Jak minął dzień?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
    Czy to aby na pewno był Kątnik domowy zwany też pająkiem domowym?
    Te z reguły dorastają do 2 centymetrów - może to był jednak inny gatunek?
    Z pewnością nie był stasznie jadowity, a mógł być nawet ładniutki - bo pająki są ładne - zwłaszcza oglądane pod binookularem (ach te oczka)
    To był Kątnik Domowy Większy. Co do rozmiaru to te 2 cm chyba dotyczą rozmiarów odwłoku/korpusu (wraz z odnóżami dużo więcej) - ale nie jestem specjalistą. Przypuszczam po rozmiarach że to była samica. No chyba że dotarł jakimś cudem do mnie jakiś inny pająk. A swoją drogą - kątniki ponoć mają jad silnieszy niż ptaszniki.
    Kątnik domowy większy

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
    Jeszcze Ci puści perskie oczko i się będziesz miała z pyszna..Albo puści te oczka wszytskimi swoimi...
    Nadal twierzdę: błeeeeeee
    Takich oczek może puścić wiecej niż jedno na raz
    Last edited by adam16; 2006-09-19, 17:18.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• kot_z_cheshire
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.11
      • 2201

Jeszcze dzień nie minął, a ja jestem w rozterce: kłaść się spać czy raczej posiedzieć chwilkę? Bo coś mi się zdaje, że jak jeszcze posiedzę (a zwłaszcza na forum), to mi się wreszcie uda do Przechmielin trafić...Ot, takie życie z lekka podnoszące poziom adrenaliny...(cóż za eufemizm!!!).
      Last edited by kot_z_cheshire; 2006-09-19, 17:58.
      Młode koty mają adhd, niestety.
      Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
      Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
      Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• adam16
        • 2001.02
        • 9865

Jeszcze dzień nie minął, a ja jestem w rozterce: kłaść się spać czy raczej posiedzieć chwilkę? Bo coś mi się zdaje, że jak jeszcze posiedzę (a zwłaszcza na forum), to mi się wreszcie uda do Przechmielin trafić...Ot, takie życie z lekka podnoszące poziom adrenaliny...(cóż za eufemizm!!!).
        Ja tam nie mam rozterek - za pół godziny, najdalej za godzinę idę spać. Bo znów się dospać nie potrafię.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• iron
          • 2002.08
          • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
          To był Kątnik Domowy Większy. Co do rozmiaru to te 2 cm chyba dotyczą rozmiarów odwłoku/korpusu (wraz z odnóżami dużo więcej) - ale nie jestem specjalistą. Przypuszczam po rozmiarach że to była samica. No chyba że dotarł jakimś cudem do mnie jakiś inny pająk. A swoją drogą - kątniki ponoć mają jad silnieszy niż ptaszniki.
          Kątnik domowy większy
          Jak odbiegać od tematu to na całego

To z reguły jest problem u zwierząt mających długie odnóża i inne "wypustki" - jak mierzyć długość ciała. Zwykle podaje się ją bez tych odnóży i wypustek.
          Możliwe, że była to wypasiona samica Kątnika domowego większego - u większości stawonogów (a i bezkręgowców w ogóle) samice są większe od samców. U pająków często jest to parę rzędów wielkości...
          Co do jadu kątnika - to nie słyszałem, ale może i jest silniejszy niż jad ptasznika (nota bene wcale nie jakoś strasznie jadowitego pająka) Tyle że szczękoczułki kątnika są wedle mej wiedzy zbyt wątłe, by zaaplikować ten jad człowiekowi.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
          Hmm...ciekawe . Kolejnym razem bliżej im się przyjrzę. Może jakieś oko dostrzegnę... ?
          To przyjrzyj się na przodzie głowotułowia ( w "części głowowej"), nad szczękoczułkami - powinny być (z reguły czarne) "guziki" różnej wielkości i ułożone w różne wzory. Raczej przyda się lupa, no chyba, że chcesz się bliżej zapoznać z tropikalnymi monstrami wielkości dłoni
          Last edited by iron; 2006-09-19, 19:45.
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• kot_z_cheshire
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.11
            • 2201

Bleeeeeeeeeeeeeee...Nie przed snem.....
            Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.

Comment

• adam16
              • 2001.02
              • 9865

Jak odbiegać od tematu to na całego

To z reguły jest problem u zwierząt mających długie odnóża i inne "wypustki" - jak mierzyć długość ciała. Zwykle podaje się ją bez tych odnóży i wypustek.
              Możliwe, że była to wypasiona samica Kątnika domowego większego - u większości stawonogów (a i bezkręgowców w ogóle) samice są większe od samców. U pająków często jest to parę rzędów wielkości...
              Co do jadu kątnika - to nie słyszałem, ale może i jest silniejszy niż jad ptasznika (nota bene wcale nie jakoś strasznie jadowitego pająka) Tyle że szczękoczułki kątnika są wedle mej wiedzy zbyt wątłe, by zaaplikować ten jad człowiekowi.
              Ano właśnie - nie trzeba się obawiać.
              A swoją drogą to i tak nie był największy pająk jakiego spotkałem w Polsce. Bo kiedyś pod Poznaniem, w Zaniemyślu natknąłem się na 2 razy większego. Tylko zanim zdążyłem się mu przyjrzeć, został totalnie rozsmarowany na ścianie I do dziś, nie wiem co to była za bestia.

