Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sokół83
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1598

mam nadzieję że mi pomożecie

otóż teściowa chce kupić aparat do 500-600zł, ma to być małpa oczywiście, nie za dużych rozmiarów (nie większy niż wspomniany przed chwilą G9), z dużym wyświetlaczem (teraz to już chyba standard) i zoomem 6-8x, a ja nie mam za bardzo czasu czytać testy (zanim sam wybrałem sobie aparat czytałem testy chyba ze 3 tygodnie); poza tym testów małp ogólnie jest mało

może ktoś jest na tyle zorientowany w tej materii, że mógłby mi polecić kilka łatwych w obsłudze modeli z ręki?
    Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• peixe
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.03
      • 115

G9 to ciezkie pudlo jest...

Nie zebym byl jakos specjalnie zorientowany, ale moze cos z nizszych Powerszotow Canona? Np taki A590 IS, mozna dostac juz za mniej niz cztery stowki. Jesli tesciowej nie zalezy na jakichs specjalnych fajerwerkach, to powinna byc zen bardziej niz zadowolona. No i Canony maja bardzo przyjazne Menu.
      Last edited by peixe; 2008-09-14, 21:43.

Comment

• angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
        mam nadzieję że mi pomożecie

otóż teściowa chce kupić aparat do 500-600zł, ma to być małpa oczywiście, nie za dużych rozmiarów (nie większy niż wspomniany przed chwilą G9), z dużym wyświetlaczem (teraz to już chyba standard) i zoomem 6-8x, a ja nie mam za bardzo czasu czytać testy (zanim sam wybrałem sobie aparat czytałem testy chyba ze 3 tygodnie); poza tym testów małp ogólnie jest mało

może ktoś jest na tyle zorientowany w tej materii, że mógłby mi polecić kilka łatwych w obsłudze modeli z ręki?
        Zastanowił bym się czy warto kupować PS-a Canona. Sporo tego sprzedaję i widzę ile z nich wraca albo na gwarancji albo tuż po.
        Ciężko Ci będzie znaleźć aparat z takim zoomem w tej cenie.
        Proponuję pogrzebać w Canonie serii IXUS, w Samsungu lub Nikonie.
        Podobno Samsung NV8 jest w miarę OK. Ma całkiem przyzwoity obiektyw i sporo fajnych funkcji.
        Popatrz na:
        - Kodak ZD710
        - Canon IXUS 80
        - Samsung DIGIMAX I70
        - Nikon Coolpix L18
        - Nikon Coolpix S700
        No i oczywiście moje ukochane Fuji:

W tej cenie wyrabiasz się z FinePix A920 i to jest naprawdę świetny wybór.
        Last edited by angasc; 2008-09-14, 22:30.

Comment

• granat862
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.12
          • 945

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peixe Wyświetlenie odpowiedzi
          G9 to ciezkie pudlo jest...

Np taki A590 IS, mozna dostac juz za mniej niz cztery stowki. Jesli tesciowej nie zalezy na jakichs specjalnych fajerwerkach, to powinna byc zen bardziej niz zadowolona. No i Canony maja bardzo przyjazne Menu.
          Zastanowił bym się czy warto kupować PS-a Canona. Sporo tego sprzedaję i widzę ile z nich wraca albo na gwarancji albo tuż po
          Sam od ponad 2 lat posiadam CanonaA560 i jak do tej pory nie narzekam, jeszcze mnie nie zawiódł. Prosty w obsłudze. Jeśli aparat ma słuzyć tylko od czasu do czasu to polecam włłaśnie Canona z serii A5XX
          Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• angasc
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.04
            • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedzi
            Sam od ponad 2 lat posiadam CanonaA560 i jak do tej pory nie narzekam, jeszcze mnie nie zawiódł. Prosty w obsłudze. Jeśli aparat ma słuzyć tylko od czasu do czasu to polecam włłaśnie Canona z serii A5XX
            Cieszę się, że jesteś z niego zadowolony. Jak Ci padnie, to mam w warsztacie kilka sztuk na części. W razie czego zapraszam.
            Canony serii PS 5XX, 6XX, 7XX zostały wycofane z produkcji i sprzedaży w okresie wakacyjnym. Można jeszcze jakieś spady nabyć w Makro lub innych Media Marktach czy Saturnach, ale to już tylko wyprzedaż.
            Do dnia dzisiejszego nie ma żadnych informacji na temat następców. Canon Polska nic nie wie i nie ma żadnych informacji na temat dostępności, nazw nowych modeli ani cen. Kolejny przykład na potwierdzenie tezy, że dla Canona jesteśmy Trzecim Światem.

