Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • remfire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1334

Ja tez używam gripa, ale z Pentaxem. Tu grip jest nieco inaczej rozwiązany - w aparacie postają akumulatorki , a w gripie masz drugi komplet - w aparacie wybierasz z którego żródła chcesz korzystać.
    Rozwiązanie zdaje egzamin - zarówno po kątem zwiększenia zapasu energii, jak i pod kątem wygody trzymania aparatu.

Comment

• JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

Przemyślałem sprawę. Gripa na razie odpuszczam. Kupiłem drugi akumulator (oczywiście nie canona) i kartę pamięci .

Dziś dotarł do mnie zamówiony adapter T2. Mocuję go do body i całość przykręcam do lunety x20-x60/80. Pomimo słabej jakości szkieł w lunecie efekt bardzo zadowalający. Uzyskiwana ogniskowa to zapewne kilka tysięcy (jak na razie optimum uzyskałem przy x30). Oczywiście brak autofokusa i automatycznego doboru parametrów ekspozycji. Zdjęcie siedzącego (oczywiście) ptaka z dużej odległości w dużo lepszej jakości niż poprzez teleobiektyw. Brakuje mi jedynie zdalnego wyzwalania no i oczywiście lepszej jakości lunety. Jednak digiscoping ma swoje niedoścignione zalety. Człowiek cały czas się uczy....
      MM961
      4:-)

Comment

• JAckson
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

Po urlopie i intensywnym wykorzystywaniu sprzętu zapomniałem napisać paru słów spostrzeżeń. Oczywiście jako kompletny amator i dyletant oraz laik proszę bardziej wprawionych o komentarz.

Jak już wspominałem fotografuję stosunkowo odległe obiekty (dzikie ptaki i czasem samoloty na wysokości przelotowej). Korzystając od paru miesięcy z obiektywu o max ogniskowej 400mm doszedłem do stanu kompletnego przejścia na manulane ustawianie ostrości. Było to spowodowane tym, że ręcznie udaje mi się szybciej ustawić ostrość na małym obiekcie niż przy pomocy opcji 'auto'.

Można chodzić z dwukilogramowym zestawem po górach Należy tylko wymyślić odpowiedni sposób mocowania na sobie aby nie oberwać sobie głowy. Ja zakupiłem plecak (nie jest specjalnie dedykowany dla sprzętu fotograficznego, gdyż taki już mam do małego zestawu). Aparat noszę na zewnątrz, ale dopinam do plecakowego pasa biodrowego. Statyw mogę także dopiąć do plecaka (statywu jednak w góry nie brałem - nie miałem takich potrzeb i sił).

Obiektyw 400mm w górach przydaje się do focenia ptaszorów itp. oraz portretów. Ne sprawdza się w panoramach (to oczywista oczywistość). Dla kogoś kto chce robić ładne widoki tylko krótkie ogniskowe. Ja w szczycie formy targałem dwa obiektywy. W lasach niższych partii gór długa ogniskowa, na połoninach krótka.

Parę razy robiłem sobie wycieczki korytem górskich rzek brodząc w wodzie. Czterysetka sprawdzała się znakomicie do fotografowania ptaków i innych szczegółów okoliczności przyrody.

Metody digiscopingu używałem jedynie nad Biebrzą na wieżach obserwacyjnych. Jednak słaba jakość szkieł nie dawała mi odpowiedniej satysfakcji z wyników.

Pozdrowienia dla fociarzy.

PS. Zrobiłem w trzy tygodnie około 2000 zdjęć z tego pozostanie około 500. Duża cześć zdjąć ptaków jest w jakości dokumentacyjnej, ale z zamierzeniem.
        MM961

Comment

• darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

Dzisiaj stałem się posiadaczem Nikona D60 z kitowym obiektywem bez VR.
          Już mnie ręka boli

Comment

• mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
            Dzisiaj stałem się posiadaczem Nikona D60 z kitowym obiektywem bez VR.
            Już mnie ręka boli
            Mam identyczny z VR jestem zadowolony, kilka kadrów na http://mark33.fotosik.pl/ oraz w galerii
            Last edited by mark33; 2009-08-21, 11:10.