To przyjrzyj się na przodzie głowotułowia ( w "części głowowej"), nad szczękoczułkami - powinny być (z reguły czarne) "guziki" różnej wielkości i ułożone w różne wzory. Raczej przyda się lupa, no chyba, że chcesz się bliżej zapoznać z tropikalnymi monstrami wielkości dłoni
              Oczy najlepiej obserwować u pogońcowatych – one polują aktywnie bez budowy sieci. To aktywne polowanie spowodowało że mają oczy większe niż pająki polujące w sieci.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

... na dodatek przed momentem rozdeprałem przypadkowo pająka (Tegenaria atrica). Wprowadził się do mnie jakieś 2 lata temu...
                Kup sobie żółwia. Trudniej go rozdeptać.

Comment

• iron
                  • 2002.08
                  • 6717

No to jedziemy nie na temat dalej

Ano właśnie - nie trzeba się obawiać.
                  A swoją drogą to i tak nie był największy pająk jakiego spotkałem w Polsce. Bo kiedyś pod Poznaniem, w Zaniemyślu natknąłem się na 2 razy większego. Tylko zanim zdążyłem się mu przyjrzeć, został totalnie rozsmarowany na ścianie I do dziś, nie wiem co to była za bestia.
                  Są u nas takie potwory, lubią wyłazić z kanalizacji, ale nazwy nie pamiętam - sam parę razy się zdziwiłem jak się na takiego smoka natknąłem

Oczy najlepiej obserwować u pogońcowatych – one polują aktywnie bez budowy sieci. To aktywne polowanie spowodowało że mają oczy większe niż pająki polujące w sieci.
                  W wymienianiu rodzin się zapędziłem w kozi róg - jako rodzinę pająków wymieniłem biegacze - a to przeca chrząszcze - Carabidae (dokładnie - biegaczowate) a chodziło mi oczywiście o pogońce.
                  A co do polujących aktywnie bądź szybko i sprawnie się poruszających - co za tym idzie z licznymi i dużymi oczkami - to dorzuciłbym jeszcze skakuny (Salticidae) i bokochody vel. krabokształtne (Thomisiadae).

To chyba wystarczy na temat pająków - bo nas moderator za atrybuty wielkanocne powiesi , a Kot nie będzie spać parę nocy
                  Last edited by iron; 2006-09-19, 21:40.
                  Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• kot_z_cheshire
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.11
                    • 2201

Dobra, dobra...jaka troska..Najpierw postraszą a potem, że niby przez przypadek..Już ja wiem co z Was za hultaje! I jeszcze łaciną rzucają! Co na to moderator???? A skakuny są bleeeee

Comment

• Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

(...) I jeszcze łaciną rzucają! (...)
                      Ja to bym się zdziwił, gdyby Iron NIE rzucał łaciną...

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

To chyba wystarczy na temat pająków - bo nas moderator za atrybuty wielkanocne powiesi , a Kot nie będzie spać parę nocy
                        A dlaczego mam wieszać, w końcu przynajmniej jakiś kawałek ciekawej wiedzy się w tym temacie pojawił W dziale Przy piwie w zasadzie wszystko jest zawsze "na temat"
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• adam16
                          • 2001.02
                          • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Kup sobie żółwia. Trudniej go rozdeptać.
                          No tak, ale po co wydawać kasę na żółwia (swoją drogą kiedyś posiadałem stepowego), jak pająki same do mnie przychodzą
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz

Comment

• iron
                            • 2002.08
                            • 6717

Toś Ty jest po prostu Spider Lover
                            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• cielak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 2890

Od 8 do 18 robota, a później szukanie w necie auta dla żony (w miedzy czasie browar.biz )
                              Dramat!! Ale te kobiety są wybredne i ...
                              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• cyborg_marcel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 3467

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                                Do tego właśnie mi zakomunikowano, że na studia, na które Cyborg usiłował się dostać, z całej Polski zapisało się tylko 15 osób, a minimum było 30 Więc z tej elitarności zainteresowań wynika popelina i kompletne zaburzenie planów na kolejne 2 lata
                                [Przerywając niewątpliwie ciekawy wątek o pająkach ... ] Grrr... Cyborg bliski czerwonemu światłu z napisem error w oczodołach - dwa kolejne fakultety okazały się zbyt elitarne, aby się aktywować w tym rooku. Chyba muszę zmienić zainteresowania, albo porzucić nadzieję ponownego studiowania...

Poza tym drugi dzień pod sztandarem Paulanera, słońce, wycieczka w miłym gronie - może jakoś przeżyję miło ten łykend
                                Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

Przetwarzanie...
                                X