Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Wpisuję z kronikarskiego obowiązku. Przechodziłem w sylwestra i rzucił mi się w oczy. Nie wchodziłem, ale mają koło 10 kranów, bo deska z rozpiską była na zewnątrz. Nie patrzyłem czy tylko swoje piwa Doktorów, czy coś więcej.
Lokal działa, jak na Wrocław, już bardzo długo, bo od bodajże 2004 roku. Klimaty morsko-marynistyczne, jak sugeruje już nazwa. Na kranie - Bosman za 6 zł. W butelkach oferta Stu Mostów oraz Nepomucena. Przyjemne, przytulne miejsce; nieco spelunkowate (te toalety...), myślę że niejeden forumowicz...
Lokal znajduje się w Pasażu Pokoyhof, zaraz obok Dojutra.
W lokalu panuje klimat piracko-morski (wystrój itd). Całkiem przyjemny. Gorzej z cenami - te też pirackie burgery bliżej 30 zł, choć trzeba przyznać, że z egzotycznymi dodatkami (krewetki, ośmorniczki, jakieś ryby)....
Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
Comment