Pijąc piwo zagryzając serem...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • baklazanek
    † 2014 Piwosz w Raju
    • 2001.08
    • 3562

    #31
    Polecam równiez zerknąć do:Sery

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #32
      A jak zaznaczyć ser twardy na zapiekance lub toście? Ja najbardziej do piwa lubię ser stopiony po podgrzaniu. Zreszta niektórzy forumowicze zapewne podzielają ten pogląd, gdy akurat u mnie goszczą.
      Last edited by żąleną; 2004-06-01, 12:11.

      Comment

      • zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

        #33
        O właśnie, Żą ostatnio nie robiłeś stopione sera na grzankach. Nieładnie
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #34
          Dla mnie najpiwniejszym serkiem jest Oscypek. Ale nie gardzę i innymi serami. Nie przepadam jednak za pleśniowymi, czego ponoć powiniem żałować. Raz czy dwa, któryś z serów nawet mi smakował, ale ogólnie jakoś tak podchodzą do nich z pewną nieśmiałością
          Kyjza to jest to
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • marcopolok
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 2334

            #35
            wszystkie sery wędzone znakomicie uzupełniają smak piwa
            do pogryzania szczególnie polecam Słowackie "sznurówki"

            Z moich hmm "lokalnych" ideałem jest bundz.
            Natomiast z NL wożę dość ciekawy ser do piwa

            "Amsterdamer extra oude belechen"
            Twardość conajmniej 7 w skali Mohsa a w środku jakby geody krzyształów soli.

            Rewelacyjne doznania smakowe !!
            bez brody...

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #36
              bury_wilk napisał(a)
              ...zapomniałem jeszcze dodać, że Ci z ser.biz powinni promować sery domowe...
              Żebys się nie zdziwił. To nie S-F. Tam gdzie narodziło się browarnictwo domowe (USA) rozwiją się też domowe serowarstwo.
              Patrz:

              Find home cheese making supplies, recipes, articles and more. We're here to help you make cheese and have fun along the whey. Learn more about making cheese!


              Comment

              • bury_wilk
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 2655

                #37
                Borysko napisał(a)
                Żebys się nie zdziwił. To nie S-F. Tam gdzie narodziło się browarnictwo domowe (USA) rozwiją się też domowe serowarstwo.
                Patrz:

                Find home cheese making supplies, recipes, articles and more. We're here to help you make cheese and have fun along the whey. Learn more about making cheese!


                ...o kurcze...
                Lubię kiedy się zieleni
                Lubię jak się piwo pieni...

                ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                Comment

                • MAW
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2002.10
                  • 78

                  #38
                  W Holandii czesto do piwa podaja sery typu “oud” czyli stare. Taki serek potrafi dojrzewac na polce mleczarni nawet 2,5 roku! Z tego co wiem to w Polsce mozna kupic z tego typu “Old Amsterdam”, ale po pierwsze jest bardzo drogi, a po drugie to ser robiony w “fabryce”. Najlepsze sa sery z malych mleczarni, dlugodojrzewajace i niepasteryzowane. To troche tak jak z piwem
                  Yesterday is History, Tomorrow is a Mystery and Today is a gift. That's why we call it - The Present ...

                  Comment

                  • Morbital
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.03
                    • 72

                    #39
                    Na przełęczy Sokolej w Górach Sowich żyje sobie pewien baca z Zkopca i wypasa owieczki. Ma taką zadymioną bardachę i miesza w niej ser gołymi rękami... Trzeba jego produkt potrzymać kilka dni w wodzie z solą i efekt jest bardzo przyjemny. Rekomenduję!!!

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      #40
                      Właśnie jem tak smaczny ser, że nawet chciało mi się odkopać ten temat

                      Nie jestem smakoszem i nie ma dużego rozeznania w temacie serów, ale dwuletni Reypenaer VSOP to najlepszy żółty ser jaki jadłem. Z polotmavym piwem smakuje wyśmienicie
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • Doodeck
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 1612

                        #41
                        Ser bez pisiora...
                        Dalekosiężny
                        Obserwator
                        Obiektów
                        Dynamicznie
                        Epatujących
                        Ciekawymi
                        Koncepcjami

                        Comment

                        • TeDy_beer
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.06
                          • 283

                          #42
                          Oscypek do piwa - to je to!
                          AMEN i :stout:
                          Browar Domowy Małe Ale
                          Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                          Comment

                          • rafal69
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.08
                            • 115

                            #43
                            Zasadniczo: ser bez piwa, jest jak czołgista bez hełmofonu (tylko topione i białe precz, to nie bangla)
                            no chyba że takie litewskie białe smażone
                            znany gamoń wiosłowy

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X