Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

Aparat cyfrowy

Od pewnego czasu zamierzam kupić aparat cyfrowy tylko.... nie wiem jaki Tak więc zwracam się z prośba do forumowiczów o danie namiarów na jakiś ciekawy sprzęt.
    Jedyny warunek to cena, myślę że tak gdzieś koło 1200 zł. lepiej mniej niż więcej. Zaznaczam, iż jestm amatorem.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Ja röwniez jestem amatorem i sie nie znam na tym-Kupilem Canona i je´stem zadowolony-zdjecia mozesz widziec na Forum Gielda tyska
    Jedynie bedac ostatnio w Polsce widzialem ze kostztuje tam ok 1700 zl co jest troche duzo poröwnujac ze tutaj kosztuje ok 250 € plus wieksza Karta bo w wyposarzeniu podstawowym sa tylko 16 albo 32 Mb
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• elroy
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 359

Odp: Aparat cyfrowy

arzy napisał(a)
      Od pewnego czasu zamierzam kupić aparat cyfrowy tylko.... nie wiem jaki Tak więc zwracam się z prośba do forumowiczów o danie namiarów na jakiś ciekawy sprzęt.
      Jedyny warunek to cena, myślę że tak gdzieś koło 1200 zł. lepiej mniej niż więcej. Zaznaczam, iż jestm amatorem.
      Z góry dziękuje za pomoc.
      1200 to aktualnie całkiem rozsądna kwota, ceny aparatów bardzo spadły.
      Mam możliwość zabawy, ze względu na wykonywany zawód, różnymi aparatami i osobiście najbardziej przypadły mi do gustu Canony i kilka słów o nich więc powiem.
      W tej cenie masz

PowerShot A60 (2.1Mpix. zoom 3x )
      Cena sklepowa to około 860zł, na allegro kupisz bez problemu za 680-750 - oczywiście nową. Dowiem Ci się w poniedzialek, jak wygląda realizacja zachodniej gwarancji u nas. Jeśli nie zależy Ci na powiększeniach na papierze powyżej 10x15 to aparat spełni wszystkie Twoje potrzeby. Optyka przyjemnie rysuje, małe szumy, dość szybka praca (oczywiście jak na te kategorie) i możliwość manualnych ustawień. Mówiąc szczerze nie porównuję aparatów parametrami, tylko sprawdzam zdjęcia które robią. Wg mnie będziesz zadowolony.
      Mogę Ci podesłać przykladowe zdjęcia, ocenisz sam.

PowerShot A70 (3.2Mpix zoom 3x)
      W sklepie za około 1350zł więc więcej niż chcesz przeznaczyć. Ma większą matrycę, więc odbitki zrobisz również większe. Z tego co pamiętam nagrywanie filmików w A70 jest dostępne w 640x480 a w A60 320X240. Ale to taki bajerek w zasadzie. Większych różnic w zasadzie między tymi modelami nie ma.
      Jest jeszcze model A75, z pewnymi poprawkami ale jest droższy - w okolicach 1500zł. Ceny oczywiście posprawdzaj, bo ciągle się coś zmienia.

W tej granicy cenowej myślę, że to najfajnieszy wybór. Plusem jest jeszcze to, że aparaty pracuja na karty CF, którę są aktualnie dość tanie. Minusem, to ekranik LCD - w słoneczne dni widać na nim najlepiej własne odbicie Mają oczywiście wizjer optyczny.
      Z tego co się orientuję w aparatach kompaktowych tego segmentu, dość dobrze sprawują się Olympusy, ale to może niech wypowiedzą się o nich właściciele.
      Nie podobają mi się jakoś niestety Minolty i przekonania do nich nie mam (jeśli chodzi o cyfrówki oczywiście)

Aha, nie daj się skusić na jakieś ogromne matryce i wielke zoomy. Najczęsciej nie wychodzi to na zdrowie jakości zdjęć i pamiętaj, że do ceny aparatu musisz doliczyć jeszcze jakiejś sensownej wielkości kartę pamięci. Te dołączane na wiele Ci nie wystarczą.
      Jeśli chcesz przykładowe zdjęcia wyślij na PW maila, to podeślę.

W razie czego służę radą i pomocą.

Pozdrawiam
      www.piwo.org

Comment

• elroy
        • 2002.10
        • 359

Andi napisał(a)
        Jedynie bedac ostatnio w Polsce widzialem ze kostztuje tam ok 1700 zl co jest troche duzo poröwnujac ze tutaj kosztuje ok 250 € plus wieksza Karta bo w wyposarzeniu podstawowym sa tylko 16 albo 32 Mb
        Tak z ciekawości Andi, który model masz na myśli
        www.piwo.org

Comment

• Andi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.07
          • 1915

elroy napisał(a)
          Tak z ciekawości Andi, który model masz na myśli

Canon PowerShotA75 z karta 32 mb
          Takie ceny widzialem w 5 Sklepach miedzy innymi Real Rybnik ,Oscholom Zory i Mikolöw Tesco Tychy i Sklepy ze sprzetem fotograficznym-nie znam nazwy ale sa miedzy innymi w Minimalu
          Ceny tego aparatu byla miedzy 1649 do 1700 zl
          Karta typz 128Mb kosztuje dodatkowo ok 300 zl
          Bylo to 3 tygodnie temu i jak sam zauwazyles ulega to ciaglym zmianom moze juz sa moje informacje nieaktualne

Comment

• Andi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.07
            • 1915

Acha zapomnialem powiedziec ze nalezy uwzglednic röwniez koszt zakupu Akumulatorköw 4 stz kosztuja w Polsce 60 zl sam kupowalem na rezerwe

Comment

• elroy
              • 2002.10
              • 359

Andi napisał(a)
              Acha zapomnialem powiedziec ze nalezy uwzglednic röwniez koszt zakupu Akumulatorköw 4 stz kosztuja w Polsce 60 zl sam kupowalem na rezerwe
              Racja, komplet akumulatorków + ładowarka to niezbędna rzecz.

