Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
    No tak tylko,że 9500 to juz hybryda i jest dosyć ciężka i wielka.Jakoś nie za bardzo nadaje się na spacer z rodzinką czy jakiś wypadzik.Natomiast 1000 czy s3 nie sa aż tak wielkie a parametry mają porównywalne.
    Więc jeśli wymiary są dla Ciebie dość ważne, to pozostaje tylko porównać zdjęcia z obu aparatów i wybrać to co Ci bardziej pasuje.
    Fuji: http://www.flickr.com/search/?q=s1000fd&w=all
    Canon: http://www.flickr.com/search/?q=s3is&m=text

Może to tylko moje odczucie, ale Fuji ma lepsze kolory. Te zdjęcia bardziej mi się podobają.
    Ale to już każdy sam musi.

Comment

• kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
      Więc jeśli wymiary są dla Ciebie dość ważne, to pozostaje tylko porównać zdjęcia z obu aparatów i wybrać to co Ci bardziej pasuje.
      Fuji: http://www.flickr.com/search/?q=s1000fd&w=all
      Canon: http://www.flickr.com/search/?q=s3is&m=text

Może to tylko moje odczucie, ale Fuji ma lepsze kolory. Te zdjęcia bardziej mi się podobają.
      Ale to już każdy sam musi.
      Wiadomo,że na robienie zdjęć takie sprawy jak waga czy wymiary nie mają wpływu ale..Nie jestem zawodowcem ani nie mam bzika na punkcie fotografii.Chce po prostu porobić dobre fotki na dobrym sprzęcie a duży i ciężki aparat jest dosyć kłopotliwy w codziennym użyciu.
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

Wiadomo,że na robienie zdjęć takie sprawy jak waga czy wymiary nie mają wpływu ale..Nie jestem zawodowcem ani nie mam bzika na punkcie fotografii.Chce po prostu porobić dobre fotki na dobrym sprzęcie a duży i ciężki aparat jest dosyć kłopotliwy w codziennym użyciu.
        Ależ ja to rozumiem, nie musisz mi sie tłumaczyć. Takie masz potrzeby i OK.
        Moja corka gdy dostała ode mnie S6500FD też z początku była zachwycona, ale po jednym wyjeździe oddała mi ten aparat. Bo był dla niej za duży i niewygodny. Poprosiła o jakąś maleńką małpkę do schowania w kieszeń. Dostała więc małego Samsunga i jest bardzo zadowolona.
        A tak przy okazji: Fuji S100FD to reż hybryda

Comment

• kiszot
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8107

Ależ ja to rozumiem, nie musisz mi sie tłumaczyć. Takie masz potrzeby i OK.
          Moja corka gdy dostała ode mnie S6500FD też z początku była zachwycona, ale po jednym wyjeździe oddała mi ten aparat. Bo był dla niej za duży i niewygodny. Poprosiła o jakąś maleńką małpkę do schowania w kieszeń. Dostała więc małego Samsunga i jest bardzo zadowolona.
          A tak przy okazji: Fuji S100FD to reż hybryda
          Ja myślałem kiedyś,ze takie amłe coś co wchodzi do kieszeni spodni będzie dobre.Całe szczęście doszedlem do wniosku,że nie da się zrobić dobrych zdjęć takim aparatem wiec czas na coś większego.
          100FS jest hybrydą ale 100FD chyba nie za bardzo.

Comment

• angasc
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.04
            • 977

Ja myślałem kiedyś,ze takie amłe coś co wchodzi do kieszeni spodni będzie dobre.Całe szczęście doszedlem do wniosku,że nie da się zrobić dobrych zdjęć takim aparatem wiec czas na coś większego.
            100FS jest hybrydą ale 100FD chyba nie za bardzo.
            Sorki, mój błąd. Miało być S1000FD, bo tym aparacie chyba mówimy. Jedno 0 mi uciekło. Jedno jest pewne: za pomoca S1000fd można zrobić dobre zdjęcia. Lepsze niz małpą. I właśnie S1000fd jest hybrydą. To nie jest zły wybór.
            Last edited by angasc; 2008-11-09, 23:54.

Comment

• kiszot
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8107

Sorki, mój błąd. Miało być S1000FD, bo tym aparacie chyba mówimy. Jedno 0 mi uciekło. Jedno jest pewne: za pomoca S1000fd można zrobić dobre zdjęcia. Lepsze niz małpą. I właśnie S1000fd jest hybrydą. To nie jest zły wybór.
              Chyba cię jeszcze pomęczę
              Natknąłem się na Lumixa FZ18 i wygląda mi na to,że ma bardzo podobne parametry jak S1000.Jedno mnie zastanawia czy S1000 ma stabilizację obrazu bo jakoś nie zauważyłem.Co prawda nigdy tego nie miałem w aparacie ale to chyba jest przydatny bajer?

