TRADYCJA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

W mojej rodzinie z tym zajączkiem to prezenty w postaci słodyczy dostają dzieci.Co jest do tej pory praktykowane.Oczywiście dzielimy się święconym jajkiem i składamy sobie życzenia.
    Żurek z białą kiełbaską obowiązkowy Dużo wędlin i chrzanu,oraz mojej ulubionej ćwikły.O ciastach nawet nie wspomnę.Jest ich mniustwo-nazwy ciężko wymienić-od sękacza poprzez babkę do makowca.
    Ja wolę piwko szczerze mówiąc

Prawie jak Piwo
    SZCZECIN

Comment

• easy
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.04
      • 204

Zając przynosi prezenty dzieciom także w Wielkopolsce czyli nie jest to tradycja regionalna. U nas w Wielką Sobotę dzieci (lub Ci wszyscy, którzy mają nadzieję, że i do nich Zając wpadnie) własnoręcznie przygotować powinny tzw. gniazdko, które następnego dnia zapełni się słodyczami przyniesionymi przez wyżej wspomnianego. Gniazdko może być faktycznie umiejscowione zarówno w pomieszczeniu, jak i w ogrodzie.
      Co do jedzenia, to w moim rodzinnym domu śniadanie składa się w większości tylko z tego, co dzień wcześniej zostało poświęcone. A potem sa różne inne pyszności!
      Przyciągam piwne magnesy... :-)

Comment

• kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8115

pwolak napisał(a)
        Co do wielkanocy to tradycja zajączka podobnie jak i u Aldacha jest praktykowana (a raczej byla dopóki w domu były małe dzieci..) wnioskuję z tego, że jest to raczej tradycja regionalna, a dokładniej górnośląska. U mnie dodatkowo w niedzielny poranek przed śniadaniem dzieli się święconym jajkiem (podobnie jak w Boże Narodzenie opłatkiem) i składa życzenia. Na śniadanie nie jadamy raczej nic specjalnego, poprostu rodzinne śniadanie z suto zastawionym stołem, na którym goszczą głównie różne rodzaje szynek, wędlin itp. no i do tego wszystkieo oczywiście chrzan. Aha i od groma jejek Co do ciasta to wcinamy babki...
        No i nie może brakować bigosu
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• pjenknik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 3388

My tez dzielimy się jajkiem, potem śniadanie, obowiązkowo sos chrzanowy smażony z żółtek i jajek, sałatka warzywna.
          Na obiad często pieczona dziczyzna, albo kaczka z jabłkami.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Piecia
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.02
            • 3312

Dzielenie się święconym jajkiem wynika z chrześcijańskiego charakteru Świąt a nie z regionalizmu, u nas na Podlasiu też jajkiem się dzielimy
            Koniec i bomba,
            Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• grzech
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.04
              • 4592

Chciałem tylko dodać, że jajko jest starsze od chrześcijaństwa, które je (jako symbol odradzającego się na wiosnę życia) zaadaptowało i połączyło ze zmartwychwstałym Chrystusem.

Comment

• Shlangbaum
                • 2005.03
                • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pjenknik
                No i o tego świetego Marcina mi chodzi. W tradycji staropolskiej tego dnia jadło się pieczona gęś.
                Właśnie w ten weekend zamierzam wskrzesić tę tradycję u mnie w domu Właśnie dziś kupiłem ładną gąskę w markecie. Oczywiście będzie robiona na piwie

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

W poznańskiem to raczej kaczka wypchana jabłkami z majerankiem.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• Shlangbaum
                    • 2005.03
                    • 5828

Moja gęś będzie wypchana kaszą ale szczegóły opiszę w weekend w dziale Kulinaria

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

Przetwarzanie...
                    X