Przekręt na Allegro

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nevton
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 97

To jest znany mechanizm oszustwa na Allegro.

Zbierasz pozytywne opinie handlując pierdołami a potem oszukujesz na grubych rzeczach.

Drugi sposób to zakładasz sobie kilka-kilkanaście loginów i handlujesz sam ze sobą wystawiając sobie pozytywne opinie a po kilku miesiącach ciach..

Sposobem na ograniczenie ryzyka jest przeszukanie sieci (grup dyskusyjnych) pod kontem opini na temat danego użytkowania Allegro... czasem pomaga. Ja w taki sposób uniknąłem wpadki na kilkaset złotych...

Comment

• procent
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.11
      • 17

Mnie jeszcze nie spotkała wątpliwa przyjemność zostania oszukanym przez kogoś na allegro. Natomiast jeśli już o allegro mowa, to muszę powiedzieć, że gdyby nie ten portal to nie trafiłbym na browar.biz. Kupiłem za 5 zł "poradnik" w formie elektronicznej - jak zrobić własne piwo w domu od http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2129034... jest tam trochę przepisów, napisane co i jak krok po kroku... ale czego można się spodziewać za 5 zł? Nieścisłe informacje to trochę mało powiedziane Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - trafiłem tutaj przez ten mało fortunny zakup

Comment

• kalifat
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.10
        • 1168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika procent
        ...Natomiast jeśli już o allegro mowa, to muszę powiedzieć, że gdyby nie ten portal to nie trafiłbym na browar.biz. Kupiłem za 5 zł "poradnik" w formie elektronicznej - jak zrobić własne piwo w domu od http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2129034... jest tam trochę przepisów, napisane co i jak krok po kroku... ale czego można się spodziewać za 5 zł? Nieścisłe informacje to trochę mało powiedziane Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - trafiłem tutaj przez ten mało fortunny zakup
        To chyba od dziś zacznę wystawiać: "Sprzedam adres internetowy do fachowego POLSKIEGO portalu piwnego" - KUP TERAZ za 3 zł

Taniej bo bez poradnika
        Last edited by kalifat; 2006-01-06, 15:06.
        bla bla bla

Comment

• BIROFIL
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.01
          • 70

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Nasza kochana Poczta Polska wprowadziła usługę możliwość sprawdzenia przesyłki przy jej odbiorze. Ta usługa jest płatna 5 zł.
          Kupujemy towar np. za pobraniem i rządamy od kupującego by zaznaczył tą usługę na przesyłce.
          Przesyłka nie jest dostarczana przez listonosza, lecz obiór odbywa się w siedzibie poczty.
          Tam wpierw otwieramy zawartość przesyłki a później, jeśli się wszystko zgadza, płacimy.

Myślę, że to dobry sposób, by przy zakupie bardziej kosztownych przedmiotów.
          To jest dobra opcja czesto sie zdarza ze paczki dochodzą uszkodozne,a co do tego allegro to też narazie nie zostałem oszukany,chociaż ostatnio,jakies 2 tygodnie temu kupiłem szkło i jakos nie moge sie go doczekac,pieniądze juz dawno wpłacone na konto a sprzedający nie raczy mnie nawet poinformować kiedy łaskawie wyśle paczke,

Comment

• BIROFIL
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.01
            • 70

Wracając do tych przekretów na allegro to kolega został ostatnio oszukany na jakies 100 zł i zgłosił sprawe na policje,powiedzieli mu ze w takich wypadkach mają prawie 95 % skutecznośc wykrywania,swoją drogą ciekawe czy powiedzieli mu prawde

Comment

• procent
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.11
              • 17

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat
              To chyba od dziś zacznę wystawiać: "Sprzedam adres internetowy do fachowego POLSKIEGO portalu piwnego" - KUP TERAZ za 3 zł

Taniej bo bez poradnika
              Hehe, sorry Kalifat, ale to moje subietkywne zdanie

Mojego znajomego oszukali na ponad 200 zeta (jakiś sprzęt komputerowy...). Ale pieniędzy nie odzyskał. Chyba nie był nawet na policji... swoją drogą wątpię, żeby 95% wykrywalności to była prawda. Tzn wątpię, żeby tak się działo w Polsce Gdyby się przyłożyli to pewnie nie byłoby większych problemów - ślady po przelewach zostają.

