Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Matko! Już wolałem jak się kłóciliście. Teraz wali od Was landrynkami z miodem...
    Nie tylko kobieta zmienną jest...
    Ciebie też kochamy.

Comment

• pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Już wolałem jak się kłóciliście.
      Ktoś się kłócił?
      Szkoda, że nie odróżniasz niewinnych wprawek językowych od kłótni.

Comment

• mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

Jest kilka nowych fotek, mam nadzieję, że ciut lepsze od tych pierwszych
        Szarówka,, pączki, kwiatek,
        Last edited by mark33; 2008-10-25, 18:58.

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

Trochę ciemnawe i mało kontrastowe

Comment

• mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
            Trochę ciemnawe i mało kontrastowe
            Wszystkie 3

Comment

• angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Jest kilka nowych fotek, mam nadzieję, że ciut lepsze od tych pierwszych
              Szarówka,, pączki, kwiatek,
              Miałeś jakieś poważniejsze doświadczenia z fotografią?
              Bo nieco tym zdjęciom brakuje. Domyślam się że są to wprawki
              Postaraj się prawidłowo skalibrować w swoim aparacie balans bieli i popraw nieco ręcznie ekspozycję - jest nieco za ciemno.
              Do zdjęć makro spróbuj zmienić przysłonę na 3,5 lub mniej jeśli możesz.
              Do obróbki polecam Adobe Lightroom. Zrobisz w nim wszystko i łatwiej niż w PS.
              Miłej zabawy.

Comment

• mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                Miałeś jakieś poważniejsze doświadczenia z fotografią?
                Bo nieco tym zdjęciom brakuje. Domyślam się że są to wprawki
                Postaraj się prawidłowo skalibrować w swoim aparacie balans bieli i popraw nieco ręcznie ekspozycję - jest nieco za ciemno.
                Do zdjęć makro spróbuj zmienić przysłonę na 3,5 lub mniej jeśli możesz.
                Do obróbki polecam Adobe Lightroom. Zrobisz w nim wszystko i łatwiej niż w PS.
                Miłej zabawy.
                Zdjęcia są naturalne bez jakiejkolwiek obróbki, jestem totalnym amatorem czyli wprawki , balans bieli ustawiam jak widzę totalną różnicę (wszystko pomarańczowe lub niebieskie). Powolutku się uczę więc proszę o konkretne uwagi do danego zdjęcia żebym mógł jakieś konkretne wnioski wyciągnąć. Fakt deszczowy kwiatek jest w niebieskiej trawie

Dzisiejsze: Pozowanie na płocie, widzę , krzaki.

Comment

• pieczarek
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.06
                  • 5011

Do obróbki polecam Adobe Lightroom.
                  Proponujesz mu kupno programu z jakieś 950 zł, czy też jazdę na kradzionym?

Comment

• mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
                    NA razie staram się unikać obróbki elektronicznej, zdjęcie powinno być dobrze zrobione i tyle. Na razie muszę opanować aparat, poprawiał będę później lub jak będę miał jakieś super ujęcie z małym błędem.

Comment

• angasc
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.04
                      • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek

Widzę że jesteś w formie
                      Adobe Photoshop Lightroom 2 jest programem drogim, ale wartym swojej ceny. Mark zrobi jak będzie chciał. Nie namawiam nikogo do piractwa. W wielu przypadkach można mieć oprogramowanie ledalnie i za znacznie mniejsze pieniądze. Trzeba wprawdzie spełniać kilka warunków, lecz sporo ludzi i instytucji z tego korzysta. Nie znam Marka i nie wiem kim jest. Być może spełnia wymagane kryteria. I wówczas przykładowo Corela X4PL kupuje się nie za 1750,00 zł tylko za 230,00 zł. Ja używam Lightrooma legalnie, choć nie ja za niego płaciłem. Kosztował 250 zł.
                      Last edited by angasc; 2008-10-26, 21:46.

Comment

• angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

Zdjęcia są naturalne bez jakiejkolwiek obróbki, jestem totalnym amatorem czyli wprawki , balans bieli ustawiam jak widzę totalną różnicę (wszystko pomarańczowe lub niebieskie). Powolutku się uczę więc proszę o konkretne uwagi do danego zdjęcia żebym mógł jakieś konkretne wnioski wyciągnąć. Fakt deszczowy kwiatek jest w niebieskiej trawie

Dzisiejsze: Pozowanie na płocie, widzę , krzaki.
                        Gdy już opanujesz aparat, to popróbuj wyłączyć AUTO i pobawić się manualnymi ustawieniami. Zresztą naewt teraz już możesz. Zrób jakieś zdjęcie na AUTO i później to samo na manualu: zmień iso na 100 lub mniej jeśli możesz, dobierz czas migawki oraz przesłonę, w różnych konfiguracjach. Porównaj zdjęcia. Jestem pewien że z tych manualnych wybierzesz najmiej jedno lepsze od automatu. Ale najpierw koniecznie popraw balans bieli i wyreguluj ekspozycję. Będziesz bardzo mile zaskoczony efektami.

Comment

• mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

Gdy już opanujesz aparat, to popróbuj wyłączyć AUTO i pobawić się manualnymi ustawieniami. Zresztą naewt teraz już możesz. Zrób jakieś zdjęcie na AUTO i później to samo na manualu: zmień iso na 100 lub mniej jeśli możesz, dobierz czas migawki oraz przesłonę, w różnych konfiguracjach. Porównaj zdjęcia. Jestem pewien że z tych manualnych wybierzesz najmiej jedno lepsze od automatu. Ale najpierw koniecznie popraw balans bieli i wyreguluj ekspozycję. Będziesz bardzo mile zaskoczony efektami.
                          Na auto robiłem tylko w pierwszym dniu, wychodziły foty jak z kompakta. Balans bieli faktycznie na wielu fotkach mocno szwankuje, co do ekspozycji lubię ciemnawe zdjęcia bardzo nie irytują prześwietlone czy przepalone. Dzięki za celne/cenne uwagi.

Comment

• angasc
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.04
                            • 977

Na auto robiłem tylko w pierwszym dniu, wychodziły foty jak z kompakta. Balans bieli faktycznie na wielu fotkach mocno szwankuje, co do ekspozycji lubię ciemnawe zdjęcia bardzo nie irytują prześwietlone czy przepalone. Dzięki za celne/cenne uwagi.
                            Nie wiem czy się dobrze rozumiemy.
                            Dla pewności podam linka :

Comment

• żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

Też mam obsesję przepalonych zdjęć i często zdarza mi się robić zbyt ciemne. Niezłym panaceum na to jest włączeniew aparacie rejestracji każdego zdjęcia w trzech wariantach ekspozycji: ustawiona, -1, +1. Jeden cyk, trzy ekspozycje do wyboru, gdy oglądasz zdjęcia na monitorze. Tylko zapycha to kartę, jeśli robisz w formacie RAW...

Comment

• mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy.
                                Dla pewności podam linka :
                                http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...ja_ekspozycji/
                                Dzięki za linka troszkę mi to rozjaśniło sprawę, jeszcze dużo nauki mnie czeka, do kompensacji ekspozycji jeszcze nie dotarłem, powoli mnie to idzie ale za to starczy na dłużej i o to mi chodziło.
                                Z efektów już jestem zadowolony a można jeszcze mnóstwo poprawić.

Comment

Przetwarzanie...
                                X