Alkohol a kodeks drogowy
Collapse
X
-
-
Dalej Niemcy, Francja, Włochy, Irlandia,Hiszpania, Szwajcaria to pół promila.
Wymieniać dalej?Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-12-15, 17:11.Comment
-
-
EDIT: 0,0 promila jest również na Białorusi i Ukrainie.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-12-15, 17:26.Comment
-
-
Przed wyrażaniem arcygłupiego zdania typu "0.0 i koniec !!!" proponuję chociażby poczytać całość tej dyskusji gdzie zostały przedstawione sensowne argumenty w kwestii dlaczego jest 0,2 a nie 0,0. Osobiście jestem za 0,5. Podejrzewam że te 0,2 u nas jeszcze się trzyma tylko z tego powodu że niektórzy mają właśnie naturalnie powyżej 0,0 we krwi lub można osiągnąć ten wynik w sposób inny niż pijąc alkohol. Inaczej na pewno pierwszy lepszy rząd wprowadził by 0,0 aby zyskać tani poklask większości nieuświadomionego społeczeństwa.MRKS Kuźnia Jawor
WTS Sparta WrocławComment
-
Przepraszam, to był drobny żart z mojej strony, w końcu potrafię czytać tabele
.... miałem wczoraj taki trochę szampański nastrój a przy okazji byłem ciekaw reakcji niektórych "guru" tegoż forum, przyznam że się nie zawiodłem, aczkolwiek nie do końca
..... no cóż, taki ze mnie jajcarz więc jeszcze raz przepraszam, ale poprawy nie obiecuję
Comment
-
Przed wyrażaniem arcygłupiego zdania typu "0.0 i koniec !!!" proponuję chociażby poczytać całość tej dyskusji gdzie zostały przedstawione sensowne argumenty w kwestii dlaczego jest 0,2 a nie 0,0. Osobiście jestem za 0,5. Podejrzewam że te 0,2 u nas jeszcze się trzyma tylko z tego powodu że niektórzy mają właśnie naturalnie powyżej 0,0 we krwi lub można osiągnąć ten wynik w sposób inny niż pijąc alkohol. Inaczej na pewno pierwszy lepszy rząd wprowadził by 0,0 aby zyskać tani poklask większości nieuświadomionego społeczeństwa.
Natomiast tekst "że niektórzy mają właśnie naturalnie powyżej 0,0 we krwi " to dla mnie novum.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Comment
-
Na marginesie - 0,0 to 0,0. Pomijając już jabłka - byłbym przestępcą bo np. kierowałbym autem po spożyciu łyżki syropu na kaszel. Można takie przykłady mnożyć, nie o to chodzi. Trzeba sobie zdawać sprawę z konsekwencji życiowych idących za populistycznymi, pustymi hasłami. Czyli to jest to coś czego nie ma 80% społeczeństwa.
I jeszcze jedno - najbardziej żałosne są "argumenty" - zazwyczaj z kręgów policyjnych - które straszą obrazkami zataczających się chłopów wsiadających do aut lub wypadkami z udziałem kompletnie pijanych kierowców. Nikt nie jest za jazdą po pijaku. Jest różnica między 0,3 promila a 3 promile.
Jest jeszcze problem rowerzystów karanych chyba najsurowiej w całej Europie. Powoli się za to zabierają, tempo zmian jest wolne ale chociaż w dobrym kierunku.MRKS Kuźnia Jawor
WTS Sparta WrocławComment
-
Wpływ zawartości alkoholu we krwi na zachowanie Zawartość alkoholu Typowy objaw
0,3‰ rozproszona uwaga
0,8‰ pobudliwość, upośledzenie koordynacji ruchowo-wzrokowej, obniżony krytycyzm
1,5‰ zaburzenia równowagi, błędy w logicznym myśleniu, opóźnienie czasu reakcji, agresywność, brawura
2‰ zaburzenia mowy, senność, obniżenie kontroli zachowania i poruszania się
4‰ senność, możliwość zapadnięcia w śpiączkę
5‰ zatrucie, śmierćGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Wpływ zawartości alkoholu we krwi na zachowanie Zawartość alkoholu Typowy objaw
0,3‰ rozproszona uwaga
0,8‰ pobudliwość, upośledzenie koordynacji ruchowo-wzrokowej, obniżony krytycyzm
1,5‰ zaburzenia równowagi, błędy w logicznym myśleniu, opóźnienie czasu reakcji, agresywność, brawura
2‰ zaburzenia mowy, senność, obniżenie kontroli zachowania i poruszania się
4‰ senność, możliwość zapadnięcia w śpiączkę
5‰ zatrucie, śmierćComment
-
Po tym poznać dobrego kierowcę, że zawsze jest skupiony na jeździe a nie na kobitkach, krajobrazach czy innych rzeczach i nie pozwala sobie aby cokolwiek odwróciło jego uwagę.
Po sobie wiem, że dzięki skupieniu na jeździe uniknąłem wielu przykrych wydarzeń na drodze.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Tak sobie myślę, że jeśli by żądać zera promili za kierownicą z powodu spadku poziomu koncetracji po jednym piwie, to logicznie należałoby także żądać wprowadzenia tachografów do samochodów osobowych, zakazania jakichkolwiek rozmów podczas jazdy, wprowadzenia blokady zmiany ustawień radia podczas jazdy i tym podobne. Kierowca po nieprzespanej nocy też ma gorszy refleks a co gorsze może zasnąć za kółkiem! Nie dajmy się zwariowaćJEDNO PIVKO NEVADI!Comment