50 km/h w terenie zabudowanym już obowiązuje

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

żąleną napisał(a)
    Było mi tak potwornie przykro, że przeze mnie nie mógł zwolnić do przepisowej prędkości
    Zamiast 'nie mógł' miało być 'musiał'.

Comment

• Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

żąleną napisał(a)
      (...)Jeśli się spieszę, również jadę ulicą, bo nie mam czasu lawirować między szlajającymi się po ścieżce pieszymi.
      No, pewnie - lepiej lawirować pomiędzy szlajającymi się po ulicy samochodami

Comment

• iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.08
        • 6717

żąleną napisał(a)
        Twoja odpowiedzialność nie wróci komuś życia.

Iron, jeśli chciałbyś wprowadzić ograniczenie tylko w okolicy przejścia dla pieszych, to i tak niewiele by się to różniło od ograniczenia całościowego (oprócz kilkupasmówek, o których wspomniał Andi). W każdym razie w większym mieście
        (...)
        Dodam, że znaku zakazu ruchu rowerów nie było...
        No nie przesadzajmy z tymi dużymi miastami - w końcu nie co chwila są przejścia dla pieszych. Poza tym u nas nie jeździ się tylko po dużych miastach i autostradach. Większość dróg to stare szosy z jakimiś chałupkami niemal non stop, upstrzone terenami zabudowanymi.

Oj przydałby się jakiś egzamin z kodeksu drogowego Żą Stoi tam napisane, że jeśli jest ścieżka, rowerzysta nie ma prawa korzystać z ulicy. I nie ma nic o tym, że muszą stać znaki zakazujące jazdy rowerem
        Last edited by iron; 2004-05-06, 12:13.
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

iron napisał(a)
          Oj przydałby się jakiś egzamin z kodeksu drogowego Żą Stoi tam napisane, że jeśli jest ścieżka, rowerzysta nie ma prawa korzystać z ulicy. I nie ma nic o tym, że muszą stać znaki zakazujące jazdy rowerem
          Nie wiedziałem. Założyłem, że skoro czasami takie znaki stoją w miejscach, gdzie zaczyna ścieżka, to właśnie tam jest zakaz jazdy rowerem ulicą, a w innych przypadkach jest co najwyżej zalecenie.

A ty zawsze stosujesz się do kodeksu, zwłaszcza jeśli chodzi o prędkość minimalną? Hę?

Comment

• iron
            • 2002.08
            • 6717

[i]

A ty zawsze stosujesz się do kodeksu, zwłaszcza jeśli chodzi o prędkość minimalną? Hę? [/B]
            A wydawało mi się że te znaki wskazują prędkość maksymalną Ale skorom już świadom, że minimalną, to obiecuję, że będę jeździł z prędkością większą niż na znaku napisane
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Chodziło mi o minimalna największa prędkość.

Comment

• Standarte
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.08
                • 467

Różnica pomiędzy 50 a 60 km/h jest właśnie taka, że przy 60 już wrzucasz czwarty bieg, a przy 50 piłujesz silnik na trójce (a zużycie paliwa!). Z tego powodu nie będę jeździł pięćdziesiątką, chyba , że zmuszą mnie do tego korki w mieście.

Comment

• bury_wilk
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 2655

Zgadzam się z przedmówcą. Przepis uważam za kretyński i mam ambitny zamiar mieć go w... głębokim poważaniu.

Lubię kiedy się zieleni
                  Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• Piwofil
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.01
                    • 907

No z tym biegiem to święta racja, u mnie przy 60 na czórce jest dokładnie 2000 obrotów, czyli odpowiednie. Przy 50 na czwórce nie pojade, a na trójce prawie 3000 Dlatego będe jeździł dalej tak jak teraz, czyli 90 na piątce Niestety to tylko wieczorem, jak mam żółta falę, na codzien i tak się na do rozpędzić bo zaraz czerwone światło, albo ciężarówka, albo autobus na przytanku... jazda 40 to już coś
                    www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

Comment

• Ka_Dar
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.03
                      • 248

Piwofil napisał(a)
                      przy 60 na czórce jest dokładnie 2000 obrotów, czyli odpowiednie. Przy 50 na czwórce nie pojade, a na trójce prawie 3000 Dlatego będe jeździł dalej tak jak teraz, czyli 90 na piątce
                      Chyba trochę przesadzasz.
                      Ja odnotowałem przy 50 km/h , 1750 obr/min na czwórce i 2250 obr/min na trójce.
                      Oczywiście na czwórce i 50 km/h nie da się popisać piskiem opon.

Comment

• Piwofil
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2002.01
                        • 907

Chciałem zaznaczyć że obroty przy danej prędkości zależą od mocy silnika, przełożenia i innych takich parametrów, dokładnie się na tym nie znam, ale w każdym samochodzie te wartości na pewno się trochę różnią. Mój samochód ma silnik 1,6 16V i jest tak jak napisałem.

A co do pisku opon to uzyskuje się go właściwie tylko na pierwszym biegu i w przedziale prędkości 0 - 20, bo potem koła przestają już boksować. Chyba że ktoś zakręca na ręcznym, ale to można robić także na czwórce przy 50. Stwierdzenie "nie pojadę" miało oznacząc praktycznie zerową dynamikę, a nie niszczenie opon.
                        www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

Comment

• bury_wilk
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.01
                          • 2655

Znalazłem dziś w Giełdzie Samochodowej artykuł o tym jak się jeździ w Warszawie. Zeskanowałem tylko mapkę, z ciekawszymi wskazaniami radarów.
                          Ot taka ciekawostka...

Attached Files
                          Lubię kiedy się zieleni

Comment

• mwa
                            • 2003.01
                            • 5071

Widocznie ktoś ma ciężką nogę i lepszy pojazd.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• bury_wilk
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 2655

mwa napisał(a)
                              Widocznie ktoś ma ciężką nogę i lepszy pojazd.
                              ...i jest frajerem, że dał się przyłapać

Lubię kiedy się zieleni

Comment

• becik
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

Piwofil napisał(a)
                                Chciałem zaznaczyć że obroty przy danej prędkości zależą od mocy silnika, przełożenia i innych takich parametrów, dokładnie się na tym nie znam, ale w każdym samochodzie te wartości na pewno się trochę różnią. Mój samochód ma silnik 1,6 16V i jest tak jak napisałem.
                                Ka_Dar napisał(a)
                                Chyba trochę przesadzasz.
                                Ja odnotowałem przy 50 km/h , 1750 obr/min na czwórce i 2250 obr/min na trójce.
                                Oczywiście na czwórce i 50 km/h nie da się popisać piskiem opon. .
                                Standarte napisał(a)
                                Różnica pomiędzy 50 a 60 km/h jest właśnie taka, że przy 60 już wrzucasz czwarty bieg, a przy 50 piłujesz silnik na trójce (a zużycie paliwa!). Z tego powodu nie będę jeździł pięćdziesiątką, chyba , że zmuszą mnie do tego korki w mieście.
                                Dokładnie tak jak napisał Piwofil, wszystko zalezy od silnika, jego stanu i wieku. U mnie przy 60 km/h obroty wynoszą ok 2000/min, a czwórke wrzucam przy 70km/h. Oczywiście, zeby zaoszczędzić paliwo mozna i na mniejszej prędkości ale po co przeciażąć silnik?
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X