Comment

• peixe
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.03
              • 115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
              Kolejny przykład na potwierdzenie tezy, że dla Canona jesteśmy Trzecim Światem.
              To i tak nic w porownaniu do takiej np. Slowacji...Bylem tam zmuszony do kupna aparatu wlasnie Canona i ten sam model kosztowal prawie 100 euro wiecej niz obecnie w Niemczech. Podejrzewam, ze w Bulgarii czy Rumunii to w ogole pod tym wzgledem kapliczka.
              Last edited by peixe; 2008-09-15, 19:11.

Comment

• angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

To i tak nic w porownaniu do takiej np. Slowacji...Bylem tam zmuszony do kupna aparatu wlasnie Canona i ten sam model kosztowal prawie 100 euro wiecej niz obecnie w Niemczech. Podejrzewam, ze w Bulgarii czy Rumunii to w ogole pod tym wzgledem kapliczka.
                To wynika w dużej mierze z czegoś innego, a mianowicie z polityki cenowej Canona. Rynek niemiecki ( tu opieram sie na informacji z centrali Canon Polska i rozmowie z jednym z szefów o podjęciu ewentualnej współpracy ) jest dla Canona najważniejszym rynkiem Europy. Dlatego wszystkie modele aparatów jak również akcesoria są tam tańsze o jakieś 20-30%.

Comment

• kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8108

A co powiecie o Canonie SX100 lub S3 IS ?
                  Znalazłem jeszcze KODAK EasyShare Z650 w rozsadnej cenie
                  Last edited by kiszot; 2008-09-15, 23:54.
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• angasc
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 977

Ale oba te Canony przekraczają zaplanowany limit cenowy.
                    Jeśli tak, to wolałbym dołozyć dwie stówki do ceny SX100 i kupić Fuji FinePix S8100 fd. Wówczas wiem, że mam w razie potrzeby małpę, a jak chcę to bardzo fajną hybrydę do pólprofesjonalnych zastosowań
                    S3is to model nieprodukowany już od dawna, chyba ze 2 lata.
                    Co do Kodaka - fajny aparacik, parametry i cena podobne do Fujika. Tylko że szumy znacznie większe i gorszy obiektyw. No i tragiczna obsługa menu.
                    Last edited by angasc; 2008-09-16, 17:01.

Comment

• peixe
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.03
                      • 115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ale oba te Canony przekraczają zaplanowany limit cenowy.
                      Jeśli tak, to wolałbym dołozyć dwie stówki do ceny SX100 i kupić Fuji FinePix S8100 fd. Wówczas wiem, że mam w razie potrzeby małpę, a jak chcę to bardzo fajną hybrydę do pólprofesjonalnych zastosowań
                      S3is to model nieprodukowany już od dawna, chyba ze 2 lata.
                      Co do Kodaka - fajny aparacik, parametry i cena podobne do Fujika. Tylko że szumy znacznie większe i gorszy obiektyw. No i tragiczna obsługa menu.
                      Angasc, a jakie znaczenie maja szumy, jak tesciowa bedzie robic zdjecia na ISO 80-100?
                      Co do aparatu, to ja moge polecic jesli juz jestes gotow przekroczyc te cene, Canona S5 IS. Lada dzien wyjdzie jego nastepca, wiec ten model pewnikiem stanieje. Pamietaj tylko, ze nie jest to aparat poreczny(podobnie jak wspomniany powyzej Fuji).

