Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peixe Wyświetlenie odpowiedzi
    Niestety G9 wraz z szerokim katem rozstrzaskal sie o betonowa posadzke dublinskich dokow Aparat jest jeszcze do uratowania, ale w serwisie posiedzi pewnikiem kolo miesiaca. Taki obrot spraw zdecydowal o przyspieszeniu kupna pierwszej lustrzanki i tutaj pojawia sie pytanie(kierowane przede wszystkim do pieczarka, badz angasca). Mam do wyboru D80 z kitem 18-135 za 727 euro lub D90 z 18-55 za tysiacza. Duzo dobrego naczytalem sie tu i owdzie o 80 i prawdopodobnie nie bede i tak w stanie, przynajmniej na poczatku wykorzystac wielu funkcji tej maszyny. Za D90 przemawia Live-view, no i mozliwosc krecenia filmow, ale po kieszeni bije zdecydowanie mocniej... Canona z powodu mojego pecha co do tej marki i plastikowosci 450D odrzucam juz na starcie.

Co brac?
    Chyba jednak Nikon D-90 ale z obiektywem 80-105. Ale Live-View to podobno porażka....

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
      Chyba jednak Nikon D-90 ale z obiektywem 80-105. Ale Live-View to podobno porażka....
      Dlaczego polecasz mu obiektyw z minimum 80? Podstawa moim zdaniem to 28-105. Ja bym polecił z wymienionego wyboru 18-135
      Last edited by becik; 2008-10-07, 22:16.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• peixe
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.03
        • 115

Panowie, spokojnie, na razie mnie nie stac Do listopada bedzie musial wystarczyc kit 18-55, a pozniej bede sie szarpal, na poczatek sigma 10-20 Co sie zas tyczy Live-view, to zrobilem w sklepie kilka probnych zdjec i nie jest chyba tak zle,, choc na camera labs pisza, ze gorszy niz u canona. Za to sam telewizor miodzio.

Moge sie mylic, ale angasc mial chyba na mysli 18-135
        Last edited by peixe; 2008-10-07, 22:33.

Comment

• peixe
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.03
          • 115

EDIT: Oczywiscie 18-105, kit do D90 mialem napisac.

Comment

• mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

Co powiecie na FinePix S2000HD fajne parametry, zoom, makro, no i filmy w HD, cena poniżej tysia.

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Potrzebuję porady. Chcę kupić jakąś prostą cyfrówkę. Tanio - za góra 500zł, a najlepiej mniej. Rozważam używaną. Chodzi o to, że potrzebuję ją na jakieś pół roku - potem będę chciał ją sprzedać i zainwestowac w coś porządniejszego.
              Nie zależy mi na bajerach (typu stabilizacja, czy szeroki kąt), ale chciałbym żeby "domowe" zdjęcia były jak najlepszej jakości.
              Możecie coś doradzić?

Comment

• angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Potrzebuję porady. Chcę kupić jakąś prostą cyfrówkę. Tanio - za góra 500zł, a najlepiej mniej. Rozważam używaną. Chodzi o to, że potrzebuję ją na jakieś pół roku - potem będę chciał ją sprzedać i zainwestowac w coś porządniejszego.
                Nie zależy mi na bajerach (typu stabilizacja, czy szeroki kąt), ale chciałbym żeby "domowe" zdjęcia były jak najlepszej jakości.
                Możecie coś doradzić?
                Szczerze mówiąc w tej kwocie i przy takich założeniach to chyba każdy aparat ma podobne możliwości.
                I nie da się wyłonić lidera. Czy to będzie Canon, Nikon, Samsung, Fuji to tak naprawdę dają to samo.
                Alternatywą będzie używka. Jakiś starszy model lustra czy hybrydy.
                Spokojnie mozesz poszukać na Alledrogo jakiegoś Canona, Pentaxa, Nikona, Fuji. Raczej nie polecam Pasikonika, bo starsze modele straszne szumy miały.
                No, chyba że trafisz na Sony DSC R1, czego Ci z całego serca życzę. Ale musiałbyś mieć ogromne szczęście, bo to rewelacyjny aparat i wszyscy zdają sobie sprawę z jego jakości. Od dawna nie widziałem by ktoś chciał się go pozbyć.

Comment

• angasc
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Co powiecie na FinePix S2000HD fajne parametry, zoom, makro, no i filmy w HD, cena poniżej tysia.
                  Czyżby udało mi się nawrócić kogoś na Fuji?

Comment

• mariuszz
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.05
                    • 22

W Twoich założeniach spokojnie mieści się Canon:

Ai libertatea sa alegi din milioane de produse IT, electronice si electrocasnice, gadgeturi, jucarii, imbracaminte si incaltaminte la Super Pret sau cu plata in rate. Livrare rapida la easybox, Instant Money Back la retur, garantia produselor.

najprostszy A470 lub troszkę droższy A580.

