Czy jest sens zamieszczania zdjęć na forum - autoryzacja

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

adam16 napisał(a)

Może wystarczy odrobina rozsądku i autocenzura autora/zamieszczającego fotki.
    Ja tam nie mam zaufania do cudzej autocenzury i rozsądku, wolę swoje

Swoją drogą temat swietnie wyszedł - praktycznie w przyszłości jak ktokolwiek się czepi jakiegoś zdjęcia, to ciach - link do tej strony - "a mówiłeś, że dajesz zgodę"

Ja, na szczęście, jestem kryta
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Marusia napisał(a)

Ja, na szczęście, jestem kryta
      tylko bez dziwnych skojarzeń proszę

www.wrowar.com.pl

Comment

• adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

adam16 napisał(a)
        ...Może wystarczy odrobina rozsądku i autocenzura autora/zamieszczającego fotki.
        Moja nadzieja w fakcie, że na forum są sami rozsądni ludzie.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• yemiołka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.02
          • 1012

adam16 napisał(a)
          Moja nadzieja w fakcie, że na forum są sami rozsądni ludzie.
          ciekawe, jakie przesłanki skłoniły Cię do stworzenia tak dziwacznej tezy???
          **** zbliża ludzi... :-]

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

z innej beczki

a czy cytowanie czyichś wypowiedzi w poście nie powinno być autoryzowane?
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• adam16
              • 2001.02
              • 9865

yemiołka napisał(a)
              ciekawe, jakie przesłanki skłoniły Cię do stworzenia tak dziwacznej tezy???
              Zapomniałem o Tobie
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Temat autoryzacji zdjęć z imprez zafunkcjonował już po "zerowym" zlocie w Srebrnej Górze. Nie da się ukryć, że wypracowane wówczas stanowisko było takie - na opublikowanie zdjęcia na forum muszą wyrazić zgodę wszyscy na nim obecni.

Ponieważ byłoby pewną uciążliwością uzgadniać autoryzację wszystkich zdjęć, proponuję ustalić, że zdjęcia z imprez otwartych (wszak na giełdach forumowicze sa ciągle jeszcze w mniejszości) są do publikacji bez autoryzacji, natomiast zdjęcia z imprez zamkniętych podlegają uzgodnieniom. Ogólnie rzecz biorąc zgadzam się z Marusią w tej sprawie. Ja na przykład nie chciałbym, aby ktoś mnie publikował w stanie śpiącym, co często mi się zdarza, a co z lubością wykorzystuje Pieczarek do uwieczniania na celuloidzie. Rzecz w tym, ze na imprezach zamkniętych można sobie pozwolić na zachowanie, które w innym gronie mogłoby być źle odebrane.

A zresztą wystarczy słowo "cenzura" zastąpić zdaniem "uprzejmość wobec drugiej osoby" i problem w ogóle przestaje istnieć.

Comment

• zythum
                  • 2001.08
                  • 8305

Urząd do spraw Publikacji i Widowisk była bardzo uprzejmy względem wielu
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• pieczarek
                    • 2001.06
                    • 5011

Krzysiu napisał(a)
                    Ja na przykład nie chciałbym, aby ktoś mnie publikował w stanie śpiącym, co często mi się zdarza, a co z lubością wykorzystuje Pieczarek do uwieczniania na celuloidzie.
                    Pieczarek to świnia, ale nie aż taka, aby te zdjęcia wszystkim pokazywać, nie mówiąc już o publikacji. Śpiącego Krzysia widzą tylko te osoby, o których z pewnością wiem, że Cię lubią takiego jakim jesteś.

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Zythum, a nie przyszło ci do głowy, że ktoś może sobie po prostu nie życzyć publikowania swoich zdjęć? Gdyby były tylko zdjęcia pozowane, to co innego, sam fakt pozowania jest wyrażeniem zgody na robienie zdjęcia. Ale większość zdjęć to niespodzianki.

Ja uznaję prawo człowieka do prywatności, w tym do niepublikowania zdjęć z jego osobą, jezeli sobie tego nie życzy. To nie jest kwestia cenzury, tylko kultury osobistej.

Comment

• Ka_Dar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.03
                        • 248

grzeber napisał(a)
                        ale z innej strony zdjęcia te może np. zobaczyć czyjś szef z pracy i ta osoba może się potem gęsto tłumaczyć.
                        Chyba żartujesz?
                        A co to szefa obchodzi, co kto robi w wolnym czasie?
                        Byle tylko nie łamał prawa. A może jest jakaś ustawa zabraniająca spotykania się forumowiczów?

