Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Kochani jutro mam zamiar kupić pewien aparacik cyfrowy. I mam do was pytanie (pytam się, ponieważ nie znam się na tym). Czy ten aparacik ma dobre parametry techniczne? Czy moglibyście mi coś innego (z podobnymi parametrami) polecić. Czekam na wasze sugestie do jutra rana. Z góry dziękuję Oto ten aparat:
    Nie wiem jaka cena, ale jeśli miałbym oceniać po samych parametrach, to brałbym spokojnie Niemniej istotne jest do czego zamierzasz używać to cacko. Do zastosowań amatorskich wystarczy aż nadto.
    Matryca jest wystarczająca, możesz się bawić w stosunkowo duże formaty. Bardzo fajny zoom optyczny, spora możliwość nastawień manualnych.

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      Nie wiem jaka cena, (...).
      Koszt tego aparatu + karta 256MB wyniesie mnie 1479zł. Drogo?
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
        Koszt tego aparatu + karta 256MB wyniesie mnie 1479zł. Drogo?
        Jeśli razem z kartą, to cena jest korzystna. Widzę, że na Allegro są ciut tańsze, ale za to bez karty.

Comment

• ierzy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.07
          • 30

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Jeśli razem z kartą, to cena jest korzystna. Widzę, że na Allegro są ciut tańsze, ale za to bez karty.

tu poczytaj na temat tego aparatu..
          osobiście myślę że to jest dobra propozycja (ostatnie ceny również pod tym linkiem).
          zoom optyczny super (jedna z lepszych propozycji w tej klasie).
          Jeśli kupisz w granicy 1300 + karta to będzie dobry zakup.

Comment

• dziku
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.12
            • 1992

Patrząc na dane techniczne - dodałbym do "ignorowanych".
            Pokrótce:

Matryca CCD : 5 mln pix - jedyna rzecz w sumie wystarczająca.
            Pamięć : wew. 32MB + Secure Digital/Multi Media Card - pamięć wewnętrzna raptem na kilka zdjęć, a dedykowane karty drogie i nierozwojowe.
            Obiektyw : 38-380 mm, F2.8-F3.7
            Zoom : optyczny: 10x, cyfrowy: 3x - dokładnie odwrotnie niż ma sens. Nie wiem czemu uważa się, że prawa optyki nie dotyczą aparatów cyfrowych. Najsprawniejsza optycznie konstrukcja obiektywu zmiennoogniskowego to zoom 3 - krotny. Zoom 10x praktycznie nie ma prawa być w pełnym zakresie dobry.
            Balans bieli : auto, 4 ustawienia programowe - jeśli nie ma ręcznego trybu ustalania balansu bieli to nie najlepiej. Automatyka i tryby predefiniowane nie zawsze sobie radzą.
            Lampa błyskowa : auto, redukcja czerwonych oczu, błysk dopełniający, wyłączona - jeśli brak możliwości redukcji mocy lampy to prawdopodobnie w większości sytuacji będzie przepalać.
            Format zapisu dan. : JPEG, MPEG4 - Skoro brak zapisu w tiffie lub RAWie to w duże formaty się nie pobawisz. Z pelnej klatki matrycy 5 milionowej możesz zrobić powiększenie 30x40 cm. Aby zrobić większe, trzeba się pobawić w programie graficznym. Mnie kiedyś życie przymusiło do zrobienia 100 x 150 cm z matrycy 6 milionowej. I to się da zrobić i to bardzo ładnie, ale punktem wyjścia do zabawy musi być plik tiff (albo RAW).

Za te pieniądze dostaniesz sporo lepszy aparat Canona, Nikona, Olympusa lub Minolty. Aparat taki będzie posiadał przyjazny i sensowny soft. Do rzeczy niezbędznych zaliczyłbym np korygowanie czułości matrycy i siły błysku lampy w zakresie +/- 2 EV co 1/3 EV. Synchronizacja tak sterowanej lampy z długimi czasami i/lub symylacja synchronizacji z tylną lamelką pozwoli do maksimum wykorzystywać światło zastane co w efekcie da plastycznie naświetlone, nastrojowe zdjęcia. Z racji stosunku jakość / cena poleciłbym chyba któregoś z Canonów lub Olympusów.
            Jakbyś miał jakieś szczególne pytania - pisz na priva lub na gg.
            Dziku

Comment

• Mafar
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.04
              • 1262

Kupiłem dziś akumulatorki do aparatu cyfrowego o pojemności 2500 mAh. Mam pytanie, czy nowe akumulatory są w pełni naładowane .
              Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• emes
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 4275

Z aparatów z którymi łatwo się przemieszczać, mieszczą się w kieszeni, mają ustawiania manualne i automatyczne, to tak do 1500 pln to jaki byłby najlepszy ?