Jeszcze moja jedna uwaga. Niektóre modele aparatów zamiast zasilania zwyklymi 'paluszkami' mają w komplecie dedykowaną baterię i ładowarkę. Jeśli bywasz często np na górskich wycieczkach czy z dala od cywilizacji na dłużej, takie rozwiązanie nie będzie dla Ciebie najlepsze.
              www.piwo.org

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Zwróc uwagę na to, że jedynie nieliczne cyfrówki maja obiektyw o ogniskowej (odpowiednio) 28 mm. Z reguły jest to 34 - 38 mm. Jeżeli chcesz się nastawić na fotografowanie nieruchomosci, to obecnie najtanszy jest chyba nikon Coolpix 5000 za mniej wiecej 2400 zł.

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10798

posiadam HP735 cena miej niż 900złdo tego karta 64 mb za 170zł
                  ładowarka GP plus akumulatorki 2100mA razem 1200zł efekty zadawalające
                  Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2004-06-12, 21:46.
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• arzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 2814

Dziękuje wszystkim za rady-porady i prosze o więcej

1200 zł. które zamierzam przeznaczyć na aparat również obejmuje karte 128 Mb i ładowarke, zapomniałem o tym napisać
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Bractwo Piwne
                    Skład Piwa

Comment

• Andi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.07
                      • 1915

arzy napisał(a)

1200 zł. które zamierzam przeznaczyć na aparat również obejmuje karte 128 Mb i ładowarke, zapomniałem o tym napisać
                      To juz musisz przyjechac na Zachöd
                      Zauwazylem ze w Polsce wszystkie nowosci sa duzo drozsze a tym bardziej z dobrej Firmy
                      1200 zl przeliczajac na okraglo to jakies 280€ a wiec za ta cene mozesz dostac w Niemczech dobry aparat ale musisz poszukac promocji
                      Ostatnio
                      na RTL reklamowano w shopie aparat za 149€ z 5,2 Mpix

Comment

• arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

Andi napisał(a)
                        To juz musisz przyjechac na Zachöd
                        Zauwazylem ze w Polsce wszystkie nowosci sa duzo drozsze a tym bardziej z dobrej Firmy
                        1200 zl przeliczajac na okraglo to jakies 280€ a wiec za ta cene mozesz dostac w Niemczech dobry aparat ale musisz poszukac promocji
                        Ostatnio
                        na RTL reklamowano w shopie aparat za 149€ z 5,2 Mpix
                        A dają na raty Polakom

Bractwo Piwne
                        Skład Piwa

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24014

karty CF 128 można dostać w sklepie za 145 - 165 zł (w zależności od szybkości).
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• MAW
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2002.10
                            • 78

Arzy polecam Ci Cannona A70. Uwazam ze jest jedna z najciekawszych propozycji w tej klasie, a matryca 3,2 megapixele ktora posiada w zupelnosci wystarczy do amatorskiej fotografii. Poza tym aparat ma dosyc bogate mozliwosci ustawien recznych i jest malo awaryjny.
                            Nie polecam natomiast aparatow HP. Mialem okazje testowac HP 850, ktory pomimo dosyc dobrej jakosci zdjec jest bardzo awaryjny. Poza tym HP ma w Polsce kiepski serwis.
                            Jesli juz sie zdecydujesz to rozwaz zakup w sklepie internetowym albo na gieldzie fotograficznej, gdzie zwykle jest o kilkaset zlotych taniej niz w zwyklym sklepie.
                            Jesli chcesz poczytac wiecej o cyfrowkach to odwiedz www.dpreview.com, gdzie znajdziesz opisy poszczegolnych modeli i zrobione nimi pelnowymiarowe fotki.
                            Yesterday is History, Tomorrow is a Mystery and Today is a gift. That's why we call it - The Present ...

Comment

• Rolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 1038

arzy napisał(a)

No to trochę trzeba spuścić z tonu .
                              Mój zestaw:
                              Kodak CX 4310 - 3.2 MPix, 2x zoom cyfrowy (czyli bezużyteczny) - cena 599 zł (promo w Carrefour).
                              Karta MMC 128 MB - 190 zł (96 zdjęć w rozdzielczości "Best").
                              Aku - Sanyo 2100 mAh - 47 zł (4 szt.).
                              Ładowarka ROWI (220V/12V) - 140 zł.

Zdjęcia wychodzą po prostu... ładne . Kolory, nasycenie, ostrość jak na idiotenkamerę naprawdę dobre. Makro od 5 cm, a więc niezłe.
                              Po trzymiesięcznym używaniu stwierdzam, że brakuje mi paru rzeczy: preselekcja czasu, przysłony, dłuższe czasy "naświetlania", zoom optyczny, wybór czułości. Należy jednak pamiętać, że jest to prościutki model, a i za 600 zł nie ma co za dużo wymagać.
                              Jak będę duży, to kupię sobie lepszy .

Kilka linków:
                              Tutaj możesz zobaczyć ceny aparatów, kupić aparat (kupował od niego znajomy - nie miał zastrzeżeń), obejrzeć przykładowe fotki.
                              Tu poczytasz o aparatach, przejrzysz przykładowe zdjęcia (j. ang).

Comment