Comment

• angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

Chyba cię jeszcze pomęczę
                Natknąłem się na Lumixa FZ18 i wygląda mi na to,że ma bardzo podobne parametry jak S1000.Jedno mnie zastanawia czy S1000 ma stabilizację obrazu bo jakoś nie zauważyłem.Co prawda nigdy tego nie miałem w aparacie ale to chyba jest przydatny bajer?
                Ma stabilizację i to mechaniczną a nie software'ową. Czasami sie przydaje, choć ja w swoim aparacie nie mam i nie narzekam.
                Lumixa nie znam, ale podobno ma o wiele większe szumy matrycy. A obiektyw na pewno gorszy.
                Skontaktuj sie z kolegą Piotrrat. On miał nabyć sobie tego fujika. Może już kupił i podzieli się z Toba wrażeniami.

Comment

• JAckson
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
                  W tej chwili to się nie zmieniło. Ale jest to spowodowane tym, że odłożyłem zakup aparatu na kilka miesięcy (zmiana priorytetów). Być może przed zakupem, po zgłębieniu netu, coś się zmieni (choć mam nadzieję, że nie). D450 jest w tej chwili najlepszym kompromisem w mojej sytuacji (przemawia za tym m.in. kitowy obiektyw którego nie trzeba od razu się pozbywać - opinia zasłyszana w wielu miejscach).
                  No i zakupiłem właśnie. Teraz przede mną już tylko płacz i zgrzytanie zębów
                  MM961
                  4:-)

Comment

• żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

Teraz wrzucaj jak najszybciej zdjęcia, żebyśmy ci mogli dowieść, że takie same zrobiłbyś zwykłym kompaktem.

Comment

• JAckson
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                      Teraz wrzucaj jak najszybciej zdjęcia, żebyśmy ci mogli dowieść, że takie same zrobiłbyś zwykłym kompaktem.
                      Bez wrzucania wiem, ze kompaktem zrobiłbym lepsze

Na razie nie wiem czy to ustrojstwo działa, bo jest zapakowane.
                      MM961
                      4:-)

Comment

• peixe
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.03
                        • 115

Teraz zaczna sie prawdziwe wydatki...

Comment

• Regent
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.10
                          • 512

Witam browarowych fotografów, proszę o pomoc otóż posiadam Olympusa SP-560UZ i natknąłem się w allegro na taki to zestaw http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=536944507 . Jak myślicie czy warto coś takiego sobie sprawić, czy lepiej zakupić tylko adapter a filtry kupić lepszej firmy; czy też do mojego aparatu takie rzeczy są nie przydatne?
                          Mniej alkoholu w piwach !!!
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• angasc
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.04
                            • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regent Wyświetlenie odpowiedzi
                            Witam browarowych fotografów, proszę o pomoc otóż posiadam Olympusa SP-560UZ i natknąłem się w allegro na taki to zestaw http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=536944507 . Jak myślicie czy warto coś takiego sobie sprawić, czy lepiej zakupić tylko adapter a filtry kupić lepszej firmy; czy też do mojego aparatu takie rzeczy są nie przydatne?
                            Z tego zestewu ewentualnie mógłbyś kiedyś użyć filra polaryzacyjnego.
                            Cała reszt a to tzw chłyt marketingowy:
                            - filtr UV - bez sensu w cyfrakach
                            - tulipan - a po co?
                            - przejściówka do filtrów - a po co, skoro każdy firmowy filtr ma własne mocowanie i gwint?
                            Za 30 zlotych kupisz bardzo dobrej jakości filtr, taki jaki potrzebujesz, z własnym gwintem, oprawą itp. Polecam filtry połówkowe lub właśnie polaryzacyjne. W niektórych ujęciach bardzo poprawiają efekty.
                            Filrt UV w cyfrówce słuzy tyko do ochrony obiektywu. Nie ma żadnego wpływu na polepszenie jakości zdjęcia. Czasami może je pogorszyć.
                            Tulipan - ewentualnie czasami się przydaje. Ale nie za te pieniądze.
                            Przejdź się do dobrego sklepu foto. Za połowę tej kwoty kupisz o wiele lepsze i bardziej przydatne akcesoria.

Comment

• Regent
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2002.10
                              • 512

Dzięki za odpowiedź, jednak gdybym był zainteresowany jakimkolwiek filtrem to jednak jakiś adapter musiałbym założyć, gdyż po uruchomieniu aparatu obiektyw lekko, samoczynnie wysuwa się do przodu.
                              Mniej alkoholu w piwach !!!
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• angasc
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2006.04
                                • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regent Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dzięki za odpowiedź, jednak gdybym był zainteresowany jakimkolwiek filtrem to jednak jakiś adapter musiałbym założyć, gdyż po uruchomieniu aparatu obiektyw lekko, samoczynnie wysuwa się do przodu.
                                Ale na wewnętrznej części obudowy obiektywu masz gwint. Tam wręcasz potrzebny filtr.
                                Rozmiar jest standardowy dla róznych filtrów. Producenci filtrów wiedzą jak to działa

Comment

Przetwarzanie...
                                X