jak na razie jednym z takich dziwadeł jest dla mnie fragment tekstu w piosence E. Flinty (wiecie której, ja do tytułów nie mam pamięci), który brzmiał:
(...)Mógłbys więcej niżbyś mógł(...)
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Jednym z pierwszych cytatów winno być historyczne "i już nikt nie powie ci sępie miłości" z twórczości Ich Troje.
Dodałbym jeszcze ciekawostkę pokrewną zespołu Łzy, która może pełnić rolę edukacyjną (że niby narcyzm to wcale nie miłość do kwiata):
"To ja Narcyz się nazywam,
przepraszam i dziękuję ja tych słów nie używam,
jestem piękny i uroczy,
popatrzcie w moje oczy,
jestem przecież najpiękniejszy i dlatego najważniejszy".
A może Kukiz z Borysewiczem, którzy sprowadzają nas na ziemię: "Bo tutaj jest jak jest po prostu..."
Zakończmy jednak optymistycznie - "boom, boom, , boom, boom, I want you in my room". Nie mam jednak pojecia kto taki napalony jest...
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Ja już wspominałem K.Klich i "Calvadosu cierpki smak"
Nie wiem aczemu ale ostatnio Trójka wyspecjalizowała się w puszczaniu i lansowaniu piosenek o debilnych tekstach.
jedyne słowa piosenki ale cos w sobie ma i podoba mi się
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Myślę, myślę, myślę, myślę
Idę ulicą i dziwię się że idę
Myślę, myślę, myślę, myślę
Ze wszystkich stron zachęcający szept
Zawsze mnie rozśmiesza ten właśnie urywek tekstu z piosenki Maanamu pt."Hamlet". Pomimo tego bardzo ją lubię. Dużo jest takich kruczków i ciągle to samo pytanie "co autor chciał nam przekazać?".
pjenknik napisał(a) Pierwotny tytuł brzmiał "Szewc zabija szewca" ale w Zaiksie już była zarejestrowana taka piosenka ludowa, następny tytuł "Bum tarara" to samo
To wersja łagodna, z Tomkiem Adamskim na wokalu.
Pierwsza wersja, z Budzyńskim, bardziej punkowa Siekiera, dostępna na demo, nic z piosenką ludową nie miała wspólnego, a w refrenie "Siekiera, siekiera, siekiera itd." .
A i tekst miał zwrotki:
Czy leży tu Madonna
Czy jest tu jazda konna
Czy wielbi tu Murzyna
Czy zabił ktoś tokarza
Czy często się to zdarza
Siekiera w ogóle miała zabójcze ale według mnie nie "debilne" teksty.
Mnie zawsze najbardziej się podobało:
Dalej muszę iść, kurze łapki jeść
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
O żesz, a ja przez 16 lat byłem przekonany, że to jest "iść" i też wsłuchiwałem się w demówkę
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
" Ta Pani z sokiem, ten Pan bez
Ta Pani z sokiem, ten Pan bez
Dlaczego ta Pani pije z sokiem o jejeku jejeku
Dlaczego ten Pan pije bez soku o jejeku jejku
Szukum szukum szukum fokum fokum fokum"
Kilkanaście lat temu ten utwór ukazał się na składance nowofalowej "Gdynia", poświęconej muzyce młodych kapel z Trójmiasta.
Utwór miły dla ucha, trwajacy około minuty .
Comment