Aparat cyfrowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

Westa, a do czego Ci obiektyw o ogniskowej 420 mm (równoważnik dla filmu 35mm)? Będziesz zajmowała się podglądactwem? A szeroki kąt to tylko 35mm. Tutaj już wielokrotni pisano, ze zmiennoogniskowym obiektywem o krotności większej niż 3-4 nie musi mieć swoje ograniczenia. Prawa optyki są nieubłagane. Również matryca Panasoniców nie ma najlepszych recenzji. Powszechne są opinie, że widoczne śnieżenie występuje przy czułościach wyższych niż 100ASA.
    Szukaj aparatu gdzie szeroki kąt zaczyna się od 28mm. Na pewno się przyda.

I zajrzyj sobie na stronę www.recenzje.net.pl Znajdziesz tam opinie zwykłych użytkowników o wielkiej liczbie cyfrówek. Tego Panasonica chwalą mimo wielu zastrzeżeń.

Comment

• Westa
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.06
      • 99

Dzięki za radę.Zależy nam na aparacie, który oprócz fotek okolicznosciowych ładnie sfotografuje krajobrazy np górskie. Chcielibyśmy żeby wychodziły w miare sensownie, w formacie, który da sie oprawić i powiesić na ścianie.
      Last edited by Westa; 2006-03-17, 20:25.

Comment

• pieczarek
        • 2001.06
        • 5011

Z 4 MP zrobisz odbitkę 20x30. Przynajmniej ja robiłem z aparatu o takiej rodzielczości. Ale do krajobrazów górskich jak nic przyda się obiektyw o ogniskowej 28 (a jeszcze lepiej 24mm, co wbrew pozorom jest kolosalną różnicą). 35 mm Twojego Panasonica zdecydowanie nie wystarczy. No chyba, że krajobraz górski, to fotografowane z daleka kozice i świstaki.

Comment

• Westa
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.06
          • 99

Powiesz co Ty byś wybrał? W granicach 1000, no z dużym bólem 1500 zł?

Comment

• Westa
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.06
            • 99

No to zdecydowaliśmy się. Kupimy najprawdopodobniej Canon Poweshot A 700. Mam nadzieję,że nienajgorszy w swojej klasie.Poprzednie modele mają dość dobre recenzje.

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

szukam aparatu do 5 MP z zoomem optycznym 3x (ew. 2.8) za ~500 zł lub ~600 zł z kartą rozszerzającą. jaki polecacie?? znalazłem aż 20 modeli w tym przedziale i mam zagwozdkę, bo cała reszta parametrów jest dla mnie czarną magią. potrzebuję aparat do prostych zdjęć w plenerze, do dokumentacji zabytków i opisów piw (stąd zoom optyczny i zdjęcia makro).

Comment

• Shlangbaum
                • 2005.03
                • 5828

Patrz tylko e-prezesie żebyś miał system anti-shake.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

To teraz na mnie kolej

Przymierzam się do Koniki Minolty 5D, między innymi dlatego, że być może będą do niego pasować dwa obiektywy z dwudziestoletniej Koniki ojca (oczywiście wezmę, żeby przymierzyć). Obecnie to chyba jedna z tańszych lustrzanek cyfrowych, 2500 zeta w Vobisie. Układ antywstrząsowy też jest interesujący.

Może być, czy warto się szarpnąć na coś innego? A może da się tę lustrzankę dostać taniej?

Comment

• kolomar
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 175

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                    A może da się tę lustrzankę dostać taniej?
                    Jeżeli nie boisz się sklepów internetowych, to zerknij na to http://skapiec.pl/site/cat/2/comp/58826

A jak się boisz ryzyka, to cena 2500 w Vobisie też jest bardzo atrakcyjna, gdyż do niedawna cena katalogowa tego modelu była 2999. Mój znajomy ma ten aparat i jest bardzo zadowolony. Od razu jednak pomyśl o karcie pamięci, której nie ma w zestawie. Przy takiej matrycy, to 512 mb, to minmimum.
                    Warzenie piwa

Comment

• Hannibal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1426

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Westa
                      No to zdecydowaliśmy się. Kupimy najprawdopodobniej Canon Poweshot A 700. Mam nadzieję,że nienajgorszy w swojej klasie.Poprzednie modele mają dość dobre recenzje.
                      A po co było płacić więcej za A700, jeśli A610 jest, bądź co bądź, lepszy?
                      "All the good things for those who wait"

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Wersja z obiektywem (taką oferują w Vobisie) kosztuje raptem 50 zł więcej niż w najtańszym z tych sklepów, więc chyba się nie skuszę. A nastawiam się na wszelki wypadek, że jednak będę musiał wziąć z obiektywem.

Comment

• Pogoniarz
                          † 1971-2015 Piwosz w Raju
                          • 2003.02
                          • 7971

[QUOTE=Hannibal]A po co było płacić więcej za A700, jeśli A610 jest, bądź co bądź, lepszy?[/QUOTE
                          Co przemawia na korzyść A610?

Prawie jak Piwo
                          SZCZECIN

Comment

• pieczarek
                            • 2001.06
                            • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                            Przymierzam się do Koniki Minolty 5D, między innymi dlatego, że być może będą do niego pasować dwa obiektywy z dwudziestoletniej Koniki ojca (oczywiście wezmę, żeby przymierzyć).
                            Nie będą pasowały. Te aparaty mają standard mocowania obiektywów właściwy dla Minolt. Konika wykupiła Minoltę zaledwie kilka lat temu, niegdyś miała zupełnie inne, własne mocowanie obiektywów. Możesz sobie odpuścić targanie do sklepu posiadanych szkieł.

Comment

• Hannibal
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 1426

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                              (...) Co przemawia na korzyść A610?
                              Powiem raczej, co głównie przemawia na niekorzyść A700
                              1. CCD o wielkości 1/2,5'''
                              2. 6 mln pikseli przy mniejszej matrycy nie daje raczej zbyt dobrych rezultatów
                              3. zbyt duży zoom optyczny
                              To jest chyba najważniejsze.
                              Do tego można jeszcze dodać to, że A700 zasilany jest tylko 2 akumulatorkami (A610 czterema). Ale to już raczej kwestia wygody.
                              "All the good things for those who wait"

Comment

• żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

Szkoda... Ojciec ma jeden fajny obiektyw do dalszych planów. Fajny dla mnie jako laika obiektywowego.

Comment

Przetwarzanie...
                                X