Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 2891

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
    Też mam obsesję przepalonych zdjęć i często zdarza mi się robić zbyt ciemne. Niezłym panaceum na to jest włączeniew aparacie rejestracji każdego zdjęcia w trzech wariantach ekspozycji: ustawiona, -1, +1. Jeden cyk, trzy ekspozycje do wyboru, gdy oglądasz zdjęcia na monitorze. Tylko zapycha to kartę, jeśli robisz w formacie RAW...
    Żą czy swoje zdjęcia robisz tylko na prywatny użytek? Jeśli tak to możesz napisać po co robisz w formacie RAW? I dodatkowe pytanie ile zdjęć ze swoich wyjazdów zrobionych w tym formacie udało Ci się już "obrobić" ?
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Robię takie na wszelki wypadek, bo chcę nauczyć się obróbki. Co prawda jeszcze się za to nie zabrałem ale póki co nie przekroczyłem masy krytycznej, więc nie ma paniki Staram się robić ostrą selekcję, np. z miesięcznego wyjazdu do Indii przywiozłem jakieś 350, to chyba rozsądna liczba.

Comment

• arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
        Od pewnego czasu zamierzam kupić aparat cyfrowy tylko.... nie wiem jaki Tak więc zwracam się z prośba do forumowiczów o danie namiarów na jakiś ciekawy sprzęt.
        Jedyny warunek to cena, myślę że tak gdzieś koło 1200 zł. lepiej mniej niż więcej. Zaznaczam, iż jestm amatorem.
        Z góry dziękuje za pomoc.
        Jak ten czas szybko płynie, he he. Minęły cztery lata więc czas zmienić aparat.
        Szczerze powiedziawszy decyzja już zapadła, ale może ktoś zaproponuję coś innego.
        Jest to lustrzanka CANON EOS 1000D, dobry aparat za przystępną cenę.
        Jak się mylę lub jest coś godnego uwagi to proszę o propozycję.
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak ten czas szybko płynie, he he. Minęły cztery lata więc czas zmienić aparat.
          Szczerze powiedziawszy decyzja już zapadła, ale może ktoś zaproponuję coś innego.
          Jest to lustrzanka CANON EOS 1000D, dobry aparat za przystępną cenę.
          Jak się mylę lub jest coś godnego uwagi to proszę o propozycję.
          Trudne pytanie. Żeby na nie sensownie odpowiedzieć, trzebaby znać Twoje potrzeby.
          Canon 1000D jest aparatem niezłym z dolnej półki lustranek.
          Wady:
          - jakość wykonania !!!
          - kiepski obiektyw w kicie
          - robi plastikowe zdjęcia
          - baterie żre jak smok wawelski
          Zalety:
          - niezła matryca o małym współczynniku szumów
          - spory wybór obiektywów.
          Jeśli nie przewidujesz wydawania majątku na obiektywy, to jego zakup jest raczej bez sensu. Lepszy efekt i większe możliwości uzyskasz kupując wyższej klasy kompakt lub hybrydę. Dobrze ustawiony Fuji S9600 robi fotki o kilka klas lepsze.
          W Canonie EOS 1000D zapomnij o trybie AUTO lub trybach APS. To podobno porażka. Musisz więc i tak korzystać z trybu manualnego żeby coś fajnego uzyskać. Czyli żeby mieć fajne zdjęcie to za odpowiednie szkła zapłacisz kilka razy więcej niż za aparat. Po co?
          Ale to tylko moja bardzo subiektywna opinia. Zrobisz jak chcesz.
          Podumowując: jeśli chcesz pstrykać fotki to wystarczy Ci coś tańszego. Jeśli chcesz robić zdjęcia, to lepiej kupić wyższej klasy lustrzankę.
          Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-11-02, 01:25.

Comment

• piotrrat
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.11
            • 730

A czy macie jakąś wiedze na temat FUJI S1000fd ?
            Chcę takiego kupić do użytku amatorskiego .

Comment

• angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrrat Wyświetlenie odpowiedzi
              Za te pieniądze - niezły wybór.
              Ma kilka wad:
              - jest lekki i plastikowy
              - jak prawie każdy FUJI robi kiepskie zdjęcia w trybie AUTO, zwłaszcza w pomieszczeniu i z lampą. Oczywiście kiepskie w pojęciu ludzi zainteresowanych fotografią.
              - wymaga od właściciela nieco wiedzy o fotografii i dokładnego przeczytania instrukcji.
              - uwaga na klapkę baterii - lubi się wyłamać.
              - przy dużym zoomie wkradają się aberracje
              Zalety:
              - zoom 12x
              - tryb pamorama
              - supermakro 2 cm
              - świetny, jasny obiektyw Fujinon
              - niezła, stosunkowo mało szumiąca matryca. Szkoda że tylko CCD
              - mechaniczna stabilizacja obrazu
              - małe zużycie prądu - sporo zdjęć na bateriach ( podobno nawet 700 )
              - jak go pznasz i zrobisz zdjęcia na Manual, to mile Cię zaskoczy.

W mojej opinii za te pieniądze trudno znaleźć coś równie fajnego. Zmusza właściciela do nauki podstaw fotografii. I z każdym dniem bardziej się odwdzięcza za poświęcony mu czas. Napewno lepszy wybór niż Pasikonik czy Canon w tej klasie sprzętu.

PS. I jeszcze coś za co kocham Fuji: profil kolorów FujiChrome. Żaden z producentów jeszcze tego nie podrobil
              Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-11-02, 21:52.

Comment

• pieczarek
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.06
                • 5011

Tutaj zobaczysz co ludziom udaję się z tego aparacika wyciągnąć:
                The safest and most inclusive global community of photography enthusiasts. The best place for inspiration, connection, and sharing!

Comment

• piotrrat
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2002.11
                  • 730

Dzięki za info ,chyba go kupię.

W media-markt jest za 699 pln ale goły bez tych dodatków.

Comment

• angasc
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 977

Dzięki za info ,chyba go kupię.

W media-markt jest za 699 pln ale goły bez tych dodatków.
                    Jeśli sie zdecydujesz, to wróć na forum i pochwal się swoimi wrażeniami.
                    No i ciekawi jesteśmy Twoich zdjęć

Comment

• kiszot
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8117

Też chodzi mi po głowie ale zastanawiam się tez nad 9500.Jak myślicie który może być lepszy dla amatorskiego pstrykania?
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                        Też chodzi mi po głowie ale zastanawiam się tez nad 9500.Jak myślicie który może być lepszy dla amatorskiego pstrykania?
                        Chyba 9500 lub 9600. To aparat dający o niebo większe możliwości. A gdy fotografia cyfrowa Cię wciągnie, to cuda z niego uzyskasz. Jest to jeden z niewielu Fuji, dobrze radzący sobie z Auto.

Comment

• kiszot
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8117

Znalazłem jeszcze taki aparacik Canon S3 IS.Czy jest to coś w miare dobrego i jak to się ma do Fuji np 9500?

Comment

• peixe
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.03
                            • 115

A ja sie pochwale Wczoraj kurier przywiezl mnie Tokine 11-16 ze swiatelkiem 2.8 Sprawdzal mozliwosci bede dzisiaj, a na chwile obecna moge powiedziec tyle, ze szklo to jest bardzo dobrze wykonane, no i jakies 7 razy ciezsze od kita.

Comment

• angasc
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.04
                              • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                              Znalazłem jeszcze taki aparacik Canon S3 IS.Czy jest to coś w miare dobrego i jak to się ma do Fuji np 9500?
                              W miarę dobre to jest. Ale ja wolałbym 9500. Porównaj chciażby obiektywy. Poza tym w tym roku kilka estrójek wyrzuciłem do śmieci, bo zepsuły się zaraz po gwarancji. Naprawa była nieopłacalna. To fajny aparat dla sprzedawców - klient musi znów zapłacić za nowy
                              Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-11-09, 10:17.

Comment

• kiszot
                                🍼🍼
                                • 2001.08
                                • 8117

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                                W miarę dobre to jest. Ale ja wolałbym 9500. Porównaj chciażby obiektywy. Poza tym w tym roku kilka estrójek wyrzuciłem do śmieci, bo zepsuły się zaraz po gwarancji. Naprawa była nieopłacalna. To fajny aparat dla sprzedawców - klient musi znów zapłacić za nowy
                                No tak tylko,że 9500 to juz hybryda i jest dosyć ciężka i wielka.Jakoś nie za bardzo nadaje się na spacer z rodzinką czy jakiś wypadzik.Natomiast 1000 czy s3 nie sa aż tak wielkie a parametry mają porównywalne.

Comment

Przetwarzanie...
                                X