Comment

• maleństwo
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.10
                          • 847

Ka_Dar napisał(a)
                          Chyba żartujesz?
                          Byle tylko nie łamał prawa. A może jest jakaś ustawa zabraniająca spotykania się forumowiczów?
                          Też mnie to dziwi, ale widać, są i wścibscy szefowie ( albo "życzliwi" pracownicy Mój poprzedni prezes jeździł na jakieś balangi (do Wrocławia)i wracał z podbitymi oczami w ciemnych okularkach...

Comment

• zythum
                            • 2001.08
                            • 8305

Krzysiu napisał(a)
                            Zythum, a nie przyszło ci do głowy, że ktoś może sobie po prostu nie życzyć publikowania swoich zdjęć? Gdyby były tylko zdjęcia pozowane, to co innego, sam fakt pozowania jest wyrażeniem zgody na robienie zdjęcia. Ale większość zdjęć to niespodzianki.

Ja uznaję prawo człowieka do prywatności, w tym do niepublikowania zdjęć z jego osobą, jezeli sobie tego nie życzy. To nie jest kwestia cenzury, tylko kultury osobistej.

Przyszło, tylko po co w takim razie pozwala sobie robić zdjęcia w ogóle? Można powiedzieć fotografom - proszę nie robić mi nie pozowanych zdjęć i sprawa załatwiona. Moim zdaniem zdjęcia są po to żeby je publikować i oglądać, inaczej po co je robić? Ale to tlko moje małe prywatne zdanie.

Tak czy tak uzgodnione już jest, że będzie autoryzacja zdjęć więc w sumie można by zamknąć tą dyskusję.

A tak w związku z szefami - mojego byłego dyrektora (a w zasadzie dwóch bezpośredniego i nadrzędnego) przytapiałem na jakiejś konferencji w basenie gdzie kompletnie nawaleni graliśmy w piłkę wodną. Ech to były czasy, wtedy jeszcze dyrektorzy mieszali się z pracownikami i chcieli być dobrze widziani przez pracowników. Przy okazji nie tracili ani na szacunku ani na prestiżu. Szkoda, że to się zmieniło po prywatyzacji firmy - wszyscy zaczeli być sztywmi, ważni i oddaleni od pracownika (nawet Ci którzy nie chcą tacy być muszą bo naściągali różnych młodych dupków którzy natychmiast by pobiegli zrobić donos do zarządu, że dyrekcja brata się z pracownikami a to przecież najstraszniejsza rzecz na świecie.). To NIE jest POLITYKA to jest socjologia ludzkich zachowań i tego, że ludzie sami sobie gotują ten los.[/list]
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• grzeber
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2002.05
                              • 2880

Ka_Dar napisał(a)
                              Chyba żartujesz?
                              No tak ale jeśli ktoś np. bierze urlop zdrowotny na czas giełdy a później tak szaleje to przyczapić się można.

Zresztą w dzisiejszych czasach dużo zależy do "widzimisie" przełożonego
                              pozdrawiam
                              www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Marusia
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Ka_Dar napisał(a)
                                Chyba żartujesz?
                                Oj, wszystko zależy, gdzie pracujesz. Jesli reprezentujesz swoją firmę na zewnątrz, to dobrze by było, żebyś nie podkopał niechcąco jej wizerunku jakimś nieodpowiednim zachowaniem. Każdy człowiek jest też jakby "firmą", po za zainteresowaniami jakoś zarabia na życie, jeśli jest to praca z klientami, czy też polityka albo ogólnie polega na kontaktach z różnymi ludźmi z różnych sfer łatwo utracić wizerunek przez jednego złośliwca, który zobaczy jakąś kulawą fotkę, skopiuje i pośle ją dalej. Jak to Hemingway pisywał "człowiek nie jest samotną wyspą", trzeba się liczyć z innymi, tak samo w przypadku casusu publikacji zdjęć, jak i z różnymi złośliwymi kretynami czekającymi jakby tu nam świnię podłożyć. Wiem, że wielu z Was to nie dotyczy, ale mła owszem, a w niedalekiej przyszłości pewnie jeszcze bardziej

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X