Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alnus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.07
    • 459

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
    ...Niestety czytanie instrukcji "na sucho" mi niewiele daje.
    Prosiłam Was o poradę, gdyż korzystając do tej pory z kieszonkowego aparatu nie mam pojęcia np. o obiektywach.
    ...
    Z samej instrukcji się tego nie dowiesz. Po prostu brakuje ci podstaw teorii fotografii i od tego powinnaś zacząć. Inaczej po prostu nie rozumiesz co czytasz w instrukcji. Nie istnieje coś takiego jak odpowiednio drogi sprzęt, żeby zrobić dobre zdjęcie lub nauczyć się na nim fotografować. Chcesz robić przyzwoite zdjęcia - kup najpierw podręcznik do fotografii, najlepiej całkiem stary, który opisuje co tam naprawdę dzieje się w tym pudełku z obiektywem i nie zajmuje się wogóle automatyką. I nieważne , że obraz naświetlany jest na kliszy czy matrycy cyfrowej. Zasady są takie same. Żeby świadomie robić zdjęcia po prostu trzeba to przejść. Poznanie podstaw i zależności tam panujących umożliwia zrozumienie o co chodzi w programach i ustawieniach bardziej skomplikowanych aparatów. Bezmyślne pstrykanie choćby najlepszym aparatem niekoniecznie sprawi, że zaczniesz robić lepsze zdjęcia. Kwota którą dysponujesz nie jest ani mała ani duża, ale powinnaś ją wydać świadomie. Inaczej możesz się srogo rozczarować. Co z tego , że ktoś ci doradzi aparat X, skoro to JEMU ten aparat pasuje, a tobie może lepiej pasować Y. Nie ma po prostu jednego najlepszego aparatu do 1500zł, do robienia zdjęć hokeistom. Dla każdego to może być zupełnie inny aparat i jeśli naprawdę chcesz się czegoś nauczyć musisz go sama wybrać, tzn musisz wiedzieć czego chcesz. Wtedy dopiero można polecić ci coś konkretnego, co sama będziesz mogła ocenić wedle swoich potrzeb.

Comment

• arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

Swoje pierwsze zdjęcia opublikowane w prasie robiłem aparatem radzieckim FED 5B. Nie jest to lustrzanka, ostrość ustawia się za pomocą dalmierza, o zoomie zapomnij - stała ogniskowa. Konstrukcja niesłychanie prosta, ale świetna właśnie do nauki.

Comment

• Alphonse
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.06
        • 96

arcy, Ty ino zerknij ile kosztują współczesne, nowe dalmierzowe

Comment

• dori
          • 2004.10
          • 320

Alnus, dopiąłeś chyba swego, po Twoich postach czuję się jak głupia blondynka porywająca się z motyką na słońce (chyba musze zmienić avatar )
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
          Bezmyślne pstrykanie choćby najlepszym aparatem niekoniecznie sprawi, że zaczniesz robić lepsze zdjęcia..
          gdzie napisałam, że chcę bezmyślnie pstrykać fotki? chcę się czegoś nauczyć i nie widzę nic złego w tym, że chcę kupić sprzęt na którym mogłabym to zrobić. Książki mogę poczytać i czytam tylko teoria bez możliwości sprawdzenia jej w praktyce nie na wiele mi się przydaje. O wiele łatwiej byłoby się uczyć mogąc od razu próbować robić zdjęcia.
          Nie kupię pewnie aparatu na całe życie, ale od czegoś chciałabym zacząć... i później ocenić czy mi pasuje czy nie.
          Łatwo Ci jest powiedzieć, że chcąc się czegoś nauczyć sama muszę wybrać aparat. Podejrzewam, że nie jest to proste nawet dla dużo bardziej doświadczonych osób. Prosiłam tylko, abyści poradzili mi jakie mam możliwości wyboru... i dziękuję tym którzy mi je wskazują

Comment

• arcy
            • 2002.07
            • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
            arcy, Ty ino zerknij ile kosztują współczesne, nowe dalmierzowe
            A po co nowy? Można taki jak mój, rocznik 1983 i nadal działa

Comment

• arcy
              • 2002.07
              • 7538

Comment

• Alphonse
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.06
                • 96

Kod:
                „Młodzieńcze,
                                     co wahasz się
                                                          wzór wybrać czyj,
                by
                  przykład
                               podać ci bliski,
                nie namyślając się
                                            powiem ci:
                                                            - Żyj,
                Jak żył
                          towarzysz
                                         Dzierżyński.”
                arcy, w twoim FED korekcja dioptryczna jest jakoś wyskalowana, tzn. czy jest konkretnie wiadome ile dioptrii korygujesz?

Comment

• alnus
                  • 2007.07
                  • 459

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
                  Alnus, dopiąłeś chyba swego, po Twoich postach czuję się jak głupia blondynka porywająca się z motyką na słońce (chyba musze zmienić avatar )
                  Nie było to moim zamiarem - przepraszam. Chciałem tylko napisać, że to nie aparat robi zdjęcia, tylko fotograf. Napisałaś, że parę zdjęć automacikiem ci wyszło fajnych. Ale czy wiesz dlaczego? Może gdybyś się dowiedziała, to mogłabyś robić podobne bez zmiany aparatu, a potem wiedziałabyć co jest ci potrzebne w nowym, aby te zdjęcia byłe jeszcze lepsze i takie jak chcesz je zrobić, a nie takie jak wyjdą. Cokolwiek kupisz - życzę zadowolenia z nowego sprzętu.

Comment

• arcy
                    • 2002.07
                    • 7538

arcy, w twoim FED korekcja dioptryczna jest jakoś wyskalowana, tzn. czy jest konkretnie wiadome ile dioptrii korygujesz?
                    Sprawdzę jak będę w Poznaniu, ale chyba nie.

Comment

• dori
                      • 2004.10
                      • 320

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie było to moim zamiarem - przepraszam
                      Dobra, to ja przepraszam, chyba dziś nie miałam najlepszego dnia

Comment

• dori
                        • 2004.10
                        • 320

PS. Powiedz czy wchodzisz w lustro czy jednak w hybrydę, to poszukam czegoś konkretnego, popytam znajomych, może jest coś lepszego niż ten Olek.
                        Dzięki wielkie za rady . Poczytałam to co mi napisaliście i i chyba jednak zdecyduję się na NIKONA D 40.

co o tym myślicie?

Comment

• pieczarek
                          • 2001.06
                          • 5011

Myślę, że możliwości tego aparatu starczą Ci na bardzo długo.
                          Przygodę z Nikonem D40 zacznij od dołączonej do zestawu książki. Mimo, że wg mnie lepsze są książki sprzed 10 lub 30 lat, to i z tej dowiesz się sporo.

Comment

• Alphonse
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.06
                            • 96

W pełni zgadzam się z pieczarkiem, także co do książek. Szkopuł w tym, że przeszliśmy od ultra-zoom do aparatu uniwersalnego.

Jako aparat uniwersalny D40 będzie, moim zdaniem, lepszy od każdej hybrydy z zoom (a innych chyba nie ma, wszystkie mają te koszmarnie wielkie zoomy)

dori, jeśli jednak nie chcesz rezygnować z zoom, to, możesz zaryzykować Fuji S9600. Koszt podobny, bo do niego musisz dokupić akumulatory i ew. torbę.

Czyli za Fuji jako aparatem do hokeja, przemawia:
                            - 10 mln pikseli matrycy (ta przewaga ew. ujawni się tylko podczas powiększania foto na komputerze)
                            - zoom, w miarę użyteczny, rozsądnej wielkości i całkiem niezły (pamiętając, że cudów w optyce nie ma)
                            - obiektywy do D40 są na razie(?) bardzo drogie

Jeśli to miałby być Nikon D70, to Fuji odradzałbym, ale przy D40 namawiam do porównania.

W każdym razie czy Fuji, czy Nikon D40 to i tak będzie to lepszy wybór niż Olympus, z pewnością.

PS Fuji tylko w agito.pl lub foto-net, są problemy z gwarancjami w aut. serwisie

PS2 Testy na fotopolis.pl -> D40, D40X
                            Last edited by Alphonse; 2007-09-16, 21:27.

Comment

• arcy
                              • 2002.07
                              • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jaką masz? Jakie obiektywy etc?
                              505si - obiektyw "kitowy" 28-50 + Sigma 70-210 1:4-5.6

Mam też rzemieślniczo wykonany battery pack - trafiłem kiedyś na allegro na człowieka, który posiadając Minoltę zmajstrował sobie coś takiego... z drewna. Nie dość, że obniża koszt baterii, to jeszcze bardzo fajnie dociąża aparat.

Comment

• pieczarek
                                • 2001.06
                                • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
                                505si - obiektyw "kitowy" 28-50 ....
                                Wg mojej skromnej wiedzy posiadacza Pentaxów i Olympusów nie było takiego obiektywu do Minolty.

Comment

Przetwarzanie...
                                X