czy masz problem z butelkami

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Center
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 133

robox napisał(a)
    Najlepiej nadmiar butelek powrzucać do śmietniko-pojemnika na szkło. [/B]
    I tak też czynię
    Zostawiam tylko butelki po Noteckim na kolejną wyprawę - bez skrzynki z Czarnkowa nie wracam
    W ogóle jestem zdania, że wszystkie butelki powinny być bezzwrotne! Nie byłoby problemu z kaucją, a poza tym huty szkła miałyby zamówienia, no i co najważniejsze kolekcjonerzy etykiet nie mieliby dylematu Wystarczyłoby tylko postawić więcej pojemników no i oczywiście przydałoby się nieco kultury naszym obywatelom, tj. chęci sortowania i wyrzucania butelek i innch śmieci w wyznaczone do tego miejsca. No ale w naszym kraju to się oczywiście nikomu nic nie chce i nie opłaca

Comment

• slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

robox napisał(a)
      Najlepiej nadmiar butelek powrzucać do śmietniko-pojemnika na szkło.
      A we życiu! Mam jakąś taką naturę, że nie wyrzucę żadnej butelki zwrotnej po opróżnieniu jej w domu. Choćbym nalbiższą perspektywę ich wymiany miał za kilka miesięcy (np. bączki zwierzynieckie), to nie wyrzucę. Zawsze można je wynieść do piwnicy. Albo wymienię, albo oddam jakiemuś domowemu piwowarowi. Butelek euro mam obecnie ponad trzy skrzynki, a i to pójdzie. Niedługo zamierzam zahaczyć o Zduńską Wolę - w browarze wymienię, a nadmiarową resztę oddam, choćby i za darmo. Czasem wrzucam też do awtomata w Auchanie w Piasecznie - łyka wszystko bez zastrzeżeń.
      W przeciwieństwie do mojego poprzednika, uważam że 90% butelek powinno być wymienne, a każdy sklep zobowiązany do sprzedaży prduktów w opakowaniach zwrotnych (producenci oczywiście do ich użwania w znacznej większości). Duże sklepy o wielkiej powierzchni powinny zaś skupować te opakowania, a nawet przyjnować nieodpłatnie te niewymienne na stłuczkę.

I jeszcze jedno - gdyby wprowadzono zasadę: "produkujesz dobra w opakowaniach jednorazowych - jesteś bezwzględnie zobowiązany do ich recyklingu, bądź utylizacji", wtedy problem znacząco by się zmniejszył.
      Oczywiście oprócz wprowadzenia przepisu, trzeba by było pilnować jego egzekwowania, a z tym u nas kiepsko...
      Ostatnia zmiana dokonana przez slavoy; 2004-02-06, 00:34.
      Dick Laurent is dead.

Comment

• Cocobango
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.04
        • 818

robox napisał(a)
        Zawsze na podstawie paragonu, przeważnie najlepiej, aby było to piwo w asortymencie tego sklepu, czasami są problemy z wymianą butelek jednej grupy (np. Piast- Okocim). Najlepiej nadmiar butelek powrzucać do śmietniko-pojemnika na szkło.

...ale do ch#@%$y płacę tą idiotyczną kaucję za butelke!!! Przy większych zakupach uzbiera się tego troche, niedawno babka policzyła mi kaucję nawet za butelkę bez kaucji, bo jak stwierdziła potem je przyjmuje - sprawdziłem, bez etykiety nie chciała. Przecież to totalny absurd!!! No ale żyje już pare lat w kraju nad Wisłą, w mieście w którym rządzi "Kropek" i powoli się przyzwyczajam

Comment

• Maremali
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1955

Jeśli chodzi o zwrot butelek w automatach hipermarketów to poza jednym incydentem raczej wszystkie zwrotne flaszki te maszyny łykają. Raz trafiło mi się w Tesco, że taka maszyna nie chciała moich flaszek za które zapłaciłem kaucję, wtedy bez problemu za okazaniem paragonu oczywiście, oddałem je w punkcie obsługi klienta.
          Gorzej ma się sprawa z małymi osiedlowymi sklepikami, w których niejednokrotnie spotkałem się z odmową przyjęcia butelek nawet na wymianę przy zakupie piwa.
          Często spotykam się z niecną praktyką sprzedaży piwa z butelką zwrotną (np. za 50 gr) a przy zwrocie w tym samym sklepie tej samej butelki otrzymuję 35gr.
          http://maremali.web-album.org/

Comment

• Cocobango
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.04
            • 818

Maremali napisał(a)
            (...)
            Często spotykam się z niecną praktyką sprzedaży piwa z butelką zwrotną (np. za 50 gr) a przy zwrocie w tym samym sklepie tej samej butelki otrzymuję 35gr.
            Nie tylko Ciebie to spotkało

