Czy jest sens zamieszczania zdjęć na forum - autoryzacja

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tabletka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.11
    • 194

Ja mówiąc szczerze nie jestem za autoryzacją, ale jako kobieta ( a my próżne jesteśmy ) chciałabym wyglądać ładnie na fotkach...czyli jak w rzeczywistości
    Jest jednak małe ale ... ludzie mają możliwość wyboru na TAK lub na NIE i powinniśmy to uszanować.

Comment

• maryhh
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.02
      • 1895

Marusia napisał(a)
      Ja wprawdzie tez nie mam czasu, ale jeszcze trzy grosze wrzucę: temat ankiety jest trochę zbyt ogólnikowy, bo przecież nie chodzi nam o wszystkie zdjęcia, tylko niektóre
      dokładnie!
      nasuwa się tu pytanie: czy jest sens zamieszczania ogólnikowych ankiet??
      zgłaszam sprzeciw przeciwko zamieszczaniu zbyt ogólnikowych ankiet
      Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
      "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
      do lekkiej pracy jestem za ciężki"

Comment

• Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

Maryhh - przeczytaj pierwszy post - ja nie pytałam czy mogę zamieścić swoje zdjęcia, ja pytałam czy jakiekolwiek zdjęcia bez autoryzacji mają prawo pojawić się w necie. Dla mnie tym samym jest:
        - wysłanie zdjęcie do Browaru z pytaniem, czy zdjęcie ich produktu może pojawić się w necie (przy okazji do Arta - wszak to bezpłatna reklama);
        - wysłanie zdjęcia do osób zainteresowanych;
        I na to pytanie odpowiedź chciałabym uzyskać.
        Last edited by Małażonka; 2004-03-24, 10:38.

Comment

• maryhh
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.02
          • 1895

Małażonka napisał(a)
          Maryhh - przeczytaj pierwszy post
          Małażonko - przeczytaj post m.in. Arta zmieszczony 24-03-2004 o godz. 00:51
          ten post i wiele innych wyjaśnia, przynajmniej powinien Twoje niejasności

Comment

• breslauer
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 2690

Ja powiem tak: jest różnica między oglądaniem zdjęć w domu na swoim komputerze, a udostępnianiem ich w sieci. Nie zapominajmy, że zdjęcia z forum oglądają WSZYSCY użytkownicy internetu, nie tylko forumowicze. Dlatego ja jestem za tym, by na forum zamieszczać zdjęcia z giełd, zaś zdjęcia z imprez okołogiełdowych wysyłać uczestniczącym w nich mailem lub właśnie na płytce.

Comment

• Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

maryhh napisał(a)
              Małażonko - przeczytaj post m.in. Arta zmieszczony 24-03-2004 o godz. 00:51
              ten post i wiele innych wyjaśnia, przynajmniej powinien Twoje niejasności
              Maryhh - jeszcze raz - to ja stworzyłam tę dyskusję i wydawało mi się, że jasno zadałam pytanie: CZY JAKIEKOLWIEK ZDJĘCIA BEZ AUTORYZACJI MOGĄ SIĘ UKAZYWAĆ W NECIE?

Comment

• iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼
                • 2002.08
                • 6741

breslauer napisał(a)
                Ja powiem tak: jest różnica między oglądaniem zdjęć w domu na swoim komputerze, a udostępnianiem ich w sieci. Nie zapominajmy, że zdjęcia z forum oglądają WSZYSCY użytkownicy internetu, nie tylko forumowicze. Dlatego ja jestem za tym, by na forum zamieszczać zdjęcia z giełd, zaś zdjęcia z imprez okołogiełdowych wysyłać uczestniczącym w nich mailem lub właśnie na płytce.
                A ja myślałem że dostęp do zdjęć mają tylko zarejestrowani członkowie (upss) forum
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• maryhh
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.02
                  • 1895

