Aparat cyfrowy
Collapse
X
-
Bo nieco tym zdjęciom brakuje. Domyślam się że są to wprawki
Postaraj się prawidłowo skalibrować w swoim aparacie balans bieli i popraw nieco ręcznie ekspozycję - jest nieco za ciemno.
Do zdjęć makro spróbuj zmienić przysłonę na 3,5 lub mniej jeśli możesz.
Do obróbki polecam Adobe Lightroom. Zrobisz w nim wszystko i łatwiej niż w PS.
Miłej zabawy.Comment
-
Miałeś jakieś poważniejsze doświadczenia z fotografią?
Bo nieco tym zdjęciom brakuje. Domyślam się że są to wprawki
Postaraj się prawidłowo skalibrować w swoim aparacie balans bieli i popraw nieco ręcznie ekspozycję - jest nieco za ciemno.
Do zdjęć makro spróbuj zmienić przysłonę na 3,5 lub mniej jeśli możesz.
Do obróbki polecam Adobe Lightroom. Zrobisz w nim wszystko i łatwiej niż w PS.
Miłej zabawy., balans bieli ustawiam jak widzę totalną różnicę (wszystko pomarańczowe lub niebieskie). Powolutku się uczę więc proszę o konkretne uwagi do danego zdjęcia żebym mógł jakieś konkretne wnioski wyciągnąć. Fakt deszczowy kwiatek jest w niebieskiej trawie
Dzisiejsze: Pozowanie na płocie, widzę , krzaki.Comment
-
NA razie staram się unikać obróbki elektronicznej, zdjęcie powinno być dobrze zrobione i tyle. Na razie muszę opanować aparat, poprawiał będę później lub jak będę miał jakieś super ujęcie z małym błędem.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
Proponujesz mu kupno programu z jakieś 950 zł, czy też jazdę na kradzionym?
Widzę że jesteś w formie
Adobe Photoshop Lightroom 2 jest programem drogim, ale wartym swojej ceny. Mark zrobi jak będzie chciał. Nie namawiam nikogo do piractwa. W wielu przypadkach można mieć oprogramowanie ledalnie i za znacznie mniejsze pieniądze. Trzeba wprawdzie spełniać kilka warunków, lecz sporo ludzi i instytucji z tego korzysta. Nie znam Marka i nie wiem kim jest. Być może spełnia wymagane kryteria. I wówczas przykładowo Corela X4PL kupuje się nie za 1750,00 zł tylko za 230,00 zł. Ja używam Lightrooma legalnie, choć nie ja za niego płaciłem. Kosztował 250 zł.Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-10-26, 21:46.Comment
-
Zdjęcia są naturalne bez jakiejkolwiek obróbki, jestem totalnym amatorem czyli wprawki, balans bieli ustawiam jak widzę totalną różnicę (wszystko pomarańczowe lub niebieskie). Powolutku się uczę więc proszę o konkretne uwagi do danego zdjęcia żebym mógł jakieś konkretne wnioski wyciągnąć. Fakt deszczowy kwiatek jest w niebieskiej trawie
Dzisiejsze: Pozowanie na płocie, widzę , krzaki.Comment
-
Gdy już opanujesz aparat, to popróbuj wyłączyć AUTO i pobawić się manualnymi ustawieniami. Zresztą naewt teraz już możesz. Zrób jakieś zdjęcie na AUTO i później to samo na manualu: zmień iso na 100 lub mniej jeśli możesz, dobierz czas migawki oraz przesłonę, w różnych konfiguracjach. Porównaj zdjęcia. Jestem pewien że z tych manualnych wybierzesz najmiej jedno lepsze od automatu. Ale najpierw koniecznie popraw balans bieli i wyreguluj ekspozycję. Będziesz bardzo mile zaskoczony efektami.. Balans bieli faktycznie na wielu fotkach mocno szwankuje, co do ekspozycji lubię ciemnawe zdjęcia bardzo nie irytują prześwietlone czy przepalone. Dzięki za celne/cenne uwagi.
Comment
-
Dla pewności podam linka :
Comment
-
Też mam obsesję przepalonych zdjęć i często zdarza mi się robić zbyt ciemne. Niezłym panaceum na to jest włączeniew aparacie rejestracji każdego zdjęcia w trzech wariantach ekspozycji: ustawiona, -1, +1. Jeden cyk, trzy ekspozycje do wyboru, gdy oglądasz zdjęcia na monitorze. Tylko zapycha to kartę, jeśli robisz w formacie RAW...Comment
-
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy.
Dla pewności podam linka :
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...ja_ekspozycji/, powoli mnie to idzie ale za to starczy na dłużej i o to mi chodziło.
Z efektów już jestem zadowolony a można jeszcze mnóstwo poprawić.Comment