Comment

• emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar
                  Kupiłem dziś akumulatorki do aparatu cyfrowego o pojemności 2500 mAh. Mam pytanie, czy nowe akumulatory są w pełni naładowane .
                  Tu chyba nie trzeba być żadnym znawcą fotografii, żeby na to odpowiedzieć, akumulatory są z przeznaczeniem do różnych sprzętów, np do telefonów itp. Każdy akumulator nowy wymaga formatowania. Nowe akumulatory zazwyczaj są trochę podładowane, ale nie nadają się bezpośrednio do użytku. Trzeba je formatować zgodnie z instrukcją w ładowarce. Jeśli tego nie zrobisz, to na dzień dobry akumulator będzie miał, raz, że mniejszą pojemność niż nominalna, dwa, szybko się zużyje.
                  Last edited by emes; 2005-06-16, 19:15.

Comment

• zAjkA
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.12
                    • 1089

Jak osobiście korzystam z Olympusa C-170 i nie narzekam. Wychodzą z niego ładne zachody słońca. Ma bardzo dobrą ostrość i sporo kanałów tematycznych. Dla takiego amatora jak ja w zupełni wystarczy.
                    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• Hannibal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1426

Ja też przymierzam się w niedalekiej przyszłości do kupna cyfrówki.
                      Na razie czytam różne porady i wskazówki oraz robię wywiad, na razie w mojej rodzinie.
                      Wiem już, że 4 mln pikseli, 3-krotny zoom optyczny w zupełności mi wystarczą.
                      Mam tylko pytanie o ogniskową. Bo podobno ważne jest, żeby była możliwie najbliżej oka.
                      To jaka wartość tego parametru będzie tu odpowiednia.
                      Oczywiście jestem zainteresowany aparatem tak do ok. 1 tys. zł.
                      "All the good things for those who wait"

Comment

• pieczarek
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.06
                        • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
                        Mam tylko pytanie o ogniskową. Bo podobno ważne jest, żeby była możliwie najbliżej oka. To jaka wartość tego parametru będzie tu odpowiednia.
                        Nigdy jeszcze, w całym fotograficznym życiu, nie spotkałem się ze stwierdzeniem, że ważne jest aby "ogniskowa była możliwie najbliżej oka". Czy mógłbyś sprecyzować o co Ci chodzi? Co jest ogniskową obiektywu w Twoim rozumieniu? Co to znaczy "być blisko oka"?
                        Pytam z niekłamanej ciekawości. Bo albo świat tak pędzi do przodu, że nic już nie rozumiem, albo odwołane zostały zasady optyki, albo tylko język się zmienił.

Comment

• dziku
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.12
                          • 1992

Przyłączam się do pytania Pieczarka.
                          Tyle już lat fotografuję, a nigdy mi takiego pytania nie zadano... Dlatego proszę o doprecyzowanie to może w czymś pomogę.

PS W sumie nie jest istotne czym jest ogniskowa w rozumieniu Hannibala. Przecież ten parametr konstrukcyjny ma własną precyzyjną definicję.
                          Dziku

Comment

• crizz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.02
                            • 1255

Będę wdzięczny, jeśli skomentujecie poniższe aparaty - który z nich wybrać?

Fuji FinePix S3500
                            Komputronik.pl - sklep komputerowy, posiadający w swojej ofercie dziesiątki tysięcy produktów. Wysoka dostępność, atrakcyjne ceny, terminowa realizacja. Sprawdź naszą sieć salonów i odbierz zamówienie w jednym z nich!

Canon PowerShot A520
                            Komputronik.pl - sklep komputerowy, posiadający w swojej ofercie dziesiątki tysięcy produktów. Wysoka dostępność, atrakcyjne ceny, terminowa realizacja. Sprawdź naszą sieć salonów i odbierz zamówienie w jednym z nich!

Sony Cyber-Shot DSC-S80

Dotąd korzystam z tradycyjnego Canona EOS 300 i ciężko będzie mi się z nim pożegnać, jednak potrzeby mojej rodziny wyewoluowały w stronę aparatu cyfrowego - dużo zdjęć . Nie mam funduszy na cyfrowy odpowiednik, a chciałbym przy zamianie jak najmniej stracić na jakości. Który wybrać? A może coś innego - rozważam kwotę 1000 - 1200 zł, w tym karta pamięci.

Comment

• maryhh
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.02
                              • 1895

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz

Canon PowerShot A520

poleciłbym zdecydowanie tego
                              mam w pracy model A510 i uważam, że jest to bardzo przywoity sprzęt
                              jakość zdjęć i możliwości zadowalajace
                              Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                              "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                              do lekkiej pracy jestem za ciężki"

Comment

• dziku
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.12
                                • 1992

Też byłbym za Canonem. Popatrz też na model A95. Moja znajoma jest z niego bardzo zadowolona.
                                Z wymienionych 3 modeli mój najmniejszy entuzjazm wywołuje Sony.
                                Dziku

Comment

Przetwarzanie...
                                X