Małażonka napisał(a)
                  Maryhh - jeszcze raz - to ja stworzyłam tę dyskusję i wydawało mi się, że jasno zadałam pytanie: CZY JAKIEKOLWIEK ZDJĘCIA BEZ AUTORYZACJI MOGĄ SIĘ UKAZYWAĆ W NECIE?
                  tak więc napiszę to co juz niejednokrotnie było w tym temacie napisane
                  Uważam, ze bez autoryzacji w necie mogą ukazać się zdjęcia z części oficjalnej giełd, zdjęcia grupowe.
                  Należy tu też wykazać się dobrą intencją i dobrym smakiem, aby przypadkiem kogoś nie ośmieszyć, nie obrazić.

Comment

• pieczarek
                    • 2001.06
                    • 5011

Małażonka napisał(a)
                    CZY JAKIEKOLWIEK ZDJĘCIA BEZ AUTORYZACJI MOGĄ SIĘ UKAZYWAĆ W NECIE?
                    Jeśli chodzi o ludzi, to nie mogą. Prawo nie odróżnia netu od np. prasy czy książek. Pomijamy tu osoby publiczne, stanowiące sztafaż na fotografii. Pomijamy także zdjęcia przedmiotów, którym ochrona nie przysługuje.
                    A mimo to pewnie 99,99% zdjęć ukazuje się w sieci bez jakiejkolwiek autoryzacji. Ale gdyby ktoś chciał dochodzić swoich praw, na dodatek udowodnił przed sądem poniesione straty moralne lub materialne, to biedny byłby ten, który zdjęcia wykonał izamieścił, oraz ten, który na to pozwolił, czyli ART.

Uprzejmie proszę o przysłanie mi płytki z kompletem zdjęć ze Świebodzic.

Comment

• breslauer
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 2690

iron napisał(a)
                      A ja myślałem że dostęp do zdjęć mają tylko zarejestrowani członkowie (upss) forum
                      W zasadzie tak, ale na te prawie 10 000 zarejestrowanych członków forum ile osób jeździ na giełdy? Kilkadziesiąt, z tego na zdjęciach z imprez łapie się kilkanaście ... Chodzi mi o to, że zarejestrować się i oglądać zdjęcia może każdy, a zdaję sobie sprawę z tego, iż zdjęcia z imprez okołogiełdowych są zdjęciami ... jakby to powiedzieć ... bardziej prywatnymi, mpgą pokazywać trochę inne "ja" i z tego względu rozsądniej byłoby takie zdjęcia kolportować wśród uczestników danego spotkania, niż podawać je do wglądu dla praktycznie każdego.

Comment

• CarlBerg
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.09
                        • 968

Imprezy są po to, żeby się wyszaleć - jednak uważam, że nie musi koniecznie tych "szaleństw" oglądać każdy Iksiński klikający w sieci. Zanim zdecyduję się cokolwiek zamieścić to zapytam osobę/osoby znajdujące się na foto - gdyż szanuję naszą przyjaźń, którą można kilkoma głupawymi fotkami łatwo zniszczyć.
                        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

maryhh napisał(a)
                          tak więc napiszę to co juz niejednokrotnie było w tym temacie napisane
                          Uważam, ze bez autoryzacji w necie mogą ukazać się zdjęcia z części oficjalnej giełd, zdjęcia grupowe.
                          Należy tu też wykazać się dobrą intencją i dobrym smakiem, aby przypadkiem kogoś nie ośmieszyć, nie obrazić.
                          Jak już napisałam - parę postów wyżej - przyjęłam to do wiadomości. Rozumiem w takim razie, że wszelkie zdjęcia z imprez okołogiełdowych powinny zniknąć z netu (może już ich nie ma ), podobnie jak i zdjęcia które w jakikolwiek sposób przedstwiają produkt zakładu (najczęściej są to Browary) bez jego wyraźnej zgody...