Comment

• BIROFIL
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.01
                • 70

Gdyby się przyłożyli to pewnie nie byłoby większych problemów - ślady po przelewach zostają.
                Tak tylko że w Polsce trwałoby to wieki,juz predzej Rutkowski znalazłby takiego oszusta,

Comment

• nevton
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.09
                  • 97

200 zł to jest wykroczenie a nie przestępstwo więc policja pewnie zwykle olewa takie przypadki. Nikomu się nie chce grzebać w rejestrach przelewów by znaleźć złodzieja 200 zł.

Nawiasem mówiąc, to żeby grzebać w takich danych trzeba pewnie jeszcze mieć jakąś wiedzę z bankowści i informatyki....

Comment

• Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9081

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BIROFIL
                    Tak tylko że w Polsce trwałoby to wieki,juz predzej Rutkowski znalazłby takiego oszusta,
                    Na pewno, tylko czy koszta z tym związane nie byłyby większe niż to, co stracono na allegro?
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• xpstanx
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.06
                      • 157

Nevton ma rację z tym wykroczeniem, ale taka kwoty czyli od 50 do 300 zł może być zwrócona przez Allegro. Podstawą jednak jest zgłoszenie sprawy na policję....

Comment

• BIROFIL
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.01
                        • 70

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                        Na pewno, tylko czy koszta z tym związane nie byłyby większe niż to, co stracono na allegro?
                        Jak ktoś mnie oszuka na allegro,to go wynajmę i powiem ci ile w przybliżeniu bierze za taką sprawe

Comment

• kloss
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 2526

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyrkonia
                          Panie i Panowie Bankowcy.
                          Mam pytanie: czy da się założyć konto bankowe na lewy dowód? przeciez dane powinny być weryfikowane. Skoro na Allegro był taki przekręt, na tak znaczną kwotę, po pewnie gość chciał przelew na konto. Bo inaczej sobie tego nie wyobrażam. a po koncie przecież można delikwenta zidentyfikować.
                          Są też bardziej finezyjne sposoby niż lewy dowód.
                          Konto otwiera niczego nieświadomy człowiek nakłoniony przez oszusta wizją pracy/zarobku.Bajeczki sprzedawane jeleniom są różne.Pieniądze wpłacone na konto nieszczęśnik w dobrej wierze przekazuje oszustowi.Na tym łańcuszek się kończy i szukaj wiatru w polu.

Comment

• jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

Powiem więcej - "lewy" dowód nie jest nawet potrzebny, da się bez problemu otworzyć konto bez dowodu. W którym banku? Publicznie nie powiem, ew. może się do mnie odezwać jakiś prokurator na PW.
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• nevton
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.09
                              • 97

Wczoraj "wygrałem" aukcję na allegro. Założyłem ofertę na 3 sek przed zakończeniem aukcji. Otrzymałem e-mail z informacją że złozyłem ofertę ale już nie dostałem e-maila z informacją że wygrałem aukcję. Nikt mnie nie przebił a aukcja została zakończona.

Przedmiot nie był drogi ale bardzo mi na nim zależało.

Niestety operator allegro przełużył czas trwania aukcji z powodu problemów technicznych o 24h podpierając się przy tym swoim regulaminem!!! Tym samym ktoś inny może złożyć wyższą ofertę i kupić przedmiot.

Prawdę mówiąc czuję się oszukany. I nie obchodzi mnie ich regulamin który wybiela błedy obsługi serwisu a szkodzi uzytkowanikom.

Oszustwo to może chwilowo za mocne słowo ale jeżeli nie wygram tej aukcji (wyżej licytował nie będę) to tak też będę się czuł... jako ofiara oszustwa i manipulacj.

Comment

• YouPeter
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 2379

Masz połowiczną rację a w zasadzie 1/3 racji
                                Dzisiaj wieczorem allegro miało podobne problemy i nie mogłem zalicytować w upatrzonej aukcji. W tym momencie jeżeli allegro nie przedłuży tej aukcji będę czuł się oszukany
                                Z drugiej strony (a w zasadzie z trzeciej) jest osoba, która wystawia dany przedmiot gdyż przez to że nie wszyscy mogli zalicytować, osiągnął on niższą cenę. Dlatego też myślę że allegro podjęło najlepszą z możliwych decyzji w zaistniałej sytuacji.
                                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X