Czy papież dostanie pokojową nagrodę Nobla? Dzisiaj wszystko się rozstrzygnie ... Ale ja mam nadzieję, że jej nie dostanie. Z uzasadnieniem opinii poczekajmy jednak do oficjalnego werdyktu.
Pokojowa nagroda Nobla - komu?
Collapse
X
-
Ja wiem... Z jednej strony to niby mu się należy (podkreślam, że nie jestem fanatycznym miłośnikiem 'czarnych'), a z drugiej strony, to chyba nie powinien jej przyjąć - świecka nagroda głowie duchowieństwa...
Podobno mają tam zapis, który zabrania przedstawicielom duchowieństwa odbierać świeckie nagrody.
-
-
Odp: Pokojowa nagroda Nobla - komu?
breslauer napisał(a)
Ale ja mam nadzieję, że jej nie dostanie.
mimo, że na kościół swoje zdanie mam, religijny nie jestem to obiektywnie stwierdzam, że tę nagrodę powinien dostaćGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
A według mnie powinien dostać. Ja nie lubię "czarnych" ale tego człowieka podziwiam. Może dlatego, że jest w bieli?
Comment
-
-
Osobiście uważam, że więcej dla pokoju na świecie znaczy Havel.
Po prostu sądzę, że K. Wojtyle nie ma za co przyznawać nagrody. Na czym polega działalność papieża? Jeździ po świecie, macha łapką z okienka do ludzi, głaszcze dzieci po główkach ... Pisze encykliki w martwym języku ... I co z tego wynika? Moim zdaniem - NIC. Czy w wyniku jego działalności udało się zażegnać jakikolwiek konflikt? Czy jego wizyty dały cokolwiek? Nie.
Ponadto w radiu wczoraj słyszałem jeszcze jeden dobry argument: dlaczego ma być uhonorowana głowa jednej, akurat tej religii monoteistycznej?
Comment
-
-
breslauer napisał
Na czym polega działalność papieża? Jeździ po świecie, macha łapką z okienka do ludzi, głaszcze dzieci po główkach ... Pisze encykliki w martwym języku ... I co z tego wynika? Moim zdaniem - NIC. Czy w wyniku jego działalności udało się zażegnać jakikolwiek konflikt? Czy jego wizyty dały cokolwiek? Nie.
Ponadto w radiu wczoraj słyszałem jeszcze jeden dobry argument: dlaczego ma być uhonorowana głowa jednej, akurat tej religii monoteistycznej?
Comment
-
-
No to Breslauer możesz odetchnąć z ulgą - pokojową nagrodę nobla dostała jakaś irańska prawniczka, której nazwiska nawet nie chciało mi się zapamiętywać (zresztą wyjątkowo szpetne babsko).
A tak swoją drogą to ciekawe na ile przyznanie nagrody jest wyborem sterowanym poitycznie. Osobiście sądzę że w dużym stopniu - Iran, kobieta - niech się uczą arabusy tolerancji etc.
To może by tak mi przyznali nagrodę - szmal zawsze się przyda, a podobnie jak ta kobiecina nie jestem powszechnie znany, za to za nagrodę wskrzesiłbym browar w Grodziskubigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
crizz napisał(a)
To dziwne, ale jego pontyfikat i "machanie łąpką" do milionów ludzi zbiegł się z obaleniem komunizmu w Europie. Ale to pewnie zbieg okoliczności.
Prezydentury Reagana i Busha seniora też się "zbiegły" z obaleniem komunizmu, więc moze to jednak im powinniśmy być wdzięczni?
Comment
-
-
iron napisał(a)
A tak swoją drogą to ciekawe na ile przyznanie nagrody jest wyborem sterowanym poitycznie. Osobiście sądzę że w dużym stopniu - Iran, kobieta - niech się uczą arabusy tolerancji etc.
Przypomniało mi się też stwierdzenie z wczorajszej audycji radiowej, że Nobla przyznają przecież protestanci ...
Comment
-
-
Komentarz Wałęsy o Noblu
Artykuł z Onetu:
"Wałęsa o nagrodzie Nobla: Niesmaczna pomyłka
Nie mam nic przeciwko tej pani – powiedział Lech Wałęsa o tegorocznej laureatce Pokojowej Nagrody Nobla Shirin Ebadi, dodając natychmiast, że "jeżeli ktokolwiek z żyjących ludzi zasłużył na tę nagrodę, to Jan Paweł II".
Nie ma sprawiedliwości na tym świcie – parokrotnie powiedział Wałęsa w rozmowie z TVN24.
Na twarzy prezydenta malowało się wielkie rozczarowanie.
Laureat pokojowego Nobla 1983 roku powiedział, że "spróbuje dość kanałami noblowskimi", to tego co zaważyło na wyborze 5-osobowego Komitetu Noblowskiego.
W pierwszym odruchu pomyślałem o oddaniu swojej nagrody - powiedział Wałęsa.
To niesmaczna pomyłka - podkreślił Wałęsa."
Ale się pan były "prezydęt" popisał ... Nie chcem, ale muszem protestować; nie chcem, ale muszem być zniesmaczony ... buahahaha
Comment
-
-
iron napisał(a)
Comment
-
-
breslauer napisał(a)
Prezydentury Reagana i Busha seniora też się "zbiegły" z obaleniem komunizmu, więc moze to jednak im powinniśmy być wdzięczni? [/B]bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
breslauer napisał(a)
Osobiście uważam, że więcej dla pokoju na świecie znaczy Havel.
Po prostu sądzę, że K. Wojtyle nie ma za co przyznawać nagrody. Na czym polega działalność papieża? Jeździ po świecie, macha łapką z okienka do ludzi, głaszcze dzieci po główkach ... Pisze encykliki w martwym języku ... I co z tego wynika? Moim zdaniem - NIC. Czy w wyniku jego działalności udało się zażegnać jakikolwiek konflikt? Czy jego wizyty dały cokolwiek? Nie.
Ponadto w radiu wczoraj słyszałem jeszcze jeden dobry argument: dlaczego ma być uhonorowana głowa jednej, akurat tej religii monoteistycznej?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
pieczarek napisał(a)
To określenie "arabusy" jest troszkę niestosowne, podobnie jak polaczki, kacapy, bambusy, szwaby, żabojady i kilka innych. A oprócz tego jest w odniesieniu do Iranu niepoprawne. Tam mieszkają głównie Persowie.
A tak swoją drogą to nie mam nic przeciwko temu, by ktoś mnie nazywał polaczkiem - jego wola, jest tyle ważniejszych rzeczy niż to jak kto kogo nazywa (oczywiście pod warunkiem że za słowami nie idą czyny) - ale to znowu nie na temat.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
Comment