Comment

• angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

Angasc, a jakie znaczenie maja szumy, jak tesciowa bedzie robic zdjecia na ISO 80-100?
                        Co do aparatu, to ja moge polecic jesli juz jestes gotow przekroczyc te cene, Canona S5 IS. Lada dzien wyjdzie jego nastepca, wiec ten model pewnikiem stanieje. Pamietaj tylko, ze nie jest to aparat poreczny(podobnie jak wspomniany powyzej Fuji).
                        Otóż drogi Peixe szumy będą miały olbrzymie znaczenie. Bo jak szanowna teściowa nie ma bladego pojęcia o robieniu zdjęć, to będzie używała trybu AUTO. A na AUTO, przy gorszych warunkach świetlnych każdy aparat podbije jej ISO do wartości maksymalnej. I wyjdzie kasza a nie zdjęcie.
                        Canon S5 jest już wycofany i nie będzie więcej dostępny na terenie Polski. Canon Polska nie przewiduje już żadnych dostaw tego modelu. Można go jeszcze dostać gdzieniegdzie jako końcówki stanów magazynowych.To że nie jest to aparat poręczny to ja bardzo dobrze wiem. Tak samo nieporęczny jak większość Canonów w tej klasie. Dlatego spójrz proszę na mój pierwszy post w tej dyskusji i zobacz jakie modele proponowałem.
                        Popatrz też na Fuji S1000FD, jego wymiary, wagę, parametry, zdjęcia testowe i poręczność. Kosztuje nieco ponad 600 zł brutto. Dla kobiety idealny.

Comment

• peixe
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.03
                          • 115

No to tesciowa bedzie musiala sie zaznajomic z trybem manualnym, albo uzywac lampy...
                          Tak, czy siak, za ta cene nie dostanie aparatu nie szumiacego powyzej, powiedzmy 200.

Swoja droga, zaczynalismy od kompaktow, a teraz leca hybrydy. Sokol83, kup kochanej tesciowej Smiene i bedzie git

Comment

• Cez
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 1789

i zaśpiewaj "Teściowo Ty stary rowerze, tylko pedałów Ci brak..."
                            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• angasc
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.04
                              • 977

No to tesciowa bedzie musiala sie zaznajomic z trybem manualnym, albo uzywac lampy...
                              Tak, czy siak, za ta cene nie dostanie aparatu nie szumiacego powyzej, powiedzmy 200.

Swoja droga, zaczynalismy od kompaktow, a teraz leca hybrydy. Sokol83, kup kochanej tesciowej Smiene i bedzie git

Smienę jak Smienę. Mam do sprzedania Vilię + lampa błyskowa + oryginalny pokrowiec. Stan idealny, aparat prawie nie używany. Cena: 2 dobre piwa.
                              A tak na poważnie: Sokół - przdział cenowy 500-600 zł lub nieco wyżej jest jak widzisz bardzo niebezpieczny. Kup Ty teściowej aparat za 300 zł, np Canon PS 470 i będzie po sprawie.
                              Wasze zdrówko

Comment

• peixe
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.03
                                • 115

Niestety G9 wraz z szerokim katem rozstrzaskal sie o betonowa posadzke dublinskich dokow Aparat jest jeszcze do uratowania, ale w serwisie posiedzi pewnikiem kolo miesiaca. Taki obrot spraw zdecydowal o przyspieszeniu kupna pierwszej lustrzanki i tutaj pojawia sie pytanie(kierowane przede wszystkim do pieczarka, badz angasca). Mam do wyboru D80 z kitem 18-135 za 727 euro lub D90 z 18-55 za tysiacza. Duzo dobrego naczytalem sie tu i owdzie o 80 i prawdopodobnie nie bede i tak w stanie, przynajmniej na poczatku wykorzystac wielu funkcji tej maszyny. Za D90 przemawia Live-view, no i mozliwosc krecenia filmow, ale po kieszeni bije zdecydowanie mocniej... Canona z powodu mojego pecha co do tej marki i plastikowosci 450D odrzucam juz na starcie.

Co brac?

Comment

Przetwarzanie...
                                X