Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
Wyświetlenie odpowiedzi
Aparat cyfrowy
Collapse
X
-
Nie jestem jakimś profesjonalistą fotograficznym ale tylko przeciętnym amatorem (no może trochę ponadprzeciętnym) używałem już kilku kompaktów różnej klasy i jakości ale po ostanich wakacjach z pożyczoną od córki średniej jakości lustrzanką, Nikon D3000 ze standardowym obiektywem, powiem tak...... NIE CHCĘ już żadnego kompakta....w porónaniu do nawet średniej jakości lustrzanki, kompakt to tylko zabawka do robienia ładnych fotek rodzinnych w słoneczny dzień.....absolutnie nie chcę tutaj krytykować czy śmiać się z kogokolwiek, ale po poeksperymentowaniu z lustrzanką w różnych warunkach, w różnych miejscach i z różnymi ustawieniami zostałem powalony na kolana......nie stać mnie niestety żeby wywalić jednorazowo około 2tyś zł na fotoaparat ale tym bardziej mnie nie stać żeby wywalić 700zł na dobrego kompakta więc na wiosnę zaczynam się rozglądać za jakimiś dogodnymi ratami i już mi się micha cieszy...baa...już myślę nad dodatkowym obiektywem.....Last edited by krasnal45; 2010-10-23, 07:47.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krasnal45 Wyświetlenie odpowiedzi....nie stać mnie niestety żeby wywalić jednorazowo około 2tyś zł na fotoaparat ale tym bardziej mnie nie stać żeby wywalić 700zł na dobrego kompakta ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziNo dobra - wyraziłem się ciut nieprecyzyjnie - poszukuję cyfrówki z niezłym zoomem (jak na ten segment) i w miarę pancernej w klasie cenowej do 500 złotych - czyli co byście w tym segmencie polecili - mam świadomość co do jakości możliwej do otrzymania za 500 zetaGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziA patrzyłeś w zestawach do McDonalda
Przecie pisałem, że to aparat na ćwiczenia dla studentów, żeby zrobili zdjęcia sekcji i zamieścili w protokole, obrobiwszy je w międzyczasie, Mają się nauczyć, że takie rzeczy się przydają i należą do metodologii naukowej stąd nienajgorszy zoom i pancerna budowa. A przecież nikt nie wyda na taki aparat 2000 złotych bo przy zdolnościach destrukcyjnych studentów nie przetrwa on 2 lat
Po raz kolejny padło na Canona Powershota A490. Za dwa lata (jak studenci będą łaskawi) najwyżej znowu coś trzeba będzie kupić...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziNo przyznaj się Becik, że masz nowy nick na Browarze - Petrus33Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziCzy mógłbyś podać namiary na jakiegoś kompakta, który jest według Ciebie "dobry". Wg mnie "dobre" kompakty zaczynają się od 1100 zł lub sporo więcej. Zdaję sobie sprawę, że to wszystko zależy od kryteriów nabywcy. Bardzo bym się ucieszył, gdybym się dowiedział jakie kompakty są jednocześnie "dobre" i kosztują 700 zł.Last edited by krasnal45; 2010-10-24, 15:38.
Comment
-
-
Głupoty gadacie! Czym innym jest aparat do zdjęć dokumentacyjnych od aparatu do zdjęć z zadęciem artystycznym. Jak ktoś sobie wysoko postawi poprzeczkę to stwierdzi (a znam takich ludzi), że tylko "pełna klatka".
Widziałem naprawdę niezłe zdjęcia z komórki i kompletnie nieudane z lustrzanki. Wszystko zależy od tego który robi te zdjęcia. Pytanie Irona było skierowane bardziej do tych, którzy już mieli do czynienia z jakimiś kompaktami, bo o owej pancerność nie wyczyta się informacjach handlowych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer Wyświetlenie odpowiedziJeśli chodzi o odwzorowanie kolorów i nasycenia barw, to moim zdaniem najlepsze są Fuji (najlepsza matryca).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziCzęść, a co sądzisz o FinePix HS10? Zastanawiam się nad tym modelem.
Comment
-
-
Wiem, że narażam się na wagon zgryźliwości, ale za to Was lubię...
Całkiem poważnie myślę o zakupie zestawu Sony DSLR A390 + Sigma 18-200 F3.5-6.3 DC.
Nie napinam się na udział w World Press Photo, zamierzam robić foty "sytuacyjno-rodzinne" plus "widoczki" np. w górach.
Konstruktywne opinie mile widziane .
Comment
-
-
Może to nie będzie konstruktywna opinia ale ja już nigdy nie kupię nic, co ma napis "sony". Wszystkie moje dotychczasowe sprzęty tej marki (chyba trzy) psuły mi się maksymalnie dwa tygodnie po upływie terminu gwarancji nigdy przed...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziCałkiem poważnie myślę o zakupie zestawu Sony DSLR A390 + Sigma 18-200 F3.5-6.3 DC.
... zamierzam robić foty "sytuacyjno-rodzinne" plus "widoczki" np. w górach.
Konstruktywne opinie mile widziane .
Bo jeśli tak, to sprzęt jest do tych celów doskonały. Do tych celów wystarcza aparat z matrycą 2 MP. Nie będzie widać jakichkolwiek szumów. zniknie wiele niedoskonałości obiektywu (np. aberracja chromatyczna). Pozostałe (dystorsję, winietowanie) usuniesz w prostym programie graficznym. Każda lustrzanka w tej cenie (tańsze także) spełni oczekiwania.
Ja na Twoim miejscu nie kupowałbym klamotowatej lustrzanki, a jakiegoś bardziej wypasionego kompakta: Nikon P7000, Canon G11 lub G12 plus mała, zewnętrzna lampa błyskowa. Różnica w możliwościach aparatów na pewno jest, czy istotna, to sam musisz rozstrzygnąć. Różnicy w jakości obrazka nie zauważysz. Telepanie się po górach (lub np. gorącym Egipcie) z lustrzanką na szyi, to niezbyt rozsądny pomysł.
Comment
-
-
Mam podobne zdanie do pieczarka. Jeśli nie zamierzasz kupować więcej obiektywów to lepiej bierz jakiś kompakt - lżejsze i wygodniejsze. Jakość zdjęć na dobrym poziomie. Dodatkowo rodzina nie będzie musiała za każdym razem pytać jak się robi zdjęcia
Comment
-
Comment