Miałem okazję korzystać z przedstawionego wyżej na obrazku olympusa. Jeżeli ktoś ma lustrzankowe przyzwyczajenia to powinien zapomnieć o robieniu zdjęć tym aparatem korzystając z preselekcji czasu bądź przesłony - z reguły wychodzą źle naświetlone. Już lepiej traktować go jako tzw. "głupka". Sam bym go raczej nie kupił. To już lepiej skorzystać z pokrewnego modelu, który ma mniejszą matrycę, ale optyczny zoom x10. Cena będzie podobna, a wygoda większa. O jakości takich zoomów wypowaiadał się wcześniej bodaj Dziku, ale do robienia zdjęć do galerii Browaru na pewno wystarczy
Aparat cyfrowy
Collapse
X
-
Moim zdaniem lepiej dać sobie spokój. Mam cyfrówkę w telefonie Sony i... szkoda gadać - taka jakość. Nie miałem nadziei na jakieś superfoty takim "aparacikiem", ale właśnie na np utrwalenie faktu konsumpcji piwa w szczególnie pięknych "okolicznościach przyrody". Niestety - cyfrakiem z komórki nie da się tego zrobić.Dziku
Comment
-
-
dziku napisał(a)
Moim zdaniem lepiej dać sobie spokój. Mam cyfrówkę w telefonie Sony i... szkoda gadać - taka jakość. Nie miałem nadziei na jakieś superfoty takim "aparacikiem", ale właśnie na np utrwalenie faktu konsumpcji piwa w szczególnie pięknych "okolicznościach przyrody". Niestety - cyfrakiem z komórki nie da się tego zrobić.
Comment
-
-
celt_birofil napisał(a)
A jaka waszym zdaniem powinna być rozdzielczość, aby w ogóle zdjęcie było czytelne (mam na mysli cyfrówkę w telefonie)?
A jak sobie przypomnę moją pierwszą cyfrę, casio qv-300, to się aż uśmiecham w duchu. 300 tyś pixeli, zoom optyczny (!) 2x, pamięć wewnętrzna bez możliwości rozbudowy o kartę. Za te pieniądze dziś kupiłbym canona 10d. Bez szkieł co prawda, ale...
Comment
-
-
No to stało się
Zakupiłem Canona A 75.
Z pierwszych obserwacji zauwarzyłem, iż nie można wipsać daty do danego zdjęcia.
Ps
Aprata zakupiłem w zeszłym tygodniu i do dzisiaj staniał o 40 zł."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
nie martw się, wszystkie dane powinieneśmieć w zapisywanych plikach jpg na karcie pamięci.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
arzy napisał(a)
No to stało się
Zakupiłem Canona A 75.
Z pierwszych obserwacji zauwarzyłem, iż nie można wipsać daty do danego zdjęcia.
Ps
Aprata zakupiłem w zeszłym tygodniu i do dzisiaj staniał o 40 zł.
Co do daty na zdjęciu, to pamiętaj, że fotografie zawierają dodatkowe informacje (tzw. EXIF) w którym masz zawarte takie dane jak data, czas migawki, wielkość przysłony itp.
Są programy, które automatycznie naniosą Ci wybrane dane z EXIF na zdjęcie.
Comment
-
-
Ups. Niechcący powtórzyłem za Artem to samo
Co do programików
do szybkiego odczytu polecam
ExifReader http://www.elektroskabel.com.pl/narzedz/exifr290_e.zip
Do zapisu na zdjęciach danych
Exifer http://www.friedemann-schmidt.com/software/exifer/
Comment
-
-
ART napisał(a)
nie martw się, wszystkie dane powinieneśmieć w zapisywanych plikach jpg na karcie pamięci."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
Comment