Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
Wyświetlenie odpowiedzi
Aparat cyfrowy
Collapse
X
-
http://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
2011 kapsli - 44 państwa... w tym 222 Polska
Comment
-
-
Ceny faktycznie zmieniły się strasznie. W połowie lutego kupiłem nową Sigmę 70-300.
Dzisiaj dokładnie ten sam obiektyw, w tym samym sklepie kosztuje o 250 zł więcej.
Przeliczając to na procenty, wychodzi że cena wzrosła o 35 % w przeciągu niecałych dwóch miesięcy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Psychomanteum Wyświetlenie odpowiedzi
Kup sobie stalke 50 f/1.8, a za reszte zaopatrz sie w jakies zacne napitki na bazie chmielu.
Spodoba sie, bedzie w porzadku, bede pamietal. Bede pamietal, bedzie dobrze. Bedziemy dalej krecic z plastikowymi tubami na f/8, nie bedzie dobrze. Rozumiemy sie?Last edited by peixe; 2009-04-15, 19:52.
Comment
-
-
Rozumiemy się.
Tak więc daruje sobie zakup czegoś takiego
Dzięki za rade i pozdrawiam popijając z rana napitek chmielowyhttp://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
Comment
-
-
A do czego miałby Ci służyć obiektyw o ogniskowej 800 mm, dlaczego Cię zainteresował?
Pytam z ciekawości. Domyślam się, że byłby stosowany z lustrzanką cyfrową. I to nie taką pełnoklatkową, bo nie pytałbyś o obiektyw klasy "kundelek". Wówczas ogniskową należy pomnożyć przez 1.5 do 1,7. Wychodzi więc minimum 1200 mm. Jak chciałbyś otrzymywać nieporuszone zdjęcia? Chodzenie wszędzie ze statywem jest co prawda rewelacyjne pod względem uzyskiwanych rezultatów, ale dosyć niepraktyczne z punktu widzenia swobody ruchu.
Comment
-
-
Głównie chodziło mi o zdjęcia z ambony w lesie, ale chyba to nie będzie dobry obiektyw, jednak za duża ogniskowa.http://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
Comment
-
-
Noszę się z kupnem aparatu i proszę o Waszą radę. Aparat ma służyć do amatorskiego fotografowania w różnych okolicznościach przyrody no i u cioci na imieninach.
Teraz mam kompakt Canona A540 - bardzo przyjazny, ładne zdjęcia. Wcześniej zachwalana Minolta Z3 - dla mnie totalna porażka, szumofon, smutne kolory, ale był funkcjonalny i miał fajny zoom. A zaczynałem od Zenita 12XP
Rozglądam się za lustrzanką. Najbardziej interesuje mnie Nikon D60 z obiektywem kitowym VR, dokładnie taki jak ma mark33. Może polecicie coś innego?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi(...)Może polecicie coś innego?"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Psychomanteum Wyświetlenie odpowiedziGłównie chodziło mi o zdjęcia z ambony w lesie, ale chyba to nie będzie dobry obiektyw, jednak za duża ogniskowa.
- obiektyw jest bardzo ciemny
- ostrzenie tylko ręczne.
Najciekawsze zdjęcia zwierząt robi się o świcie (niekiedy o zmierzchu), bo wówczas zwierzyna żeruje i już cokolwiek widać. Coś widać, ale jasno to raczej jeszcze nie jest. W połączeniu z wymienionymi wyżej wadami, ustawienie ostrości będzie loterią. Stare lustrzanki (na film) miały znacznie jaśniejsze celowniki, dodatkowo dalmierze klinowe, rastry mikropryzmatyczne. Z tym, że te dodatkowe narzędzia pomocne w ostrzeniu funkcjonowały zadowalająco do wartości przysłony 5,6. Potem była w celowniku ciemna plama. Lustrzanki cyfrowe (te do poziomu cenowego Canona 50D i Nikona D300) mają celowniki znacznie gorsze niż stareńkie lustrzanki na film. Bo i nie muszą mieć lepszych, skoro mają dosyć sprawnie działający autofokus. Ale skoro omawiany obiektyw nie ma autofokusa, to ostrzenie w cyfrowych lustrzankach odbywałoby się ręcznie. Przewiduję, że z fatalną skutecznością.
Uważam, że słusznie robisz rezygnując z tego obiektywu.
Comment
-
-
Teraz już mam pewność że tego obiektywu nie kupie.
A co dobrego mógł byś polecić?? za w miarę rozsądną cenę.http://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
Comment
-
-
Poza tym jeśli chodzi o robienie zdjęć zwierząt dla których 'obserwacji' wykorzystuje się ambony (czyli raczej większe, a nie ptaszki typu mysikrólik) spokojnie wystarczy obiektyw o dwa razy krótszej ogniskowej (a może nawet cztery razy).
Korzystając z wpisu zadam pytanie.
Czy ktoś korzystał z Battery Grip'a jako zamienne źródło zasilania aparatu klasy canon XXXD?MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Czy ktoś korzystał z Battery Grip'a jako zamienne źródło zasilania aparatu klasy canon XXXD?
Czy takie ono zamienne, to nie wiem. Możesz tam po prostu wsadzić zarówno dwa jak i jeden aku. Poza tym ma sklonowane przyciski sterowania (spust, kółko, wybór punktu ostrzenia, blokada ekspozycji) i przy kadrach pionowych ułatwia to sterowanie aparatem.
No do lansu dodaje minimum 5 punktów
Jakby co, to mam go na sprzedaż. Model BG-E1.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek Wyświetlenie odpowiedziTa. Ja.
Czy takie ono zamienne, to nie wiem. Możesz tam po prostu wsadzić zarówno dwa jak i jeden aku. Poza tym ma sklonowane przyciski sterowania (spust, kółko, wybór punktu ostrzenia, blokada ekspozycji) i przy kadrach pionowych ułatwia to sterowanie aparatem.
No do lansu dodaje minimum 5 punktów
Jakby co, to mam go na sprzedaż. Model BG-E1.
W zasadzie moje zasadnicze pytanie miało brzmieć: Jak się ma praca aparatu na 6 bateriach AA w stosunku do dwóch akumulatorków LP-E5 (istnieje taka możliwość w przypadku BG-E5), ale wolałem najpierw się upewnić, czy ktoś w ogóle tych gripów używa. Sprawdzałem w sklepie i faktycznie aparat trzyma się dużo wygodniej. Szczególnie gdy się robi zdjęcia z ręki ciężkim obiektywem.MM961
4:-)
Comment
-
-
Ja używam. Wygodniejsza praca. Zasilanie bateriami AA może się przydać w pewnych okolicznościach. Na pewno łatwiej je nabyć niż dedykowaną baterię do danego modelu aparatu.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment