Ojej jak ostatnio wszyscy jadą na tę Warkę Strong ja uważam ,że to nie jest złe piwko. Nawet powiem więcej mnie smakuje często ją popijam i robię to bez przymusu
slavoy napisał(a) Są takie, które robią wyłącznie dla frajdy (patrz - Bartek)
chcesz powiedzieć, ze "Bartek" nie jest absolutnie nastawiony na zyski i nie zależzy właścicielowi, czy piwo sprzeda bądź nie, a to czego nie sprzeda rozda znajomym, a potem znów zainwestuje kolejne pieniądze nie licząc się z tym, czy się zwrócą czy nie?
bo dla mnie tak wygląda frajda
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Moim skromnym zdaniem frajda jest wtedy, kiedy ma się nieograniczony kapitał i można sprzedawać w knajpie piwo po dziesięć groszy, zupełnie tak, jak w kawale Co do samej Warki Strong, to jest to piwo, którego nie trawię (dosłownie).
Ostatnia zmiana dokonana przez Cordel; 2003-10-31, 15:56.
"Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
slavoy napisał(a)
1. Kazik śpiewał kiedyś "Jak bardzo sk$%^$&sz się by sprzedać swą muzykę?"
2. Tu można postawić pytanie "Jak bardzo zeszmacisz się by sprzedać swoje piwo?"
ad.1 - z tego co zauważyłem każda nowa płyta Kazika jest w pierwszej dziesatce sprzedających sie płyt w Empik-u
ad.2 ...dokąd zmierzacie wszystkie zeszmacone browary tego świata?...
Warka Strong - najważniejsze,że nie jest obojętna tylko wzbudza pozytywne bądź negatywne opinie
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
becik napisał(a) (...) ad.2 ...dokąd zmierzacie wszystkie zeszmacone browary tego świata?...
Rozumiem, że pisząc o "zeszmaceniu" Slavoy miał na myśli działania związane z obniżaniem ceny piwa poprzez spadek jego jakości. Przekłada się to na najważniejszą rzecz dla tzw "speców od marketingu" - cenę. A jeśli tak powstały ściek jest jeszcze dopowiednio mocny to i nieźle się sprzedaje i... "panowie, znowu sukces..." Tak właśnie pojmuję zeszmacenie browarów.
Chociaż... co do obniżki kosztów produkcji to chciałbym w sumie, aby "Browary Łódzkie" się tak minimalnie "zeszmaciły" i choć jedno piwko przestały pasteryzować
A Warka Strong
Nie wypowiadam się w ostrym tonie, bo już bardzo dawno jej nie piłem. Nie z przyczyn ideologicznych, a z powodu smaku. Nie lubię słodkich piw. Nie przepadam też za mocnymi, choć tu są wyjątki...
Aromat - cukierkowy karmel, przez chwilę jakaś nuta kwaśnych owoców (może to być zielone jabłuszko), w tle odrobina chmielu
Piana - wysoka, zwarta, nie jest zbytnio trwała, ale kożuszek...
Piana - szybko znika do obwódki.
Lacing - niewiele.
Gaz - średni.
Barwa - złoty bursztyn.
Aromat - owocowość lagerowa i nieprzyjemna alkoholowość.
Smak - słodkawe potem słodsze, owocowość lagerowa,...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Nie bez szczypty złośliwości mówi się, że "belgia" (czytaj. belgijskie piwa) jest nudna. Jednym z pierwszych piw belgijskich, które w dawnych czasach wypiłem i całkowicie nie zrobiło na mnie wrażenia to był Duvel. Piwo w takim samym stylu jak to, które opisuję. Kupiłem (albo...
Witam. Możecie polecić jakiś sprawdzony zestaw surowców (20L) do uwarzenia Brytyjskiego Ale czy nawet Strong Ale. Ewentualnie jakiś sprawdzony przepis na którego podstawie można by samemu dobrać surowce. Ekstrakt 12 Blg lub nieco powyżej. Generalnie zależy mi żeby oprócz biszkoptów w smaku...
Comment