www.kapsle.piwko.pl

    Comment

    • kot_z_cheshire
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.11
      • 2201

      #152
      No cóż, raczej byś sie po nim najlepiej nie czuł....

      szatan
      Młode koty mają adhd, niestety.
      Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
      Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
      Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

        #153
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mr-perez
        "(...) Znalazłem dzis bardzo podobnego grzyba do podgrzybka , tylko ogonek miał grubszy na dole. Dobrze , że spróbowałem ... bardzo gorzki , to chyba szatan . Wie ktos coś o takich? Kapelusz to identyczny jak podgrzybek miał.
        szatan, w tym roku sam ich duzo znalazłem, zatruć na smierć się nie zatrujesz, sa niejadalne tylko ze względu na ich mocną gorycz, maja lekko zaróżowione sitko pod kapeluszem
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • Pogoniarz
          † 1971-2015 Piwosz w Raju
          • 2003.02
          • 7971

          #154
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
          szatan, w tym roku sam ich duzo znalazłem, zatruć na smierć się nie zatrujesz, sa niejadalne tylko ze względu na ich mocną gorycz, maja lekko zaróżowione sitko pod kapeluszem
          Ja by mieć pewność biorę na język i efekt jest straszny Wrrr.
          Ostatnio byłem w okolicach działki z godzinkę i widziałem ,że łazili po okolicy .Udało mi się zebrać pół reklamówki.Przed meczem w sobotę nastąpi mam nadzieję powtórka z rozrywki


          Prawie jak Piwo
          SZCZECIN

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #155
            Przy Waszym gadaniu o grzybach, przypomniało mi się, jak to starszyzna wysłała mnie po grzyby do lasu, kiedy jako młody żołnierz byłem w wojsku (1986-88). No i po pół godzinie przyniosłem cały plecak pieknych prawdziwków - tak mi sie wydawało.

            A to były szatany...

            Dostałem tak w tyłek, że choć grzybiarzem nie jestem, to do dzisiaj wiem, że:
            - nóżka szatana jest rdzawa,
            - jest on piękny i nierobaczywy, bo prócz "kota" żadne robactwo sie go nie tknie,
            - w razie wątpliwości: skosztować nalezy przed włożeniem do koszyka/plecaka

            PS. Może jest tu ktoś, kto tam służył? - JW-1203 w Bieszkowicach k. Wejherowa (Obrona Powietrzna Kraju).

            Comment

            • mr-perez
              † 1971-2008 Piwosz w Raju
              • 2005.09
              • 514

              #156
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
              szatan, zatruć na smierć się nie zatrujesz
              Uff!! Całe szczęście , że nie na śmierć . W sobotę znalazłem identycznego jak ten z fotki. Ale ten dzisiaj to był wykapany podgrzybek, jednak po spróbowaniu już nie miałem wątpliwości.

              Wziąłem jednego szatanka do domu, może teściowa się skusi, ona tak lubi grzybki
              RTS WIDZEW
              www.kapsle.piwko.pl

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

                #157
                Wczoraj Becikowa zauważyła pod Halą Mirowską faceta sprzedającego kozie brody, nim się zastanowiła i zdecydowała gośc zniknął gdzieś z grzybami przed strażą miejską...
                Tym bardziej, ze jest to gatunek chroniony, ponoć bardzo dobry ale nie miałem okazji spróbowac jeszcze, tak wygląda:
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • yemiołka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.02
                  • 1012

                  #158
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                  Wczoraj Becikowa zauważyła pod Halą Mirowską faceta sprzedającego kozie brody, nim się zastanowiła i zdecydowała gośc zniknął gdzieś z grzybami przed strażą miejską...
                  Tym bardziej, ze jest to gatunek chroniony, ponoć bardzo dobry ale nie miałem okazji spróbowac jeszcze, tak wygląda:
                  http://grzyby.strefa.pl/Sparassis_crispa.html
                  ups,chroniony? a jam go pożarła niedawno, jedną sztukę w milickich wyszarpaliśmy...
                  a do tego całe mnóstwo różności - pyszności...
                  haha, i jak się ten koziołek cudnie nazywa: Siedzuń sosnowy (szmaciak gałęzisty)
                  iście bajkowo
                  **** zbliża ludzi... :-]

                  Comment

                  • Pogoniarz
                    † 1971-2015 Piwosz w Raju
                    • 2003.02
                    • 7971

                    #159
                    My w sobotę i niedzielę przeszliśmy się na spacer po lesie i wiadomo od razu pokukałem czy są grzyby.Nazbieraliśmy głównie maślaki,ale i sporo podgrzybków i kozaków.Na naszej działce Westa trafiła prawdziwka,ja maślaki,koźlaki i podgrzybki-w sumie ze 20 sztuk.W lesie ściółka jest strasznie sucha.


