szokujący breslauer

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rychur
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.12
    • 151

szokujący breslauer

Skomponował kolega koncertowo fantastyczny przewodnik po dolnośląskich browarach, przypominając kawał pomijanej historii tego regionu. Kto dziś w Jeleniej Górze wie, że istniał tam kiedyś browar? Jednakże najbardziej szokujący dla mnie jest opis, a właściwie zdjęcie browaru w Cieplicach Śląskich. Jest to budynek, w którym mieści się dziś szkoła, szkoła, do której co rano przez cztery lata, aż do matury uczęszczała moja żona, w której poznaliśmy się i w której sam też uzyskałem świadectwo dojrzałości. Mało tego ok. 70 metrów dalej jest dom moich dziadków i rodziców, w którym się wychowałem. Żyłem tam 21 lat, nie wiedziałem o browarze - a zawsze ciekaw byłem historii moich Cieplic. Czuję się zawstydzony przez breslauera – ale nadrobię to. Zmobilizowałem Mamę, by zorganizowała spotkanie ze starszymi sąsiadami mogącymi pamiętać jak wyglądało to chwilę po wojnie. Może powiedzą coś ciekawego. Może znajdą się jakieś stare fotografie. Choć wydaje mi się że w czasie wojny budynek funkcjonował już jako fabryka zbrojeniowa. Dzięki breslauer. a oto szkoła - browar
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• heckler
    Czechy, Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
    heckler
    Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
    2023-09-13, 07:39
  • bastion
    Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
    bastion
    Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
    Centrum...
    2025-02-02, 20:53
  • dadek
    Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
    dadek
    Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
    2025-01-10, 00:48
  • bastion
    Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
    bastion
    Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
    W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
    2024-11-26, 22:29
  • bastion
    Ukraina, Wozniesiensk, Odeska 26, Sokolivskie i Falcon.
    bastion
    Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
    Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.

Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...
    2022-02-01, 22:22
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...