Polecam równiez zerknąć do:Sery
Pijąc piwo zagryzając serem...
Collapse
X
-
-
O właśnie, Żą ostatnio nie robiłeś stopione sera na grzankach. NieładnieTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Dla mnie najpiwniejszym serkiem jest Oscypek. Ale nie gardzę i innymi serami. Nie przepadam jednak za pleśniowymi, czego ponoć powiniem żałować. Raz czy dwa, któryś z serów nawet mi smakował, ale ogólnie jakoś tak podchodzą do nich z pewną nieśmiałością
Kyjza to jest toBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
wszystkie sery wędzone znakomicie uzupełniają smak piwa
do pogryzania szczególnie polecam Słowackie "sznurówki"
Z moich hmm "lokalnych" ideałem jest bundz.
Natomiast z NL wożę dość ciekawy ser do piwa
"Amsterdamer extra oude belechen"
Twardość conajmniej 7 w skali Mohsa a w środku jakby geody krzyształów soli.
Rewelacyjne doznania smakowe !!bez brody...
Comment
-
-
bury_wilk napisał(a)
...zapomniałem jeszcze dodać, że Ci z ser.biz powinni promować sery domowe...
Patrz:
Find home cheese making supplies, recipes, articles and more. We're here to help you make cheese and have fun along the whey. Learn more about making cheese!
Comment
-
-
Borysko napisał(a)
Żebys się nie zdziwił. To nie S-F. Tam gdzie narodziło się browarnictwo domowe (USA) rozwiją się też domowe serowarstwo.
Patrz:
Find home cheese making supplies, recipes, articles and more. We're here to help you make cheese and have fun along the whey. Learn more about making cheese!
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
W Holandii czesto do piwa podaja sery typu “oud” czyli stare. Taki serek potrafi dojrzewac na polce mleczarni nawet 2,5 roku! Z tego co wiem to w Polsce mozna kupic z tego typu “Old Amsterdam”, ale po pierwsze jest bardzo drogi, a po drugie to ser robiony w “fabryce”. Najlepsze sa sery z malych mleczarni, dlugodojrzewajace i niepasteryzowane. To troche tak jak z piwemYesterday is History, Tomorrow is a Mystery and Today is a gift. That's why we call it - The Present ...
Comment
-
-
Na przełęczy Sokolej w Górach Sowich żyje sobie pewien baca z Zkopca i wypasa owieczki. Ma taką zadymioną bardachę i miesza w niej ser gołymi rękami... Trzeba jego produkt potrzymać kilka dni w wodzie z solą i efekt jest bardzo przyjemny. Rekomenduję!!!
Comment
-
-
Właśnie jem tak smaczny ser, że nawet chciało mi się odkopać ten temat
Nie jestem smakoszem i nie ma dużego rozeznania w temacie serów, ale dwuletni Reypenaer VSOP to najlepszy żółty ser jaki jadłem. Z polotmavym piwem smakuje wyśmienicieMM961
4:-)
Comment
-
-
Oscypek do piwa - to je to!
Comment
-
Comment