Comment

• Latarnik
              Premium Lamplighter
              🥛🥛🥛🥛
              • 2004.06
              • 5030

Jakieś 2 tyg temu padł mój ukochany Canon Power Shot A60 (kilkadziesiąt zdjęć piw na forum).
              Wiernie służył przez 6 lat, aż nagle wyświetlacz zaczął pokazywać ciemność.

Dziś kupiłem nowy aparacik o nazwie Canon Power Shot SX 10 IS.
              Mam nadzieje, ze równie długo będzie niezawodnie pracował.

Najdziwniejsze jest to, że za tego nowego w USA (razem z karta 4GB) zapłaciłem tyle co za A60-tkę 6 lat temu. Sie porobiło

Pożegnalna fotka A60:
              Attached Files
              5450 kapsli z wypitych piw
              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• JAckson
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 6123

A ja zakupiłem dziś filtr polaryzacyjny i zamierzam go użyć
                MM961

Comment

• Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jesteś pewien, że się nie zawahasz?
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
                    Bardzo wdzięczny filtr, mam bardzo taniego Foxa i działa cuda
                    Zamieściłem 3 foty z Grodziska na http://mark33.fotosik.pl/

Comment

• JAckson
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jesteś pewien, że się nie zawahasz?
                      Trochę się waham, ale chcę pójść na całość
                      MM961

Comment

• angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

Dzis w nocy

DWA KSIĘŻYCE NA NIEBIE
                        Dwudziestego siódmego sierpnia, pół godziny po północy - na wygwieżdżonym niebie Mars będzie najjaśniejszy. Będzie taki duży jak księżyc w pełni, chociaż będzie oddalony 34,65 milionów mil od Ziemi. Będzie to wyglądało, jakby Ziemia miała dwa księżyce! Nie należy przeoczyć tego wydarzenia i podzielić się tą wiadomością ze znajomymi, bo nikt z żyjących nie będzie miał okazji obejrzeć czegoś takiego drugi raz.
                        Powtórzy się to w 2287 roku.
                        A zatem: aparaty w dłoń!!!

Comment

• Stasiek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2007.02
                          • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                          DWA KSIĘŻYCE NA NIEBIE
                          Mars może być rzeczywiście dobrze widoczny nad ranem, ale księżyc zachodzi dziś o 20:26 więc na pewno w tym samym czasie nie będzie go widać.

Comment

• angasc
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.04
                            • 977

Powiem szczerze, ze nie wiem
                            Nie jestem astronomem. Dostałem taka informacje od kolegów i mam zamiar poczekać do tej 0.30. Jeśłi rzeczywiście będzie cos ciekawego widać, to super. Jeśi nie, to nie jest to godzina eksteremalnie późna, i tak jeszcze nie będę spał.

Comment

• mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                              DWA KSIĘŻYCE NA NIEBIE
                              Dwudziestego siódmego sierpnia, pół godziny po północy - na wygwieżdżonym niebie Mars będzie najjaśniejszy. Będzie taki duży jak księżyc w pełni, chociaż będzie oddalony 34,65 milionów mil od Ziemi. Będzie to wyglądało, jakby Ziemia miała dwa księżyce! Nie należy przeoczyć tego wydarzenia i podzielić się tą wiadomością ze znajomymi, bo nikt z żyjących nie będzie miał okazji obejrzeć czegoś takiego drugi raz.
                              Powtórzy się to w 2287 roku.
                              A zatem: aparaty w dłoń!!!
                              Daj jakiegoś konkretnego linka nie mogę nic ciekawego znaleźć na ten temat.

Comment

• angasc
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2006.04
                                • 977

No sorki, ale nie mam. Takie dostałem od społeczeństwa, takie Wam wysłałem. Nie mam czasu na szukanie linków, sznurków czy innych sznurówek. Nie mniej po pólnocy juz powinienem byc luźniejszy. Jeśli rzeczywiście będzie coś ciekawego, to obejrzę i pstryknę fotki. Jeśłi nie, to dla mnie i tak nie ma stresu, bo spać o tej porze nie będę.

Comment

Przetwarzanie...
                                X