Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
Aparat cyfrowy
Collapse
X
-
Dziku
-
-
Pozostaje tylko przyznać rację dzikowi - własności fizyczne pozostają niezmienne.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
A my mamy od dwóch lat Olympusa Camedia C-4000 i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Zoom optyczny ma trzykrotny, matrycę 4,2 mpx i do amatorskich zdjęć to w zupełności wystarczy. Do tego software bardzo przyjazny i funkcjonalny. Przystojny też jest
No i już nikt nie będzie miał takiego nowego...
P.S. Jeśli chodzi o jego przeżycia ekstremalne, to spadał parę razy z niewielkich wysokości, ale miał też okazję podrzemać sobie (w futerale) ze 2 godzinki na mrozie, zanim się pokapowaliśmy, że go zgubiliśmy i wróciliśmy po niego. Nie zrobiło to na nim wrażeniaLast edited by iron; 2006-03-09, 21:58.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzikuBardzo potężnie traci na poziomie i na jasności. W praktyce względnie dobra pozostaje i tak w jakimś zakresie około 3 - 4 krotnego zooma. Takie są prawa optyki. Po wynalezieniu matrycy cyfrowej nic się w zasadach optyki nie zmieniło. Co najwyżej obiektywy mogą być mniejsze bo i matryca jest zwykle mniejsza od klatki 24 x 36. Ale zasady konstrukcji i sprawności tych obiektywów pozostają dokładnie te same co dawniej."All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalTo dlaczego na www.foto.com.pl dwóch, bądź co bądź, ekspertów w dziedzienie fotografii - Jerzy Lech i Jarosław Mikołajczuk, polecają np. Fuji S5600, którego zoom optyczny jest 10-krotny? A gdzie indziej inni eksperci np. Panasonica Lumix DMC-FZ5 z 12-krotny zoomem.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalTo dlaczego na www.foto.com.pl dwóch, bądź co bądź, ekspertów w dziedzienie fotografii - Jerzy Lech i Jarosław Mikołajczuk, polecają np. Fuji S5600, którego zoom optyczny jest 10-krotny? A gdzie indziej inni eksperci np. Panasonica Lumix DMC-FZ5 z 12-krotny zoomem.
"Ekspert" wg S. J. Leca to "człowiek , który przestał myśleć - ON WIE"
Cóż - wspomnę coś z dawniejszych lat własnej fotografii. Miałem kiedyś taki obiektyw do Nikona - zoom 50-300. Szkło jeszcze bez AF, dawne czasy... Obiektyw profesjonalny, dedykowany niby fotografom sportowym. Żeby można było bez zmiany obiektywu wygodnie bliskie i dalekie plany focić. Niby polecany też przyrodnikom - tym z kolei aby ograniczyć liczbę noszonych obiektywów. To był obiektyw do noszenia na ramieniu dość ciężki i masywny. Cały ze szkła. Do pięt mu nie dorastają obecne "zoomiki" w cyfrówkach mające soczewki wielkości szkiełka damskiego zegarka. I ten obiektyw miałem niecałe dwa miesiące. Bo był zwyczjanie kiepski optycznie, a przyzwoite foty robił tylko w środkowym zakresie swych ogniskowych. Na 50 mm i na 300 mm to był dramat.
Nie ma czegoś takiego jak dobry, długi teleobiektyw w kompakcie cyfrowym. Dobre makro - owszem. Tego szukać warto. A dobre teleobiektywy nosi sie na ramieniu, a nie w kieszeni.Dziku
Comment
-
-
Ja zdjęcia robię czysto amatorsko, ale lubię dobry sprzęt i wierny jestem Nikonowi. Z sentymentem odnoszę się do kupionej parę lat temu doskonałej lustrzanki analogowej, niemniej technika idzie naprzód i tak sprawiłem sobie kieszonkową cyfrówkę Nikon Coolpix7600 (zanim wydam krocie na lustrzankę cyfrową). Maleńki aparacik świetnie sprawuje się w różnych sytuacjach, no i ma niezłe parametry: zoom 3-krotny, matryca 7.1, dwie tony ( ) różnych zaprogramowanych ustawień, tylko niestety nie pozwala ingerować w ustawienia (jak to automat), więc i tak często wracam do starszej lustrzanki. Robię nim m.in. wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym forum, zadowolony jestem zarówno ze zdjęć makro (makro jest rzeczywiście rewelacyjne) - zdjęcie w tym wątku, jak i zdjęć robionych dużym zoomem - zdjęcie kontry etykiety w tym wątku.