                    Prawie jak Piwo
                    SZCZECIN

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24008

                      #160
                      z nieukrywnym niepokojem obserwuję, że niektóre osoby, które wpisały się w tym temacie - zniknęły z Forum
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • mr-perez
                        † 1971-2008 Piwosz w Raju
                        • 2005.09
                        • 514

                        #161
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                        z nieukrywnym niepokojem obserwuję, że niektóre osoby, które wpisały się w tym temacie - zniknęły z Forum
                        Jestem , jestem . Chociaż w kiepskim stanie , ale to nie efekt grzybów .
                        RTS WIDZEW
                        www.kapsle.piwko.pl

                        Comment

                        • Gwiazda
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2006.07
                          • 400

                          #162
                          A umnie w domu znowu fajnie pachnie grzybami
                          Macie jakieś doświadczenia w suszeniu grzybów w piekarniku??? Boję się je wieszać i suszyć tradycyjnie, bo już mi sie kiedyś popsuły.
                          "Oszukać diabła, to nie grzech"

                          Comment

                          • Gwiazda
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.07
                            • 400

                            #163
                            A, zapomniałabym. ury przytargał z z miną zwcięzcy Sarniaka z lasu. Dopiero w domu sprawdził, że jest po ścisłą ochroną.
                            Puścić faceta do lasu...
                            Mam nadzieję, że przynajmniej jest smaczny
                            "Oszukać diabła, to nie grzech"

                            Comment

                            • cielak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 2890

                              #164
                              Wczoraj byłem na grzybach w Łódzkim. Koło Osjakowa. Szok grzybowy!!! Prawdziwki, podgrzybki, i pierwszy raz w tym roku kurki. Ogrom!! Nazbierałem trzy koszyki i jak je wysypałem do skrzynki po jabłkach to była pełna. Mam pełną zamrażarkę prawdziwków i "tony" suszonych grzybków. To koniec w tym roku.
                              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                              Comment

                              • peter007
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.06
                                • 2820

                                #165
                                Czy w tym roku ktoś może już się czymś pochwalić? W moich okolicach jak na razie nie warto marnować czasu na grzybobranie. Ja już nawet zakupiłem atlas grzybów co by zacząć wyłapywać także te gatunki, które do tej pory uważałem za niejadalne
                                Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • e-prezes
                                  Nepomucen, Michael
                                  e-prezes


                                  Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
                                  2022-11-29, 13:43
                                • Wielki_B
                                  Grzyby w pomidorach - REWELACJA
                                  Wielki_B
                                  W ubiegłym roku po raz pierwszy miałem okazję skosztować grzybów leśnych marynowanych w pomidorach. Wyrób pochodził od ludzi mieszkających w zachodniopomorskim Okonku. Rewelacja - tak to oceniłem.

                                  W tym roku, po zdobyciu przepisu, sam owe dzieło wykonałem.

                                  Grzyby w pomidorach...
                                  2007-10-25, 21:36
                                • Simon
                                  V Mistrzostwa Europy w Zbieraniu Grzybów, Węgliniec, 15 września
                                  Simon
                                  [SIZE=3][B][FONT=arial][COLOR=firebrick] V Mistrzostwa Europy w Zbieraniu Grzybów, Węgliniec, 15 września 2001 roku
                                  Plan 1 dnia imprezy:
                                  8 - 13 Zawody wędkarskie - staw Tajwan ( grzyby, ryby i..piwo ! )
                                  10- 12 biegi uliczne
                                  12 otwarcie wystawy grzybów
                                  13 - 13.45...
                                  2001-07-27, 11:32
                                • dadek
                                  Dania, Skagen, Kirkevej 10, Skagen Bryghus
                                  dadek
                                  Podczas pobytu w Danii mieliśmy w planie odwiedzenie najbardziej na północ wysuniętego punktu tego kraju jakim jest wąski na niecałe 3 km cypel Skagen na Jutlandii gdzie poprzez cieśninę Kattegat Bałtyk łączy się z Morzem Północnym. Celem było nie tylko osiągniecie najbardziej północnego...
                                  2018-09-16, 22:25
                                • Mister
                                  Piergoi z kapustą i grzybami [Cos na Wigilie]
                                  Mister
                                  PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

                                  CIASTO:2 szkl.mąki,3/4 szkl.ciepłej wody,1 jajko,sól
                                  FARSZ:40 dkg.kwaszonej kapusty,4 dkg suszonych grzybów,1 cebula,1 łyżka mąki,2 łyżki oleju,sól i pieprz do smaku.

                                  Grzyby ugotować,odcisnąć i pokroić drobno,kapustę odcisnąć,pokroić...
                                  2004-12-15, 10:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...