Przy wyborze nie sugeruj się ilością M pixeli, z reguły w kolejnych modelach na takiej samej wielkości matrycy upakowanych jest ich więcej - efekt większe szumy przy wyższych ISO (np. zdjęcia robione w ciemnych pomieszczeniach)

Comment

• mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

Czyżby udało mi się nawrócić kogoś na Fuji?
                      Jeszcze nie mam taki mętlik w głowie, że masakra. W tej chwili podoba mi się Nikon D 40.
                      Przy Fuji to prawdziwy aparat, nie wiem jaka będzie różnica w zdjęciach (pewno duża) obawiam się, że kupię jakieś super multi HD które po czasie okaże się być zabawką dla dużych chłopców. Nie ma lekko
                      Last edited by mark33; 2008-10-16, 19:57.

Comment

• angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeszcze nie mam taki mętlik w głowie, że masakra. W tej chwili podoba mi się Nikon D 40.
                        Przy Fuji to prawdziwy aparat, nie wiem jaka będzie różnica w zdjęciach (pewno duża) obawiam się, że kupię jakieś super multi HD które po czasie okaże się być zabawką dla dużych chłopców. Nie ma lekko
                        Niewątpliwie każde lustro będzie lepsze niż kompakt. Wszystko zależy od zasobności portfela i co chcesz później z tymi zdjęciami robić. Przy wydrukach w formacie pocztówki nie zauważysz różnicy. Przy oglądaniu na monitorze w wielości ekranowej też raczej nie.
                        Ja mam Fuji S6500fd, z matrycą 6 mln pixeli i naprawdę fajnym obiektywem. Kupując go nie miałem pojęcia, iż jest to niemalże kultowy aparat w grupie Fuji. Oczywiście teraz są już lepsze, ale nawet ludzie zawodowo zajmujący się fotografią nie pozbywają się tego sprzętu. Zajmuje bardzo ważne miejsce w ich walizkach. Mało tego, w wielu ujęciach wolą fujika niż wypasione lustrzanki za kilkanaście tysięcy.
                        Co potrafi Fuji możesz obejrzeć np tu:

To dość długi wątek, ale warto przejrzeć dość dokładnie.
                        Miłej zabawy przy kufelku

Comment

• mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

Niewątpliwie każde lustro będzie lepsze niż kompakt. Wszystko zależy od zasobności portfela i co chcesz później z tymi zdjęciami robić. Przy wydrukach w formacie pocztówki nie zauważysz różnicy. Przy oglądaniu na monitorze w wielości ekranowej też raczej nie.
                          Ja mam Fuji S6500fd, z matrycą 6 mln pixeli i naprawdę fajnym obiektywem. Kupując go nie miałem pojęcia, iż jest to niemalże kultowy aparat w grupie Fuji. Oczywiście teraz są już lepsze, ale nawet ludzie zawodowo zajmujący się fotografią nie pozbywają się tego sprzętu. Zajmuje bardzo ważne miejsce w ich walizkach. Mało tego, w wielu ujęciach wolą fujika niż wypasione lustrzanki za kilkanaście tysięcy.
                          Co potrafi Fuji możesz obejrzeć np tu:

To dość długi wątek, ale warto przejrzeć dość dokładnie.
                          Miłej zabawy przy kufelku
                          Dzięki za pomoc, Fuji S2000hd mogę mieć za 800 zł z USA.

Comment

• peixe
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.03
                            • 115

Tak jak powiedzial angasc, wszystko zalezy od tego, co chcesz robic dalej ze swoimi zdjeciami. Z tego co zdarzylem zaobserwowac jak uzytkownik nikona D90, to ten system jest cholernie drogi. Jesli nie zamierzasz w przyszlosci zarabiac na zdjeciach, to raczej zainwestowalbym w olympusa lub pentaxa(jesli zamierzasz pakowac sie w lustro), bo nikos, czy tym bardziej canon, lubi bic mocno po kieszeni A nad Fuji bym sie ostro zastanowil, to naprawde wysmienite aparaty jesli chodzi o stosunek jakosc/cena. Jako interesujaca alternatywa jawia mi sie tez lustrzanki Samsunga.
                            Last edited by peixe; 2008-10-16, 20:54.

Comment

• Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Możecie coś doradzić?
                              A propo Fuji, na Allle... Fuji Finepix 6900 można kupić za mniej niż 300zł... Robi toto zdjęcia??

Comment

• mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

Aparat potrzebuję amatorsko, lubię popstrykać . Chyba jednak Fuji bo nie widzi mi się dokładanie do makro i do tele i brak filmów. To ma być 4 moja cyfrówka z tym, że pierwsza miała 1,3 mega i brak ekranu ale pamiątki są do dziś (maj2002 rowerkowanie po górach Klimczok)
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X