Ja lubię pobyt na działce, a interesuje mnie głównie jej część ozdobna zarówno praktycznie jak i teoretycznie. Rozumię przez to pochodzenie roślin, ich systematykę, warunki w jakich występują w naturze, ich ochrona, ekologia itd.
Po drugie to góry. Z racji że mam rodzinę w Pieninach to od czasu do czasu mogę po nich pochodzić. Ostatnio odkryłem Slowenski Raj na Słowacji. Piękne szlaki krasowymi jarami, jeżeli ktoś będzie w pobliżu musi TO zobaczyś.
Po trzecie - wędka. Z racji że Leszno jest otulone lasami i jeziorami nie mogło być inaczej. To ostatnie tylko rekreacyjnie i przy ładnej pogodzie.
Lubię też pojeżdzić na rowerze.
"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne Moja strona www w początkowym okresie budowy
2. Historia ogólnie, a w szczególnie historia wojskowości:
- wojny śląskie 1740 - 1763, wojny napoleońskie, wojna domowa w USA, wojny morskie II połowy XIX w. oraz I wojna światowa na morzu,
- okręty pancerne 1863 - 1920, ze szczególnym uwzględnieniem monitorów.
- fortyfikacje, szczególnie XVIII i XIX w. na ziemiach polskich, szczególnie system staropruski na Śląsku.
- rozwój kolejnictwa, zwłaszcza infrastruktura kolejowa na Dolnym Śląsku.
3. geologia - jako zawód wyuczony, ale ciągle mnie fascycnuje. Nie zdołali mnie zniechęcić na studiach.
4. Sport rzecz jasna:
- uprawiam z lubością kolarstwo szosowe, hokej, oraz turystyke pieszą, z mniejszą lubością piłkę nożną, koszykówkę i pływanie, sporadycznie siłownia.
- oglądam piłkę nożną, żużel, skoki narciarskie, kolarstwo, hokej i co popadnie.
5. Muzyki słucham:
- klasyczna: wiedeńska, Bach, Haendel, Mozart, Beethoven,
- jazz: dixieland, Nowy Orlean. blues, swing,
- rock: klasyczny rockandrol 1954 - 1960, big beat.
- country: & western, bluegrass, honkytonk, rockabilly
- gram i śpiewam, zwłaszcza w połączeniu z punktem 1, podpunkt 3.
6. Polityka.
Mógłbym pewnie jeszcze coś dopisać, ale wystarczy tego chwalenia.
Już gdzieś o tym pisaliśmy. Ale co tam.
Podobnie jak pjenknik, moją pasją jest modelarstwo. Niestey sytuacja mnie zmusiłą do pozbycia się moje kolekcji samolotów wojska polskiego (skala 1/72). Za to być może uda mi się już niedługo zbudować modele samochodów Star, Jelcz Żuk, Nysa w barwach polskich browarów (jeżeli dysponujecie zdjęciami takowych to chętnie przyjmę do dokumentacji).
Czytam sporo SF.
A ze sportów uwielbiam spanie na czas
1/SPEEDWAY kibicuje Polonii Bydgoszcz od kilku lat nie opuściłem żadnego meczu w Bydgoszczy;
2/Kolekcjonuję podstawki i kufelki;
3/Modelarstwo (głównie pojazdy wojskowe) oraz literatura fachowa dot. II wojny światowej;
4/Uwielbiam piesze wędrówki po górach;
5/Z gier komputerowych to oczywiście strategie, sporo godzin spędziłem nad Medieval Total War.
Ostatnio gram sobie w "literaki" (scrable)w internecie. Inne gry też bardzo lubię, szczególnie mroczne strzelanki (starocie np.Blood, Hexen, Duke Nukem itp.), wyścigi samochodowe (Need for Speed), strategiczne (Kleopatra,Anno 1503). Jest tego trochę.
Comment