Cóz, można się oburzać i wyzywa od Germańców (swoją drogą, to się z dużej litery pisze), ale Polacy w swej historii mieli talent do nieudanych powstań, po których było nam jeszcze gorzej niż przed nimi. Jasne, można szanować poświęcenie i bohaterstwo (jak i ja szanuję, mój dziadek brał udział w powstaniu warszawskim, a dla złośliwców dodam, że po stronie polskiej...), ale z drugiej strony nie potrafię nie dostrzegać, że ci, którzy się nie buntowali, ostatecznie mogli wyjść na tym lepiej - najlepszym przykładem są tu chyba Czesi.
Za to, że dali się bezsensownie wybić i doprowadzili do ogromnego zniszczenia miasta, niczego w zamian nie osiągając?
wykazałes sie totalną ignorancją, typowym przykładem: po co, za co, co z tego mamy?...gówniarskie myślenie wspólczesnych "mądrych", "bo nic z tego" nie wyszło poza smiercią tysięcy osób, widzę, że nie jestes osobą która to potrafi zrozumieć, więc proszę Cię bardzo z całym szacunkiem, zamilcz i już na ten temat nic nie pisz
Chwała powstańcom i wszystkim warszawiakom którzy przeżyli to piekło i tym którzy zginęli
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
wykazałes sie totalną ignorancją, typowym przykładem: po co, za co, co z tego mamy?...gówniarskie myślenie wspólczesnych "mądrych", "bo nic z tego" nie wyszło poza smiercią tysięcy osób, widzę, że nie jestes osobą która to potrafi zrozumieć, więc proszę Cię bardzo z całym szacunkiem, zamilcz i już na ten temat nic nie pisz
Chwała powstańcom i wszystkim warszawiakom którzy przeżyli to piekło i tym którzy zginęli
Jak słucham i czytam takie wypowiedzi, to wiem, że w tym kraju nigdy nie będzie normalnie. Ale jesli ktoś woli żyć w świecie fantazji i źle pojętego patriotyzmu, to proszę bardzo.
Dla mnie patriotyzm to budowanie kraju - na pewno patriotami nie są Ci, którzy z niego wyjechali ze względów ekonomicznych i Ci, którzy posłali na rzeź tysiące młodych ludzi.
Skoro nie są, to po co piszesz o nich z wielkiej litery? Ale konsekwentnie - również nie są patriotami ci, którzy kazali kapitanowi Raginiczowi bronić OU Wizna dwa dni; patriotą nie jest major Sucharski, bo po co kazał walczyć na Westerplatte tydzień, jak mieli wytrzymać osiem godzin, zgodnie z rozkazem. Patriotą nie było również pułkownik Dąbek, który zastrzelił się po upadku Oksywia, ani major Hubal, który z niewiadowych powodów hasał po zaroślach w polskim mundurze po przegranej wojnie. Nie byli patriotami bezimienni żołnierze Straży Granicznej, zamordowani przez Sowietów 17 września, przecież powinni przewidzieć, że Sowieci wygraja wojnę i podzielą świat po swojemu. Nawet ci, co zdobywali Monte Cassino, nie byli patriotami, a generał Duch był wręcz zbrodniarzem, bo kazał 5 Dywizji Strzelców Karpackich atakować pod górę. A co dopiero powiedzieć o Samodzielnej Brygadzie Strzelców Pohalańskich? To wręcz agresorzy - zajęli zbrojnie Narvik, chociaż legalna norweska władza ich nie prociłą o pomoc A juz międzynarodowny skandalem było tzw. powstanie wielkopolskie - garstka pieniaczy, niczym dawne pospolite ruszenie, naruszyła jedność terytorialną sąsiedniego państwa. P prostu nie znajduję słów oburzenia na taki patriotyzm.
Zauważ, że jedyne udane powstanie w historii Polski przeprowadzone zostało w Wielkopolsce
A o III Powstaniu Śląskim to zapomniałeś?Przecież ono przyniosło o wiele większe korzyści niż Wielkopolskie.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Ja uważam,że Powstanie Warszawskie z góry było skazane na niepowodzenie.Nie wzięto pod uwage że Niemcy wezma sobie za punkt honoru zdławienie tej rebelii.A reakcja Stalina była do przewidzenia.Przecież powstanie nie zaczęło sie z jego rozkazu.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
30 lipca, godz. 20.30
Park Wolności, Muzeum Powstania Warszawskiego, wstęp wolny
Wyjątkowy koncert promujący płytę Wawa2010.pl. Posłuchaj Karoliny Cichej, która w duetach ze znanymi wokalistami wykonuje ulubione warszawskie piosenki z ostatnich stu lat. Wokalistce towarzyszyć...
Wczoraj Tomek Kopyra przypomniał jak 10 lat temu publikował film "Jestem piwowarem domowym", a z tej okazji rzuciłem okiem do swoich notatek i znalazłem wpis, że 6 lutego 2001 r. Artur założył portal i forum Browar.pl, który od 2003 przemianowany został na Browar.biz. Zapewne Art...
Pub w pasażu w samym centrum Bath, w starym budynku szachulcowym, parter i spokojniejsze pięterko, ale w każdym z pomieszczeń nie więcej niż cztery, pięć stolików-kanap. Piwa z miejscowego browaru Abbey Ales. Sam browar umiejscowiony w północnej części miasta znajduje się w kamiennej przybudówce...
Comment