Comment

• pieczarek
                            • 2001.06
                            • 5011

Małażonka napisał(a)
                            Rozumiem w takim razie, że wszelkie zdjęcia z imprez okołogiełdowych powinny zniknąć z netu (może już ich nie ma ), podobnie jak i zdjęcia które w jakikolwiek sposób przedstwiają produkt zakładu (najczęściej są to Browary) bez jego wyraźnej zgody...
                            Coś się przyczepiła tych produktów browarów jak pijany płotu. Piszę więc po raz trzeci: przedmiotom (budynkom, butelkom z piwem, drzewom, zwierzętom) ochrona wizerunku nie przysługuje. Czy to naprawdę tak trudno zrozumieć?

Comment

• iron
                              🍼
                              • 2002.08
                              • 6741

ART napisał(a)

na mój gust (przynajmniej jeśli chodzi o gustowne zdjęcia )
                              - zamieszczanie zdjęć w serwisie z imprez oficjalnych tak jak i zdjęć zbiorowych (mam w tym drugim przypadku na myśli zdjęcia grupowe pozowane) powinno być akcepotwalne
                              - zdjęcia z hm... nasiadówek powinny raczej wędrować drogą mailową do osób które były tam obecne

co do zawartości zdjęć... jako admin stawiam jednak na neutralność treści - na Forum jest bardzo dużo osób, w różnym wieku, o różnych poglądach - większość nie była jeszcze na żadnym oficjalnym spotkaniu, giełdzie, etc - wolałbym aby wszsytkie osoby wyrabiały sobie pogląd o naszej społeczności dzięki własnej obserwacji gdy już dotrą na nasze spotkania - a nie na podstawie kilku czasem kontrowersyjnych fotek, które są jedynie wycinkiem całości i mogłyby budować poniekąd zafałszywany nasz obraz (nie nawiązuję w tym momencie do czyichkolwiek zdjęć - piszę ogólnie).
                              No i jak już ktoś wcześniej zauważył taka jest wykładnia Najjaśniejszego, i ona jest dla mnie wiążąca.

A zatem - nie pojawią się na forum zdjęcia z imprez towarzyszących świdnickiej giełdzie. Nie roześlę ich też prawdopodobnie mejlem, (tak na wszelki wypadek i z lenistwa, no chyba że będzie gorąca prośba zainteresowanych). Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do BIGB-y na pokaz (o ile do tego mam prawo - wszak to też już publiczny pokaz będzie?). Pozostaje kwestia nagranych płytek - ale wg mnie ma ona sens tylko przy kompilacji z paru imprez, więc na to jeszcze czas.
                              Nie pojawią się też zdjęcia z samej giełdy - jest ich raptem 3-4 i moim skromnym zdaniem nie za ciekawe.

A tak na marginesie - Art - od kiedy obowiązuje Twoja wykładnia - skoro temat wraca jak bumerang. Przeglądając forum znalazłem wiele zdjęć z balang towarzyszących oficjalnym imprezom. Na wielu sam jestem w różnym stanie "używalności" i różnych sytuacjach i nie mam nic przeciwko że się tam pojawiły. Rozumiem że ze względu na ogół niekoniecznie można upublicznić moje (i nie tylko) zdjęcia z uroczymi świdnickimi aniołkami choć ja osobiście nic przeciw temu nie mam.

I na koniec popieram Zythuma - precz z hipokryzją - jak się nie chce mieć śmiesznych zdjęć, to trzeba się grzecznie zachowywać na imprezach, a nie póżniej marudzić przy publikacji.

Pozdrawiam tradycyjnie wulgarnym O Rety
                              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• iron
                                🍼
                                • 2002.08
                                • 6741

pieczarek napisał(a)

Uprzejmie proszę o przysłanie mi płytki z kompletem zdjęć ze Świebodzic.
                                Ze Świebodzic nie przyślę bo nie mam

A co do płytki, to patrz post wyżej - myślę że trzeba poczekać na inne imprezy i zrobić kompilację. Tylko kto to zrobi - bo są przecieki że osoba do tej pory to robiąca ma już tego dość.
                                Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

Przetwarzanie...
                                X