Comment

• witkowskiartur
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.03
              • 561

Często spotykam się z niecną praktyką sprzedaży piwa z butelką zwrotną (np. za 50 gr) a przy zwrocie w tym samym sklepie tej samej butelki otrzymuję 35gr
              To jeszcze nic. Kiedyś przytargałem do nieistniejącego już Hita na Kabatach chyba z 10 butelek, wartych każda 50 groszy, a biurze obsługi powiedzieli, że płacą po 20 za sztukę. A targałem je przez pół miasta.
              I weź tu bądź "ekologiczny".
              KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

Comment

• jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

Maremali napisał(a)
                Gorzej ma się sprawa z małymi osiedlowymi sklepikami, w których niejednokrotnie spotkałem się z odmową przyjęcia butelek nawet na wymianę przy zakupie piwa.
                Wtedy rezygnuję z CAŁYCH zakupów, które akurat zrobiłem.
                Maremali napisał(a)
                Nie popuszczać! Nie zgadzać się! Ja w Auchanie odszedłem od automatu przyjmującego butelki po niższej cenie niż miałem na paragonie i oddałem butelki w punkcie obsługi klienta. A jak robią problemy, to zagrozić kontrolą US - w końcu skoro sklep bierze więcej KAUCJI niż oddaje, to faktycznie dochodzi do sprzedaży butelki. To bezwzględnie podlega pod VAT! A skarbówka przyczepi się nawet do nieodprowadzonej jednej złotówki z tytułu VAT - to po prostu nie podlega dyskusji.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

witkowskiartur napisał(a)
                  To jeszcze nic. Kiedyś przytargałem do nieistniejącego już Hita na Kabatach chyba z 10 butelek, wartych każda 50 groszy, a biurze obsługi powiedzieli, że płacą po 20 za sztukę. A targałem je przez pół miasta.
                  I weź tu bądź "ekologiczny".
                  Butelki nie są "warte" nic - w końcu formalnie ich nie kupiłeś, tylko dałeś kaucję w zastaw. Jeśli oddajesz je w innym sklepie to nie miej do nich pretensji, że stosują inną kaucję!

We Wrocławiu gdy kiedyś HIT obniżył pobieraną kaucję, to jeśli miałeś paragon - oddwalali za butelki po starej "cenie", a jeśli nie - to po nowej. Ordung.

Comment

• witkowskiartur
                    • 2003.03
                    • 561

Butelki nie są "warte" nic - w końcu formalnie ich nie kupiłeś, tylko dałeś kaucję w zastaw. Jeśli oddajesz je w innym sklepie to nie miej do nich pretensji, że stosują inną kaucję!
                    Na kilka z nich miałem paragon i zostały potraktowane tak samo jak "obce". Ponadto gość koło mnie, który miał wszystkie butelki "legalne" też się wykłucał o to samo i tak samo odszedł z kwitkiem. Szczęście, że nie ma już Hit'a

Comment

• witkowskiartur
                      • 2003.03
                      • 561

Przepraszam "wykłócał"

Comment

• jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

A poprosiłeś jej/jego szefa?
                        Ja nie teoretyzuje, popatrz mój post chwilę wcześniej (o VAT).

Comment

• witkowskiartur
                          • 2003.03
                          • 561

Niestety wtedy tego nie zrobiłem. Myślę jednak, że nic by to nie dało. Co najwyżej szef zbyłby gówniarza jakimś tekstem, a najprawdopodobniej olał.
                          Tak abstrahując od sprawy samych butelek:
                          Jakiś czas później usłyszałem, że w tym hipermarkecie ochroniarze pobili klienta, bo coś mu się nie podobało i robił o to szum. Przypadek był dosyć głośny bo facet był prawnikiem i rozdmuchał sprawę. Ale wydarzenie to chyba dobitnie świadczy o traktowaniu praw klienta - a w tym przypadku również osoby klienta - przez niektóre markety.

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Jerzy ma dodatkowy argument w postaci wzrostu i głosu
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• witkowskiartur
                              • 2003.03
                              • 561

Jerzy ma dodatkowy argument w postaci wzrostu i głosu
                              Oj co fakt, to fakt. Ja głosu nabieram dopiero po pewnym wzmocnieniu gardła, ale wtedy wszelkie dyskusje mogą mieć jedynie charakter niedyplomatyczny, wymagany w takich sytuacjach. Na wzrost mój parszywy wiele poradzić nie mogę chociaż, z drugiej strony, oponent może mieć pewne trudności coby mnie obejść

Comment

• Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

Napisałam, że nie mam takich problemów - bo tak naprawdę to mam problemy by w ogóle zwrócić butelki (nieważne, czy sa one z etykietami, czy też nie)

Comment

Przetwarzanie...
                                X