Nawet jest w tym logika. To polski pocztowiec, często nieznający języków obcych, ma odpowiednio skierować twoją przesyłkę. Kiedy już ona dotrze do "The Netherlands", to miejscowi sobie poradzą z doręczeniem, nawet jeśli będzie na niej tylko napis Holandia.
Nasza kochana Poczta Polska
Collapse
X
-
Kiedyś na poczcie pani w okienku na liscie kazała mi polsku napisać nazwę kraju ArubaGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Nie martw się Danio, nie jesteś sam Jak ostatnio wysyłałem do Costa Rica, to Pani na poczcie też się ździwiła co to za kraj i kazała napisać po polsku, więc napisałem "Kostaryka"...
Dlatego teraz obok angielskiej nazwy zawsze piszę w nawiasie po polsku."Zbieracze to szczęśliwi ludzie" J.W.Goethe
Comment
-
-
A ja znowu jestem, delikatnie mówiąc, wkurzony na Nich, a konkretnie na Pocztę w Poznaniu. Nie raz już ginęły mi przesyłki ekonomiczne wysyłane z Poznania, aż strach się bać. Jednak teraz Poczta Polska w Poznaniu przeszła samą siebie. Dostałem przesyłkę poleconą z Rosji. Zapakowana w kopertę z mocnej folii, jak większość z Rosji, którą bardzo ciężko rozerwać. Koperta została na całej szerokości rozcięta a następnie zaklejona firmową taśmą z napisem Punkt Pocztowy Poznań P102. Już pisałem do nadawcy i czekam za wiadomością czy cała zawartość pozostała na swoim miejscu."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziMi często przychodziły ofoliowane z urzęcu celnego.
Rosjanie stosują koperty z bardzo mocnej folii z klejem który wulkanizuje ją na zamknięciu. Praktycznie takiej koperty nie można inaczej otworzyć jak przez rozcięcie i tak została potraktowana w Punkcie Pocztowym Poznań P102. Dzisiaj dostałem info o zawartości, wygląda na to że szukali czegoś innego bo zawartość się zgadza."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
A propos poczty - ostatnio Slavoy zakupił adapter na allegro, sprawny. Do nas dotarł niesprawny, coś widać w drodze się złamało czy kij wie. Slav zatem dogadał się ze sprzedawcą i mu odesłał. Slavoy pakuje paczki tak, że słonia trzeba na nich stawiać, żeby coś się stało. A jednak poczta dała radę - sprzedający otrzymał adapter z pękniętą klapą
Szkoda mi gościa, bo sprzedawał sprawny adapter, a dostał nie dość, że niesprawny, to jeszcze uszkodzony wizualnie
Comment
-
-
Mnie tam najbardziej raduje, że któraś z agencji związanych z "bepieczeństwem" (ciekawe czyim, bo raczej nie obywateli) zainstalowała w sortowni w Poznaniu czytnik listów. Milusio.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Kolejny raz będąc w domu dostaję awizo , a te mendy robią coś takiego:
Od kwietnia nowy cennik usług Poczty Polskiej
(PAP, ak/30.03.2009, godz. 12:53)
Od środy zapłacimy więcej za krajowy znaczek listu zwykłego oraz paczkę nadaną do odbiorcy w Polsce. Zmniejszy się opłata za krajowe listy priorytetowe. Poczta Polska zmianę cennika uzasadnia wzrostem kosztów świadczonych usług.
"Podwyżki cen usług są motywowane nie tylko wzrostami kosztów świadczenia usług, które rosną. Poprawiliśmy terminowość wręczania przesyłek. Wiązało się to z większymi inwestycjami, m.in. z wybudowaniem sortowni, którą teraz będziemy wyposażali w bardzo drogi sprzęt do szybkiego segregowania przesyłek" - powiedział w poniedziałek PAP Michał Dziewulski z biura prasowego Poczty Polskiej.
Jak poinformował, ceny wzrosną średnio ok. 6,5 proc. Za znaczek na zwykły list i kartkę pocztową (o masie do 50 g) zapłacimy 1,55 zł (dotychczas 1,45 zł). O 20 groszy zwiększy się opłata za krajowy przekaz pocztowy (z 5 zł plus 1 proc. kwoty przekazu do 5,20 zł plus 1 proc. kwoty przekazu).
Rozlicz podatki z Onet.pl
Dwa programy do rozliczenia rocznego za 2008 r. oraz narzędzie do rozliczeń on-line - zapraszamy.
Ceny paczek pocztowych wzrosną o 1-3 zł, najmniej za lekkie paczki, najwięcej - za duże i ciężkie.
O 15 gr mniej zapłacimy od 1 kwietnia, wysyłając priorytetowo kartkę lub list (o masie do 50 g). Cena wyniesie 1,95 zł (do tej pory 2,10 zł).
Poczta zapewnia, że nie zmienią się opłaty m.in. za potwierdzenie odbioru przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego.
"Dodatkowo wprowadzamy nową usługę. W kwietniu nasi klienci będą mogli otrzymać powiadomienie sms-em lub e-mailem o nadchodzącej przesyłce" - powiedział Dziewulski.
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Ja właśnie muszę złożyć pisemną skargę do naczelnika mojego wydziału pocztowego. Normalny listonosz jest na prawdę w porządku człowiekiem i przynosi wszystkie paczki, ale chyba aktualnie jest na urlopie. I w zastępstwie jest chędożona sucz, którą najwyraźniej nie satysfakcjonuje jej praca. Zawsze jak ona się trafi to same awiza. Ale teraz już przeszła samą siebie, awiza z dziwnymi datami, moja paczka awizowana na ojca, czy już taki myk jak wyraźna niechęć do pisania całej nazwy ulicy oraz godzin "dostarczenia". Będzie ogień.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz Wyświetlenie odpowiedzi.... Poprawiliśmy terminowość wręczania przesyłek. ...Polakom gratulujemy Brackiego
Gdy rozum śpi budzą się demony
Comment
-
-
Co do wzrostu, kolejne, cen na naszej ukochanej Poczcie. Jakoś ostatnio większość rachunków trafia do mnie z blachą InPost'u.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Odebrałem list ze skrytki, został do mnie nadany w Puerto Rico, 17 grudnia 1997 roku. Był w firmowej kopercie poczty USA gdzie było napisane, przepraszamy, poczta USA przerabia rocznie 2 bln listów, ze starają się wszystko robić jak najlepiej ale czasem coś nie wyjdzie. etc, itd.
Oryginalny list nadany do mnie 12 lat temu był oczywiście pusty, koperta rozerwana, rozcięta.Last edited by becik; 2009-04-12, 16:43.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment