Jak minął dzień?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • emes
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
    ...Lat lotewski i lew bulgarski sa sztywno zwiazane z euro. ....
    Jak są sztywno związane z euro to jak mogą pójść w dół czy w górę w stosunku do euro ? Od kiedy to w ogóle jakaś waluta jest sztywno związana z euro, czy dolarem ? Takie przypadki, jeśli chodzi o dolary, były tylko w państwach komunistycznych w oficjalnym kursie banku państwowego, który nijak nie miał się do rzeczywistości i stąd zawód cinkiarza.
    Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2009-07-20, 16:08.

Comment

• zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3607

Działa to tak, że bank centralny ustala kurs po którym skupuje/sprzedaje własną walutę. Jeżeli nadwyżka podaży lub popytu na daną walutę powoduje większe od dopuszczalnego odchylenia kursu walutowego od parytetu to bank centralny interweniuje, a jeżeli brak jest do tego środków to bank centralny ogłasza oficjalną dewaluację waluty własnej.
      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• emes
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 4275

Czyli nie mają sztywnego kursu swoich walut do euro, tylko STARAJĄ się go mieć. Kurs tych walut co wymieniałeś w stosunku do euro zazwyczaj codziennie się zmienia, rzadko bywa stały.

Comment

• zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3607

Nie, możesz mieć pewność, że za euro zapłacisz 0,702804 łata, + - 1%
          A w jak głębokim szambie siedzi Łotwa, można przeczytać http://fistfulofeuros.net/afoe/econo...u-loan-update/
          Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2009-07-20, 19:53.

Też Was kocham.

Comment

• emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

Dajmy na to, że w kantorze w Polsce, Czechach czy Chorwacji będę chciał zamienić Łaty na euro. Prywatny kantor, bank będzie się trzymał tego sztucznego kursu dogorywającego w swojej głupocie ekonomicznej państwa ? Nie sądzę, natomiast jak pojadę na Łotwę i pójdę do jednego z głównych banków tego kraju, to zapewne tak jak piszesz, będzie taki kurs jaki sobie odgórnie wprowadzili i bezsensownie wyrównują bankom prywatnym utrzymywanie tego kursu. Tylko jak mogą zmusić np prywatny kantor na Łotwie, żeby sprzedawał po ustalonej cenie euro ? Przecież to musi być podparte jakimś przepisem odgórnym nie mającym nic wspólnego w podażą, popytem, wolnym rynkiem. Pachnie to komuną.
            Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2009-07-20, 20:20.

Comment

• zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3607

Wręcz przeciwnie, sztywny kurs jest uznawany za rozwiązanie dość liberalne, ponieważ działa jak kiedyś parytet złota, pozbawiając rządu możliwości prowadzenia antycyklicznej polityki monetarnej, co w teorii ma dyscyplinować rząd fiskalnie.
              Nikt kantoru, nawet na Łotwie, do niczego nie zmusza. Po prostu bank centralny skupuję każdą ilość euro/sprzedaje każdą ilość euro po kursie urzędowym na rynku międzybankowym, przez co likwiduje zbędny popyt/zbędną podaż.

Też Was kocham.

Comment

• becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
                Dla przecietnego zachodniego inwestora nowe kraje UE sie zlewaja w jedno.
                Dla mnie to nowość, nie od wczoraj słyszę, ze inwestor zbuduje fabrykę w Słowacji, Rumuni, a nie w np Polsce bo jest to bardziej oplacalne, więc gdzie niby ta "jedność", o której piszesz?

Nic mnie nie przekona, ze bułgarska lewa ma wpływ na kurs walut u nas. Ba, pamiętam przykład sprzed paru miesięcy gdzie węgierski forint leciał na łeb na szyję w stosunku do euro, a u nas kurs był stabilny.
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grzeber
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 2898

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                  Dla mnie to nowość, nie od wczoraj słyszę, ze inwestor zbuduje fabrykę w Słowacji, Rumuni, a nie w np Polsce bo jest to bardziej oplacalne, więc gdzie niby ta "jedność", o której piszesz?

Nic mnie nie przekona, ze bułgarska lewa ma wpływ na kurs walut u nas. Ba, pamiętam przykład sprzed paru miesięcy gdzie węgierski forint leciał na łeb na szyję w stosunku do euro, a u nas kurs był stabilny.
                  Chodzi raczej o innego rodzaju inwestycje np. fundusze, giełda itp. Nie wiem Becik co oznacza to "parę miesięcy" ale u nas euro na przełomie roku też mocno poszło w górę. Częściowo było to właśnie spowodowane tym co działo się na Węgrzech.

Z tego co czytałem wygląda to tak: dla "zachodnich" instytucji finansowych Polska często istnieje jako składowa koszyka finansowego "Europa środkowo-wschodnia". Oprócz nas znajdują się w nim Węgry, Czechy. W momencie gdy w tych krajach dzieje się źle, inwestor sprzedaje swoje udziały w tym koszyku. Popyt nie nadąża za podażą i w związku z tym spadają kursy nie tylko Forinta czy Korony, ale i Złotego. Zatem mimo, iż u nas sytuacja jest ok także rykoszetem dostajemy za nie swoje winy.
                  pozdrawiam
                  www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• zgroza
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2008.03
                    • 3607

Myślę, że do wypowiedzi Grzebera nie trzeba nic dodawać.

Też Was kocham.

Comment

• Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5618

Wczoraj siedziba administracji została zaatakowana przez istną plagę komarów - efekt całe ściany w ciapki. Było ich pewnie coś około setki, jak nie więcej. Po godzinie biegania z klapkiem, w ruch poszła chemia, co poskutkowało licznymi trupami na wykładzinie (odpadały od sufitu). Pierwszy raz widziałam taki zmasowany atak.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• ergie
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.05
                        • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                        Wczoraj siedziba administracji została zaatakowana przez istną plagę komarów - efekt całe ściany w ciapki. Było ich pewnie coś około setki, jak nie więcej. Po godzinie biegania z klapkiem, w ruch poszła chemia, co poskutkowało licznymi trupami na wykładzinie (odpadały od sufitu). Pierwszy raz widziałam taki zmasowany atak.
                        Na pocieszenie pomyśl coby było po zmasowanym ataku biedronek. Widziałem takie cuś w Rostocku. Wszystko ruchome w kolorze czerwonym: deptak, ławki, niekiedy drzewa i plaża brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
                        Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2009-08-04, 21:48.
                        Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                        ------------------------------------------------------------------
                        Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24005

Odkurzaczem je! Odkurzaczem!
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• zgroza
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2008.03
                            • 3607

Pokój jak i bagaż spakowane na Liechtenstein.
                            Rzecz jasna, gdyby nie rezerwa w podręcznym, 3 pary spodni "odłożone na bok" do zamkniętej na styk walizki by nie weszły.
                            Piwo na dziś http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=82192 ,

Też Was kocham.

Comment

• JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

Odebrałem na poczcie zdjęcie z powrotu znad morza. Cena 100-200zł i gratisowe 4 punkty. Żadnych punktów nie zbieram, więc mogę komuś oddać.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez JAckson; 2009-09-02, 18:48.
                              MM961
                              4:-)

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Byłam u okulisty , po 15 latach, bo moje okularki, które używam w aucie w nocy i podczas deszczu zostały po wypadku w pszenicy pod Lwówkiem Śląskim

I zdziwko wielkie - dalej mam 0,5 na jednym, a 0,7 na drugim, a myślałam, że się pogorszyło
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment