Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori
Wyświetlenie odpowiedzi
Aparat cyfrowy
Collapse
X
-
-
-
Swoje pierwsze zdjęcia opublikowane w prasie robiłem aparatem radzieckim FED 5B. Nie jest to lustrzanka, ostrość ustawia się za pomocą dalmierza, o zoomie zapomnij - stała ogniskowa. Konstrukcja niesłychanie prosta, ale świetna właśnie do nauki.
Comment
-
-
Alnus, dopiąłeś chyba swego, po Twoich postach czuję się jak głupia blondynka porywająca się z motyką na słońce (chyba musze zmienić avatar )
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedziBezmyślne pstrykanie choćby najlepszym aparatem niekoniecznie sprawi, że zaczniesz robić lepsze zdjęcia..
Nie kupię pewnie aparatu na całe życie, ale od czegoś chciałabym zacząć... i później ocenić czy mi pasuje czy nie.
Łatwo Ci jest powiedzieć, że chcąc się czegoś nauczyć sama muszę wybrać aparat. Podejrzewam, że nie jest to proste nawet dla dużo bardziej doświadczonych osób. Prosiłam tylko, abyści poradzili mi jakie mam możliwości wyboru... i dziękuję tym którzy mi je wskazują
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedziarcy, Ty ino zerknij ile kosztują współczesne, nowe dalmierzowe
Comment
-
-
-
Kod:„Młodzieńcze, co wahasz się wzór wybrać czyj, by przykład podać ci bliski, nie namyślając się powiem ci: - Żyj, Jak żył towarzysz Dzierżyński.”
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedziAlnus, dopiąłeś chyba swego, po Twoich postach czuję się jak głupia blondynka porywająca się z motyką na słońce (chyba musze zmienić avatar )
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedziarcy, w twoim FED korekcja dioptryczna jest jakoś wyskalowana, tzn. czy jest konkretnie wiadome ile dioptrii korygujesz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedziNie było to moim zamiarem - przepraszam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
PS. Powiedz czy wchodzisz w lustro czy jednak w hybrydę, to poszukam czegoś konkretnego, popytam znajomych, może jest coś lepszego niż ten Olek.
co o tym myślicie?
Comment
-
-
W pełni zgadzam się z pieczarkiem, także co do książek. Szkopuł w tym, że przeszliśmy od ultra-zoom do aparatu uniwersalnego.
Jako aparat uniwersalny D40 będzie, moim zdaniem, lepszy od każdej hybrydy z zoom (a innych chyba nie ma, wszystkie mają te koszmarnie wielkie zoomy)
dori, jeśli jednak nie chcesz rezygnować z zoom, to, możesz zaryzykować Fuji S9600. Koszt podobny, bo do niego musisz dokupić akumulatory i ew. torbę.
Czyli za Fuji jako aparatem do hokeja, przemawia:
- 10 mln pikseli matrycy (ta przewaga ew. ujawni się tylko podczas powiększania foto na komputerze)
- zoom, w miarę użyteczny, rozsądnej wielkości i całkiem niezły (pamiętając, że cudów w optyce nie ma)
- obiektywy do D40 są na razie(?) bardzo drogie
Jeśli to miałby być Nikon D70, to Fuji odradzałbym, ale przy D40 namawiam do porównania.
W każdym razie czy Fuji, czy Nikon D40 to i tak będzie to lepszy wybór niż Olympus, z pewnością.
PS Fuji tylko w agito.pl lub foto-net, są problemy z gwarancjami w aut. serwisie
PS2 Testy na fotopolis.pl -> D40, D40XLast edited by Alphonse; 2007-09-16, 21:27.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziJaką masz? Jakie obiektywy etc?
Mam też rzemieślniczo wykonany battery pack - trafiłem kiedyś na allegro na człowieka, który posiadając Minoltę zmajstrował sobie coś takiego... z drewna. Nie dość, że obniża koszt baterii, to jeszcze bardzo fajnie dociąża aparat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi505si - obiektyw "kitowy" 28-50 ....
Comment
-
Comment