Aparacik godny polecenia tym bardziej, że znów ceny poleciały w dół... (w sklepach internetowych już od 888,00 zł - do sprawdzenia tutaj)
Comment
-
-
Mam pytanie, w jakim formacie i w jakiej wielkości zostawić sobie na kompie zdjecia przy założeniu, że kiedyś tam może będę je drukował (rozmiar góra pocztówkowy).
Thx"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermannMam pytanie, w jakim formacie i w jakiej wielkości zostawić sobie na kompie zdjecia przy założeniu, że kiedyś tam może będę je drukował (rozmiar góra pocztówkowy).
Thx
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermannMam pytanie, w jakim formacie i w jakiej wielkości zostawić sobie na kompie zdjecia przy założeniu, że kiedyś tam może będę je drukował (rozmiar góra pocztówkowy).
Thx
Comment
-
-
Biermann, nie przewiduję, abyś chciał kiedykolwiek bawić się w RAW-y itp. cudactwa. Jak znam życie będziesz korzystał z formatu jpg. Według dosyć prostych wyliczeń dla osiągnięcia bardzo przyzwoitej rozdzielczości wydruku (czyli 300 punktów na cal) potrzebna Ci jest rozdzielczość 1800x1200 punktów. Czyli aparat o rozdzielczości 2 MP w zupełności spełni Twoje wymagania w tym zakresie. Oczywiście przy założeniu, że odbitki będą robione z całej klatki (bez kadrowania).
Przypuszczam, że posiadany przez Ciebie aparat (zdaje się Nikon) ma większą rozdzielczość niż wymagane 2MP. Proponuję Ci abyś zrobił zdjęcie przy maksymalnej rozdzielczości Twojego aparatu i przy rozdzielczości 1800x1200. I z obu plików zrób odbitki. Potem je porównaj. Jeśli nie widzisz różnic, to ustaw aparat na stałe na rozdzielczość 1800x1200 i nie zawracaj sobie głowy wyższymi rodzielczościami.
Z drugiej strony: porównaj też wynikowe wielkości plików przy ustawienia na 2MP i na maksymalną rozdzielczość aparatu. Jeśli wielkość pliku w maksymalnej rozdzielczości nie będzie powalająca, to przechowuj jednak te większe pliki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizzNajlepiej w oryginalnym, i nie tylko na kompie, ale również na 2 płytkach CD/DVD, dla bezpieczeństwa.
Kony ale ten potencjalny CCD-RAW też zapewne zajmuje sporo miejsca , a ja się nie chcę aż tak wciągac w robienie zdjęć. Tylko po prostu od czasu do czasu jakieś wydrukować. Bez szaleństw, bez ochów i achów zwykłe lepsze lub gorsze wydrukowane zdjęcie z tego co jest.
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekBiermann, nie przewiduję, abyś chciał kiedykolwiek bawić się w RAW-y itp. cudactwa. Jak znam życie będziesz korzystał z formatu jpg. Według dosyć prostych wyliczeń dla osiągnięcia bardzo przyzwoitej rozdzielczości wydruku (czyli 300 punktów na cal) potrzebna Ci jest rozdzielczość 1800x1200 punktów. Czyli aparat o rozdzielczości 2 MP w zupełności spełni Twoje wymagania w tym zakresie. Oczywiście przy założeniu, że odbitki będą robione z całej klatki (bez kadrowania).
[...]
a z RAW-em - to faktycznie szkoda zachodu i miejsca na karcie - dla zastosowań amatorskichNORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
-
Strzelczyk, kolega Biermann zapytywywał o odbitki w formacie 10x15 i dla takiego formatu dokonałem obliczeń. Nie napisałem tego, bo wydało mi się to oczywiste. A tak naprawdę, to uważam, że przynajmniej niektóre zdjęcia warto zamawiać w formacie większym niż owa tradycyjna pocztówka. I wtedy dodatkowe pixele są jak znalazł.
A poza tym, to jeszcze nie mam cyfrówki. Może za roczek, gdy Olympus wypuści model ze wszystkimi zaletami E-500 ale bez jego wad. A może coś zupełnie innego?
Comment
-
-
Tak jak pisał Pogoniarz ciężkie jest życie laika. Staramy sie troche doinformować, ale to nie takie proste dla kogoś, kto nie miał do czynienia z cyfrówkami. Natłok informacji , trudny wybór. Ostatnio naszym faworytem jest Panasonic DMC FZ4.Co sądzicie o tym modelu?
Comment
-
Comment