Z tą ogniskową to dokładnie nie wiem, bo się na tym prawie w ogóle nie znam. Dlatego się spytałem. Wiem, że chodzi o jakąś tam odległość ogniskowej od czegoś.
Aparat cyfrowy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalWiem, że chodzi o jakąś tam odległość ogniskowej od czegoś.Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maryhhmasz internet to wpisz w wyszukiwarce hasło ogniskowa i poszukaj definicji. A nie piszesz tu takich głupot.Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maryhhmasz internet to wpisz w wyszukiwarce hasło ogniskowa i poszukaj definicji. A nie piszesz tu takich głupot."All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Hannibal nie napisał głupoty, a co najwyżej ją powtórzył... Mocno sie zastanawiałem o cóż może chodzić w tak postawionym pytaniu i w końcu doszedłem do wniosku, że może o to by obiektyw zmiennoogniskowy (popularnie zwany zoomem) dysponował takim zakresem ogniskowych w którego środku byłaby ta - odpowiadająca kątowi widzenia ludzkiego oka.
Cóż - na ogół mniej więcej tak właśnie jest. Tym niemniej warto zapamiętać, że najsprawniejsze optycznie konstrukcje zmiennoogniskowe to te w których najdłuższa ogniskowa stanowi maximum 3-krotność najkrótszej (no... góra 4 krotność). Czyli np 28-85 mm, albo 35-105 mm. A jaka ogniskowa odpowiada kątowi widzenia ludzkiego oka? Otóż taka, która dla danego formatu filmu (bądź matrycy) daje kąt widzenia około 45 stopni. Dla formatu 24x36 mm będzie to 45 - 50 mm. Dla formatu 6 x 4 cm będzie to około 80 - 85 mm. Przyzwoici producenci cyfrówek podają informacje, która ogniskowa u nich stanowi ów standard. Na pewno będzie to sporo mniej niż 50 mm, bo matryca w kompaktowych cyfrakach jest raczej mała...
Na dystans trzeba trzymać się od konstrukcji, których producenci chwalą się, że np stanowią dla małego obrazka odpowiednik obiektywu np 28 - 300 mm. Zazwyczaj takie "szkło" pracuje dobrze w zakresie mniej więcej 35- 70 mm, a w reszcie tylko psuje materiał i nerwy.Last edited by dziku; 2005-08-01, 14:32.Dziku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maryhhmam w pracy model A510 i uważam, że jest to bardzo przywoity sprzęt
jakość zdjęć i możliwości zadowalajace
Zarówno A510 jak i A520 mają dużo wariantów ustawień, a szczególnie zależy mi na możliwości preselekcji czasu i preselekcji przysłony. Oba aparaty mają matrycę o rozmiarze 1/2.5''. Na niekorzyść A520 zaważyły opinie na www.recenzje.net.pl, wg których w aparatach o większej liczbie pikseli upchanych na matrycy tego samego rozmiaru może się pojawiać problem z szumami. Czy to prawda?
Comment
-
-
Wszystkie kompakty cyfrowe szumią - czym gorsze oświetlenie - tym większe szumy, pewnym wyjściem jest zmniejszenie rozdzielczości przy złym oświetleniu, np. w aparacie z 8 Mpx - można robić zdjęcia w 5 lub 3 Mpx - i wtedy szumy są zdecydowanie mniejsze.
Jednak jak się wybierze aparat 3 Mpx - to nie ma z czego schodzić - więc w A520 te 4 Mpx - to nie wada - zawsze można zmniejszyć rozdzielczość do 3 Mpx i szumy się zmniejszą, a w dobrych warunkach lepiej mieć trochę większą rozdzielczość (coś wykadrować - coś przyciąć).NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
-
Jak jest ciemniej (albo bardziej monochromatycznie, albo bardzo kontrastowo) to wszystkie cyfrówki szumią. Można temu w różny sposób przeciwdziałać, ale zdrowiej przyjąć zasadę, że do zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych po prostu cyfrówki nie bardzo się nadają. Jak występuje taka potrzeba to korzystam ze slajdu lub negatywu.Dziku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76Jednak jak się wybierze aparat 3 Mpx - to nie ma z czego schodzić - więc w A520 te 4 Mpx - to nie wada - zawsze można zmniejszyć rozdzielczość do 3 Mpx i szumy się zmniejszą, a w dobrych warunkach lepiej mieć trochę większą rozdzielczość (coś wykadrować - coś przyciąć).
Comment
-
-
Czy nie przesadzać...
Moim zdaniem 3 miliony to ciut za mało, ale przy pewnych założeniach może oczywiście wystarczyć.
Praktycznie:
Z aparatu 3 milionowego możesz zrobić prosto z karty przyzwoitej jakości odbitkę 20 x 30 cm
Z aparatu 5 milionowego będzie to już 30 x 45 cm
Czyli nawet przy założeniu, że odbijasz tylko w małym formacie - nieco większa matryca da Ci większe możliwości kadrowania. Bo zoom cyfrowy radzę wyłączyć.Dziku
Comment
-
-
Zgadza sie - poza tym - matryca o większej rozdzielczości "widzi" więcej - złapie więcej szczegółów obiektu znajdującego się w tej samej odległości, potem można to zdjęcie zmniejszyć.
Myślę że 3 Mpx - to teraz trochę za mało, radziłbym te 4 lub 5 Mpx.
Oto przykładowo powiększony ten sam fragment zdjęcia o rozdzielczości 5 i 8 MpxNORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzikuCzy nie przesadzać...
Moim zdaniem 3 miliony to ciut za mało,
Wszystko zależy od potrzeb-------------------
Grupie Żywiec mówie stanowcze NIE!
Guinnessowi i innym ALE mówie stanowczo TAK!
Smacznym piwom (także jasnym) mówie TAK.
Comment
-
-
Oczywiście masz racje, ale potrzeby mogą sie zmienić w trakcjie zabawy zakupionym aparatem, a zmiana samego aparatu to kolejne XXXX PLN mniej na koncie .
Ja najczęściej kupuje sprzęt trochę lepszy niż obecnie podszebuje i zazwyczja się to sprawdza.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
Comment